• Anonym (B)

    "Vit jul!" då var det dags igen...

    Anonym (ooo) skrev 2019-11-16 09:17:52 följande:

    Men varför blir du så irriterad? Om du själv inte är i riskzonen så behöver du väl inte tänka mer på det? 

    De här kampanjerna kommer för att de behövs! Högtider som julen, midsommar osv ÄR några av de tider på året då många barn är hemma mer än annars och föräldrarna som har alkoholproblem super till mer än annars. Barn som inte har möjlighet att ta sig hemifrån på egen hand blir fast i situationer där föräldrar eller andra skrämmer dem osv.

    Bara att se på BRIS statistik, de får många fler samtal under storhelger än annars, från ängsliga barn. 

    Klart man måste få kampanja för att försöka få upp ögonen på folk, men du som vet att det inte gäller dig kan ju glatt gå vidare utan irritation. 


    Människor med alkoholproblem som regelbundet super till lär knappast bry sig om någon kampanj på facebook om att fira en vit jul. Den främsta målgruppen blir sannolikt de som redan dricker måttligt medan man helt missar de som faktiskt skulle behöva se över sina vanor.
  • Anonym (B)
    Anonym (Filifjonkan) skrev 2019-11-16 11:10:56 följande:

    Jag håller verkligen med övriga i tråden som ifrågasätter varför vissa blir så oerhört provocerande med en sådan vit-julkampanj.

    Om man nu inte själv behöver tänka på sin alkoholhantering är det väl bara att stänga öronen och rycka på axlarna. (Det rör sig ju trots allt om bara några veckor om året).

    Det kan ju faktiskt leda till något gott, säg ex att en barnfamilj skall ha en massa släktingar på besök under julhelgen, bland släktingarna finns kanske en kusin/morbror eller vad som, som aldrig kunnat dricka med måtta. Då får barnfamiljens vuxna ett gratis argument till varför ingen alkohol kommer att serveras alls hemma hos dem på julafton "vi har skrivit på och tänker ha en helvit jul i år".

    Ett argument som är svårare att ifrågasätta och så får barnfamiljens vuxna kanske slippa kommentarer som  "vi kan väl ta bara en liiiiiiten, liiiten snaps, "jag kan ta med mig själv etc etc".

    Jag förundras rätt ofta över svenskarnas inställning till alkohol, att det är det mest heligaste rättighet som finns, "gud, nåde den som trampar på mitt vin" liksom. Det enda jag kan likna det med är många amerikaners inställning till rätt att köpa, äga, bära och använda vapen hur som helst och närsomhelst.


    Det är helt enkelt tröttsamt med onyanserade debatter där allt ska polariseras i svart eller vitt. Det är fullt möjligt att ha en trevlig gemenskap och trygg tillvaro för barnen även om det dricks någon öl eller nubbe till maten. Att uppmana kreti och pleti att helt avstå från alkohol är en illa dold fördom att människor som dricker inte kan hantera sitt bruk och att barn per automatik riskerar att fara illa. Och fördomar finns det uppenbarligen gott om, bara att titta på inlägg i den här tråden som genast antyder att man skulle ha problem med drickandet bara för att man inte har odelat positiva åsikter om den här kampanjen.

    Sen är det inte dags att folk tar lite eget ansvar och säger ifrån när något inte står rätt till utan att behöva gömma sig bakom något annat? Om kusinen eller morbrodern uppenbarligen inte klarar av att dricka måttligt och det är ett återkommande problem så får man väl ta det obekväma samtalet då när julen nalkas istället för att gå som katten kring het gröt. Det är aldrig rimligt att samtliga ska behöva avstå från något för att en inte kan sköta det snyggt.
  • Anonym (B)
    Anonym (Filifjonkan) skrev 2019-11-16 11:58:54 följande:

    Menar du på fullt allvar med den sista meningen att de andra vuxna skall säga till morbordern/kusinen som inte kan hantera alkohol att "du får inte dricka något alls, men vi andra skall dricka"? Det fungerar verkligen inte. Vad är det för fel med att folk får lite gratis argument?


    Nej jag menar att istället för att samtliga ska anpassa sig utifrån morbrodern/kusinen så pratar man med denne innan om att h_n dricker för mycket vid högtiderna och nu antingen får se till att sköta sig i år eller i annat fall, stanna hemma. Nu utgår jag ifrån att vi pratar om någon som ofta inte är måttliga när de väl kommer igång och inte en alkoholist i akut behov av rehabilitering. Då blir det förstås en helt annan sak.

