• Tue 19 Nov 2019 05:33
    6144 visningar
    235 svar
    235
    6144

    "Vit jul!" då var det dags igen...

    molly50 skrev 2019-11-18 08:43:57 följande:

    Har du någon källa på att det är just julen som är värst för barnen?

    Man brukar ju fira med hela familjen så då har ju barnen oftast någon annan vuxen att ty sig till.

    Men vardagarna,när de kommer hem efter skolan och inte vet om deras föräldrar kommer att vara nyktra eller ej och om de måste "vara vuxna" och ta hand om dem. Var finns kampanjen då?


    Storhelger överlag brukar vara illa för barn med föräldrar med problematiskt drickande. Särskilt julen då det är den högtid som verkligen betonar att man ska vara tillsammans=tvingas i många familjer. Det finns kraftiga incitament att dricka alkohol som backas upp av andra vuxna som är glada i alkohol och det är dessutom flera lediga dagar och man är mer inomhus. Bara att googla BRIS och julen och se pressmeddelanden för hur de går upp i högre beredskap. För egen del minns jag min barndoms jular med fasa, bakom den ordnade fasaden.
    #inteensamaldrigglömd
  • Tue 19 Nov 2019 13:16
    molly50 skrev 2019-11-19 09:04:59 följande:

    Ja,jag kan förstå det.

    Men jag tror också att det är jobbigt för barnen om föräldrarna dricker mycket under årets övriga dagar.

    Jag tänker att man inte lär komma åt de föräldrar som dricker för mycket med den här kampanjen.

    För de lär inte avstå alkoholen bara för att det är jul.

    Jag beklagar verkligen det du råkat ut för.

    Men det finns ju faktiskt mellanting också.

    Vi finns som kan dricka med måtta. 

    Man måste inte vara antingen spik nykter eller stupfull.

    Och jag tror inte att de barn som har föräldrar som dricker för mycket blir hjälpta av att,för dem,okända människor helt avstår från alkoholen under jul.

    Ska barnen bli hjälpta så behövs nog kampanjen även vid övriga storhelger och på årets övriga dagar.


    Det kan påverka på andra ganska självklarabvis: Minska omgivningens bagatelliserande av drickandet hos de med problem - "Det är ju jul, ffs" - Det ruckar på normen. Dessutom får sig de som överkonsumerar vid jul men inte har en sjukdomsbild kanske en tankeställare, inte minst att andra kan känna sig styrkta att säga till istället för att tiga.
    #inteensamaldrigglömd
  • Tue 19 Nov 2019 17:10
    +1
    molly50 skrev 2019-11-19 16:21:52 följande:

    Problemet med den här kampanjen är ju,som någon skrev,att den propagerar för ett totalt avståndstagande från alkohol.

    Även för alla som kan dricka med måtta.

    Och på vilket sätt man hjälper barn till föräldrar som dricker för mycket,när man inte ens känner dem eller befinner sig på samma plats,det vet inte jag.


    Jag tänker annorlunda. Att den som tar en julöl eller IC gör det utan att tycka att den här kampanjen skaver så förbannat. Det är väl bara att inte ta den bokstavligt då, tolkningen är fri. Vad som är klart är att överförfriskade vuxna som sabbar jular, det förekommer inte bara i alkoholistfamiljen och kampanjen trycker med stora bokstäver på barnperspektivet, och i juletider med djupt rotade dryckesnormer är inte det finstilta modellen för det.
    #inteensamaldrigglömd
  • Sun 1 Dec 2019 17:15
    +1

    Och tråden goes on.. Hur kan det bli en sån grej för den som tar en snaps och en öl? Nej, även för måttlighetsdrickaren kan det bli rätt så mkt mer när det är fritt fram med jul som anledning, vilket skaver när den jobbiga nykterhetsrörelsen ställer barnen mitt i rummet.


    #inteensamaldrigglömd
  • Mon 2 Dec 2019 07:08
    +2
    molly50 skrev 2019-12-01 19:37:42 följande:

    Det är väl just det här svartvita tänket som kampanjen genomsyras av som många irriterar sig på.

    Att antingen så super man sig redlös eller så är man spiknykter.

    Det verkar inte finnas något mellanting.

    Som att man inte tror att det går att hålla sig till en öl och en snaps till maten och en glögg till fikat.


    Klickade in på kampanjen nu och det är nog de irriterades tolkning att det är "redlös eller spiknykter". Själv har jag en ganska pragmatisk hållning till det hela: Om kampanjen återuppväcker efterspelet och det där dåliga samvetet från förra julen, kanske även så sent som midsommar, då vissa måttlighetsdrickare gick över gränsen, blir det kanske en snaps och nån julöl i år istället - syftet är fyllt. Om kampanjen får lite fler medberoende att sluta ursäkta alkoholister med att "det är ju jul" och ta bladet från munnen och ge barnen stöd, ja då har den med råge fyllt sitt syfte. Om den nyktra föräldern, eller annan anhörig, tar utsatta barn till någon av de vit-jul-aktiviteter där spritångorna inte står som en kvast ur munnen på de vuxna, ja då har den också fyllt sitt syfte. Varför blir folk med sin enda snaps och två julöl så jäkla förnärmade, istället för att rycka på axlarna?
    #inteensamaldrigglömd
  • Mon 2 Dec 2019 16:09

    @ Anonym (ABC)

    På allt.


