• Anonym (Julef­rid)
    Sat 16 Nov 2019 15:23
    6257 visningar
    235 svar
    -1 +1
    235
    6257

    "Vit jul!" då var det dags igen...

    Djurvän03 skrev 2019-11-16 10:38:32 följande:

    Julen är barnens högtid, så denna dagen kan man gott avstå alkoholen kan jag tycka.


    Ja där ser man. Vi som har vuxna barn utan egna familjer och barn ännu ska ju då skita i att fira jul?! Det är ju barnens högtid. Och alla övriga kan ju då hoppa över sill och jansson och det mesta förutom köttbullar och prinskorv på julbordet då de flesta barn inte gillar det, eller? Det är ju barnens högtid och vilket barn skulle välja att äta sill och lutfisk? Och just julafton ska föräldrarna låta bli att dricka alkohol men resten av året är då ok, eller?

    Om det är barnens högtid så utesluts alla ensamma vuxna och familjer utan barn. De har ju då ingen som helst anledning att fira helgen. Bra, då vet vi det.
  • Anonym (Julef­rid)
    Sat 16 Nov 2019 17:40
    #62
    +1
    Djurvän03 skrev 2019-11-16 15:43:43 följande:

    Nej, vart har jag sagt det? Måste det ena utesluta det an

    [quote=80038636][quote-nick]Djurvän03 skrev 2019-11-16 15:43:43 följande:[/quote-nick]Nej, vart har jag sagt det? Måste det ena utesluta det andra?


    Ja du påstod ju att julen var barnens högtid! vilket då skulle uteslutit alla utan barn, eller?

    Sanningen är väl att julen är en familjehögtid med eller utan barn? Vi firar ju faktiskt också jul även utan barn just för att det är en tradition och tillfälle att samlas och äta gott, dricka gott och umgås. Och det tror jag många fler gör vilket innebär att de flesta människor då inte anser att det är barnens dag.
  • Anonym (Julef­rid)
    Mon 18 Nov 2019 12:35
    +1
    Anonym skrev 2019-11-18 11:00:38 följande:

    Nej, julen är INTE barnens högtid mer än någon annans.

    Spelar ingen roll vad du säger om saken.

    Och vilken njutning man vill ägna sig åt är upp till var och en.

    Jag skulle inte fira en helnykter jul, inte en chans.

    Fast det är inget problem för i min släkt/familj är vi inte så jäkla överkänsliga mot allt.

    Och hos oss bestämmer inte ungarna vad de vuxna dricker till maten.


    Håller med till punkt och pricka! Och ser man på......trots att vi inte har några små barn så super vi oss inte fulla och blir odrägliga och slöddrar. Men vi njuter av vin till maten, glögg till kaffet och avslutar på kvällen med Irish coffie. Vilket vi definitivt hade gjort även med barn i sällskapet. Så växte jag upp och har vare sig blivit alkoholist eller skadad av det. Minns tvärtom jularna som roliga då alla var glada.

    Så jäkla typiskt svenskt att överdriva allt.
  • Anonym (Julef­rid)
    Thu 21 Nov 2019 11:58
    Anonym (B) skrev 2019-11-21 11:35:18 följande:

    Det är ändå rätt magstarkt att hävda att det är måttlighetsdrickarna som utgör ett problem genom sin trångsynthet och det sociala tryck de skulle utöva, samtidigt som du tycker det är bra med en kampanj som uppmanar till att inte dricka alls, med hänvisning till att man tydligen inte kan vara en redig och närvarande förälder efter några öl. Du ser ingen dubbelmoral i det?

    Jag har varit på många olika julfiranden och tillställningar men aldrig stött på den attityd du pratar om där man skulle försöka pressa folk att dricka alkohol eller bete sig illa mot de som väljer att inte göra det. Däremot har jag varit med om en och annan syrlig kommentar från nykterister. Att det finns de som beter sig på det sätt du beskriver tvivlar jag dock inte på men om det är så vanligt förekommande i dina kretsar bör du nog se över vilka du egentligen umgås med. Normala vuxna människor med respekt för andra försöker inte tvinga dem till att göra saker de inte vill.


    Kunde inte sagt det bättre själv! Instämmer i allt. Har heller aldrig varit med om att vuxna människor försökt " tvinga " eller påverka någon annan att dricka alkohol sedan 14-15 års ålder. På de tillställningar jag varit på så har det dessutom alltid funnits alkoholfria alternativ.
  • Anonym (Julef­rid)
    Thu 21 Nov 2019 12:37
    MammaTillDansband skrev 2019-11-21 07:19:31 följande:

    Det är bara att läsa i tråden. Så gott som alla som är negativa till kampanjen skriver saker i stil med:

    Jag tänker ta mig några öl och en snaps på julafton, men jag blir inte dyngrak och slår mina barn för det.

    Först förkunnar man att alkoholen är viktig för ens julfirande, och direkt efter tar man avstånd från de som har ett problematiskt förhållningssätt till denna alkohol.


    Du har ett märkligt sätt att se det i svartvitt!

    Undertonen när du skriver " att alkoholen är viktig " antyder att det enkom är det viktigaste för de som kan hantera den. Du missar det som för de allra flesta är vad det handlar om. Helheten! Jag och många med mig njuter av en god måltid och för mig ingår 1-2 glas gott vin för helhetsupplevelsen. Jag och många med mig dricker inte alkohol för själva alkoholens skull. Jag tycker t.e.x inte att det är gott med öl, ren sprit som t.e.x nubbe, whiskey och cognac mm och avstår alltså från det. Jag väljer dessutom att dricka 1-2 glas riktigt gott men kanske ett dyrare vin än 7-8 glas billigt i mitt tycke illasmakande vin. Och det är det som skiljer mig och fler från de som har alkoholproblem där alkoholen i sig har störst betydelse.

    Men det gör inte att jag ser ner på eller föraktar människor med alkoholproblem. Då jag möter människor med det problemet i mitt yrke och är mycket medveten om hur stort problemet är för många. Och naturligtvis ska allt som kan göras för att man ska få bukt med missbruket och hjälp och stöd till de som behöver.

    Men din svartvita syn har jag mycket svårt för.
Svar på tråden "Vit jul!" då var det dags igen...