Forum Sex & Sånt - Sex & samlevnad
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Är det ok för män att uttrycka sin sexualitet?

  Mån 18 nov 2019 08:39 Läst 0 gånger Totalt 174 svar
  Visar endast inlägg av Anonym (...) - Visa alla inlägg
 • Anonym (...)
  Återställ
  Mån 18 nov 2019 08:39 #5

  Mäns sexualitet överskuggar det mesta vi hör om sex. Så till den grad att sex som inte är en kuk som ska penetrera något inte ens ses som sex.

  Så ja mön får verkligen uttrycka sin sexualitet. Kanske till och med lite väl mycket. Hade varit skönt med omväxling.

 • Anonym (...)
  Återställ
  Mån 18 nov 2019 08:52 #10
  Anonym (K) skrev 2019-11-18 08:41:59 följande:

  Några källor:

  Susann Larsdotter sexolog på RFSU skriver bland annat:

   Vi ser på kvinnors sexualitet som lite finare och snällare, medan männens sexualitet anses farligare och ?fulare?. Det är ideal som vi måste problematisera, säger hon.

  Vi ser absolut att det är en skillnad. Det är fortfarande inte lika accepterat för män att köpa en lösvagina som det är för en kvinna att äga en vibrator, säger Michael Ahlén, vd för Vuxen.se.

  Föreläsare och feminist skriver:

  Det finns i princip två huvudlinjer för hur manlig sexualitet diskuteras  och tillåts ta sig uttryck, där ?ha kontrollen? samt ?omättligt sexbehov? ligger som en våt filt över allt, och ofta korsas dessa två linjer.

  Linje ett: Som något att skratta åt. Där männen ofta utmålas som smått patetiska slavar för sin sexualitet. Exempel på detta är så gott som alla komedier hollywood någonsin skapat, från American Pie och Supersugen till Get him to the greek och Den där Mary..

  Linje två: Som äcklig, något som gärna ska få oss att rysa av lättare obehag eller känna avsmak. Detta innefattar ofta porträtteringar av mannen som den sexuella förövaren på olika vis men kan också korsas med det ?humoristiska? och bli något som skall föreställa äckligt men kul.


  Att problematisera ideal innebär inte att män inte får uttrycka sig. Att problematisera innebär att granska de normer och förutfattade meningar vi har. Idealet är att kvinnor inte är sexuella och män är sexuella. Det leder till alla de missuppfattningarna som nämns i ditt inlägg.

  Om idealen ska bli mer nyanserade så behöver vi förstå att mäns sexualitet också kan vara obefintlig eller gullig och kärleksfull och att kvinnors sexualitet också kan vara omättligt och att den finns och har ett eget driv. Tänk om kvinnor fick göra det som de alltid kom av i sängen precis som män får idag. Tänk så ofta kvinnor skulle vara drivande i sexakten.
 • Anonym (...)
  Återställ
  Mån 18 nov 2019 09:15 #28
  Anonym (K) skrev 2019-11-18 08:56:30 följande:

  Om du läser TS igen så ser du att jag skrev att män visst uttrycker sig. Inte det jag menar. Det jag menar är att när väl en man uttrycker sig inom sex så ses det som fulare och han blir oftare bedömd för det. 

  En man som säger att han gillar en naken tjej - Fy vilken snuskhummer, objektifierar också tjejer.

  En kvinna som säger att hon gillar en naken man - Vad fint. Vad bra att du vet vad du gillar. Go girl. 

  (Nu är det ju fiktiva exempel men liknelsen visar på vad som menas, hoppas jag du förstår).

  Dessa två reaktioner är ett symptom på något. Det skapar också ett skevt förhållningssätt till mäns och kvinnors sexualitet. Där det ena är ok men det andra är inte lika ok. 


  Fast om du lyfter blicken lite så har hela samhället mäns sexualiserade blick.

  Porr göra i princip uteslutande för män av män. Innehållet är också riktat mot män och mäns sexualitet. Här snackar vi en enorm miljard industri.