    #inteensamaldrigglömd
  • Mon 2 Dec 2019 17:09
    molly50 skrev 2019-12-02 08:29:39 följande:

    Men det man irriterar sig på är att det hackas på att man stämplas som fyllo som sprider spritångor,medberoende eller att man ursäktar alkoholister för att man unnar sig en öl och en snaps till julmaten.

    Varför är det så svårt att förstå att man faktiskt kan hålla sig till en snaps och en öl och kanske en glögg till fikat,utan att det behöver betyda något av ovanstående?

    Jag brukar dessutom varva med t ex julmust eller vatten emellan.

    Jag har haft alkoholister i familjen så det sista jag vill utsätta mina barn för är en drängfylla.

    Däremot tror jag det är bra att kunna visa sina barn att alkohol kan,och ska,hanteras med måtta.

    För att citera TS: "Ni som tar skinka, köttbullar, sylta, prinskorv etc på jul, betyder det att ni bara inte KAN avstå från det?

    Om ni nu faktiskt kan avstå, varför gör ni inte det då?"

    "De KAN säkert avstå från maten och julgodiset, men äter/dricker man måttligt, så finns det ingen riktig anledning till att avstå om man vill ha det och tycker det är gott?

    För jag hoppas och tror att de allra flesta som äter mycket och/eller onyttigt under julen inte är hetsätare och matmissbrukare/sockermissbrukare i vanliga fall..."

    Det är ungefär samma resonemang.


    Nä Molly... Jag kan verkligen inte se att" du" och "man" skulle känna sig "stämplade" som antingen "spritångande fyllon" eller "medberoende" av det jag nyss skrev.

    Och nej, det finns faktiskt ingen evidens för att det ger några positiva resultat hos barn att "visa hur man dricker".
    #inteensamaldrigglömd
  • Tue 3 Dec 2019 06:02
    molly50 skrev 2019-12-02 21:33:50 följande:

    Om det inte var så du menade så ber jag om ursäkt. Då har jag missförstått,i så fall.

    Men det finns andra som anser att man bör se över sina alkoholvanor om man vill ha en öl till julmaten.

    Och det är det jag vänder mig emot.


    Ja det förvånar mig lite att det händer en del med läsförståelsen i sådana här trådar. Men det kanske är så att många "man" ska ta sig en funderare varför ämnet är så känsligt, jag kan se mer än en anledning.
    #inteensamaldrigglömd
  • Tue 3 Dec 2019 07:58
    KlantSmurfen skrev 2019-12-03 07:23:59 följande:

    Att folk kritiserar är du inte nykter på jul är du alkis beror på att det är ett korkat och felaktigt påstående, att samma personer kritiserar de som besvarar kritiken med är det så känsligt är du nog alkis har nog inte med läsförståelsen att göra.


    Återigen, det händer visst något med läsförståelsen och i vilka riktningar man bränner av sitt försvar. Vilket skulle bevisas.
    #inteensamaldrigglömd
  • Tue 3 Dec 2019 15:03
    +1
    molly50 skrev 2019-12-03 08:36:03 följande:

    Och vilka anledningar är det?


    Att alkoholproblem är omgärdat av så mkt skam, skuld och tabun att det inte bara är de som faktiskt har ett problem som slår bakut när ämnet är på tapeten. Se bara i tråden hur många som på egen hand läser in tolkningar i inlägg som "svart/vita" och sedan bygger sin egen argumtation på det egna hjärnspöket. Det är känsligt för att man läser in anklagelser om något av det fulaste vi har i samhället - Fyllona, fast man inte är det. Eller ännu värre - Fyllot som har barn.
    #inteensamaldrigglömd
  • Wed 4 Dec 2019 06:08
    molly50 skrev 2019-12-03 20:14:49 följande:

    Men återigen,när någon påpekar att man bör se över sina alkoholvanor om man vill ta en öl till maten så tycker jag att man måste få besvara det.

    En sådan sak går ju bara att läsa in på ett sätt.


    Kollade alla inlägg du svarat på och inte ett enda "påpekar att man bör se över sina alkoholvanor om man vill ta en öl till maten". Det finns e t t inlägg du svarat på som uttrycker en åsikt att man inte dricker alkohol runt barn. Så var är alla påhopp om "en julöl" du besvarat?
    #inteensamaldrigglömd
Svar på tråden "Vit jul!" då var det dags igen...