Inlägg från: MammaTillDansband |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kaffedraken)

    "Vit jul!" då var det dags igen...

    Jag tycker kampanjen är bra för att den sätter ljuset på något som är ett problem för många barn. Förstår inte varför så många här blir kränkta av ett förslag (märk väl, ett förslag) som går runt i sociala medier att man kan avstå från alkohol under julen om man vill?

    Blir ni kränkta av andra kampanjer också? Att man uppmanas att tänka på vägarbetarna som är väldigt utsatta i semestertrafiken, t ex? ("Jag har aldrig kört ihjäl någon vägarbetare minsann, sjukt töntig och onödig kampanj!"

  • Anonym (Kaffedraken)
    molly50 skrev 2019-11-20 09:03:32 följande:
    Det skaver inte mig heller. Men jag tycker att det känns som att kampanjen riktar sig mot fel personer.
    De som verkligen borde dra ner på sitt drickande lär man ju ändå inte komma åt med kampanjen.
    Skaver och skaver...det är åtminstone för mig tydligt att den som lever enligt en norm (i det här fallet alkoholnormen) blir "normblind". Normen ska försvaras, den är ju normal, fattar inte de jobbiga nykteristerna det?
    Alkoholnormen innehåller en rejäl dos dubbelmoral. Man ska dricka alkohol, men bara med måtta, Gud nåde den som dricker för mycket (och Gud nåde den som inte dricker alls)! Drick 2 öl själv och peka sedan finger åt alkoholisten som inte kan dricka med måtta, du har ju kontroll, du är minsann ingen simpel alkis. Ingen dömer en alkoholist så hårt som en måttlighetsdrickare!
  • Anonym (Kaffedraken)
    Anonym skrev 2019-11-20 16:20:03 följande:
    Vad får dig att påstå det understrukna?
    I min värld stämmer det absolut inte.
    Det är bara att läsa i tråden. Så gott som alla som är negativa till kampanjen skriver saker i stil med:
    Jag tänker ta mig några öl och en snaps på julafton, men jag blir inte dyngrak och slår mina barn för det.
    Först förkunnar man att alkoholen är viktig för ens julfirande, och direkt efter tar man avstånd från de som har ett problematiskt förhållningssätt till denna alkohol.
  • Anonym (Kaffedraken)
    Anonym (B) skrev 2019-11-20 17:18:39 följande:
    Och trots alla dessa åsikter och fördomar du tillskriver oss måttlighetsdrickare så är det inte vi som kör en kampanj för att övertyga andra om att göra som oss eller utmåla de som inte vill göra som oss som mindre bra föräldrar. Är det inte lustigt så säg?

    Sen förstår jag ärligt talat inte vari den påstådda dubbelmoralen skulle ligga. Missbruk är ett allvarligt problem för de som lever med det, menar du att bara för att man själv dricker alkohol ibland borde man inte få ha några åsikter om det? Är det då fritt fram för t ex dina barn att vräka i sig chips och godis tills de lider av sjuklig fetma och du har inget att säga till om det för du äter också godis ibland eller vad?
    Ni måttlighetsdrickare behöver inte kampanja, eftersom ni redan har normen på er sida...

    Dubbelmoralen ligger i att det finns ett starkt socialt tryck från alkoholkonsumenter att andra också ska dricka med er. Man får otroligt mycket skit om man inte dricker, ett vänligt "nej tack", är tydligen en personlig förolämpning i många fall. Samtidigt som alkoholen är närapå obligatorisk i många sociala sammanhang, finns det ett djupt förakt mot dem som inte kan vara som folk och ha kontroll över de mängder de dricker. Däri ligger dubbelmoralen.
    Vem som helst får ha åsikter om vad som helst, men det är märkligt att nykterister visar större empati med missbrukare än vad måttlighetsdrickare gör.

    Tack och lov minskar alkoholdrickandet bland ungdomar, och har gjort så i rätt många år.
  • Anonym (Kaffedraken)
    KlantSmurfen skrev 2019-11-21 09:44:25 följande:
    "Man får otroligt mycket skit om man inte dricker, ett vänligt "nej tack", är tydligen en personlig förolämpning i många fall."
    Kanske om man är 14-16, är det vuxna som håller på så har man valt fel umgänge.

    "...men det är märkligt att nykterister visar större empati med missbrukare än vad måttlighetsdrickare gör."
    och det har du har läst i en studie du kan länka till?
    Min upplevelse av att det inte är socialt accepterat i många vuxna sammanhang att vara nykter delar jag med många andra nyktra.

    Fullständigt anekdotiskt det där med empatin mot missbrukare, så där har jag ingen studie. I den här tråden finns dock en hel del oxå anekdotiska bevis för att människor som dricker känner ett behov av att i text distansera sig från dem som har problem med sitt drickande.
    --------------------------------------
    Avslutar min medverkan i denna tråd med att notera att Vit Jul-kampanjen uppenbarligen når ut. 158 inlägg hittills!
    Ni som tycker att kampanjen är dålig får väl starta en egen. Mitt förslag: promillejul.se 
    Lycka till Skrattande
Svar på tråden "Vit jul!" då var det dags igen...