    Fel och fel men du adresserar ju inte kärnfrågan (dvs släktingens överkonsumtion) utan löser istället problemet genom att påtvinga alla andra att avstå. Det kanske faktiskt hade gjort denne gott att få sig en tankeställare också över sina dryckesvanor. Sammantaget är det i mina ögon inget vidare bra sätt att hantera situationen på.
  • Anonym (B)
    MammaTillDansband skrev 2019-11-19 07:00:05 följande:

    Jag tycker kampanjen är bra för att den sätter ljuset på något som är ett problem för många barn. Förstår inte varför så många här blir kränkta av ett förslag (märk väl, ett förslag) som går runt i sociala medier att man kan avstå från alkohol under julen om man vill?

    Blir ni kränkta av andra kampanjer också? Att man uppmanas att tänka på vägarbetarna som är väldigt utsatta i semestertrafiken, t ex? ("Jag har aldrig kört ihjäl någon vägarbetare minsann, sjukt töntig och onödig kampanj!"


    Men den här kampanjen uppmanar ju inte bara till att tänka på att det finns barn som kan vara utsatta eller se över sina vanor utan den propagerar för ett direkt avståndstagande från att alls konsumera alkohol. Det närmast jämförbara med ditt exempel vore att kampanja för att inte alls ge sig ut på vägarna i semestertrafiken så man inte råkar skada någon vägarbetare.

    Och ja, jag tror att det är många som skulle störa sig på en sådan kampanj. Inklusive folk som ställer sig bakom denna.
  • Anonym (B)
    MammaTillDansband skrev 2019-11-20 10:18:48 följande:

    Skaver och skaver...det är åtminstone för mig tydligt att den som lever enligt en norm (i det här fallet alkoholnormen) blir "normblind". Normen ska försvaras, den är ju normal, fattar inte de jobbiga nykteristerna det?

    Alkoholnormen innehåller en rejäl dos dubbelmoral. Man ska dricka alkohol, men bara med måtta, Gud nåde den som dricker för mycket (och Gud nåde den som inte dricker alls)! Drick 2 öl själv och peka sedan finger åt alkoholisten som inte kan dricka med måtta, du har ju kontroll, du är minsann ingen simpel alkis. Ingen dömer en alkoholist så hårt som en måttlighetsdrickare!


    Och trots alla dessa åsikter och fördomar du tillskriver oss måttlighetsdrickare så är det inte vi som kör en kampanj för att övertyga andra om att göra som oss eller utmåla de som inte vill göra som oss som mindre bra föräldrar. Är det inte lustigt så säg?

    Sen förstår jag ärligt talat inte vari den påstådda dubbelmoralen skulle ligga. Missbruk är ett allvarligt problem för de som lever med det, menar du att bara för att man själv dricker alkohol ibland borde man inte få ha några åsikter om det? Är det då fritt fram för t ex dina barn att vräka i sig chips och godis tills de lider av sjuklig fetma och du har inget att säga till om det för du äter också godis ibland eller vad?
  • Anonym (B)
    MammaTillDansband skrev 2019-11-21 07:32:52 följande:

    Ni måttlighetsdrickare behöver inte kampanja, eftersom ni redan har normen på er sida...

    Dubbelmoralen ligger i att det finns ett starkt socialt tryck från alkoholkonsumenter att andra också ska dricka med er. Man får otroligt mycket skit om man inte dricker, ett vänligt "nej tack", är tydligen en personlig förolämpning i många fall. Samtidigt som alkoholen är närapå obligatorisk i många sociala sammanhang, finns det ett djupt förakt mot dem som inte kan vara som folk och ha kontroll över de mängder de dricker. Däri ligger dubbelmoralen.

    Vem som helst får ha åsikter om vad som helst, men det är märkligt att nykterister visar större empati med missbrukare än vad måttlighetsdrickare gör.

    Tack och lov minskar alkoholdrickandet bland ungdomar, och har gjort så i rätt många år.


    Det är ändå rätt magstarkt att hävda att det är måttlighetsdrickarna som utgör ett problem genom sin trångsynthet och det sociala tryck de skulle utöva, samtidigt som du tycker det är bra med en kampanj som uppmanar till att inte dricka alls, med hänvisning till att man tydligen inte kan vara en redig och närvarande förälder efter några öl. Du ser ingen dubbelmoral i det?

    Jag har varit på många olika julfiranden och tillställningar men aldrig stött på den attityd du pratar om där man skulle försöka pressa folk att dricka alkohol eller bete sig illa mot de som väljer att inte göra det. Däremot har jag varit med om en och annan syrlig kommentar från nykterister. Att det finns de som beter sig på det sätt du beskriver tvivlar jag dock inte på men om det är så vanligt förekommande i dina kretsar bör du nog se över vilka du egentligen umgås med. Normala vuxna människor med respekt för andra försöker inte tvinga dem till att göra saker de inte vill.
Svar på tråden "Vit jul!" då var det dags igen...