  Reklam och modeindustrin och också en objektifierande manlig blick på kvinnor. Finns ju hur mycket forskning som helst om hur kvinnor och mär fotograferas olika. Män som aktiva och kvinnor som passiva.

  All forskning om sex visar att kvinnor i heterosexuella förhållanden relativt sällan får orgasm medans män i princip får det alltid. Kvinnor i homosexuella förhållande får det däremot i princip alltid.

  Att vi då idag möjligen i en liten mån börjar försöka förändra dessa mönster och kvinnor börjar uppmuntras att ta för sig mer samtidigt som man försöker få män att vara mer lyhörda och framförallt förhindra att de begår brott pga någon gammal machomansnorm. Är ingen attack mot mäns sexualitet utan ett sätt att försöka förändra förgivettagna och stelnade normer om mäns och kvinnors sexualitet som skapar konflikt och skadar människor.

  PS, ingen säger till en man att han inte får gilla nakna kvinnor.
 • Anonym (...)
  Återställ
  Mån 18 nov 2019 09:21 #34
  Anonym (Nej tack) skrev 2019-11-18 09:15:29 följande:

  Fast så är det lite, män har högre testosteronnivåer vilket även gör att de får en ökad sexualdrift.

  Försök inte bortförklara biologin.


  Kvinnor har många andra könshormoner som påverkar lust och sexualitet.
 • Anonym (...)
  Återställ
  Mån 18 nov 2019 10:07 #43
  Panduro skrev 2019-11-18 09:26:48 följande:

  Du har en poäng där! Men jag håller också med ts, försöken att få männen mer lyhörda bör inte resultera i att man ska se ner på mäns sexuella behov och lustar. För det kan jag faktiskt tycka är en ganska allmän syn på porr, manlig onani, mäns personliga preferenser och mannens engångsligg och kk-ar.


  Ja! Det är fortfarande idag väldigt mycket mer accepterat och även beundrat att män har flera partners, kk, ons osv vilket din kommentar så fint illustrerar, samtidigt som kvinnor fortfarande blir skambelagda av samma anledning. Därför kan inte kvinnor i samma utsträckning berätta om sina kk, engångsligg eller porriga personliga preferenser. För det handlar ju just om det, vår syn på mäns och kvinnors sexualitet som inte alltid stämmer med verkligheten. Män tillåts vara öppna och det accepteras, män uppmuntras till och med att skryta om sina erövringar oavsett om de skulle vilja det eller ej. Men kvinnor har inte ens den möjligheten. Antingen anpassar de sig och är fina flickor, eller så är de hemliga eller så får de leva med att bli sedda som lättfotade och slampiga, om de vill ha tillfälliga sexuella förbindelser.

  Sedan hur man ser på porr i allmänhet har ju mer att göra med att den hänsynslösa industri som porrindustrin är. Både till sin egen form där de anställda far illa men även sett till vilket innehåll den till största delen prånglar ut.
 • Anonym (...)
  Återställ
  Mån 18 nov 2019 10:39 #54
  Anonym (K) skrev 2019-11-18 10:18:52 följande:

  Jag håller med dig. 

  Men låt säga att en man sköter sig och beter sig schysst. I den situationen tror jag fortfarande att mannens sexualitet ses som mer ful än kvinnornas. Jag tror att det är något mer underliggande här som vi inte har talat om. Jag tror inte allt handlar om vad männen gör fel. 

  Tror det är något mer som styr som gör att vi fortsatt ändå kommer tycka att männens sexualitet inte är rumsren. 

  Jag vet t.ex. de goaste män som ändå blir utskrattade och dömda när de vill ha en sexleksak t.ex. Det ses inte som ok för mannen. 


  Nej så är det inte. Det som inte är accepterat är övergrepp och våld.

  De flesta män begår ju inte övergrepp utan har sex med kvinnor som vill ha sex med dem eller onanerar. Det är ingen som skrattar åt dem eller tycker detta är fel.

  Pröva att gå in i en sexbutik någon gång. Jag kan lova dig att det inte är någon i en sexbutik som skulle skratta åt någonting som någon köper därinne oavsett kön, och det går att köpa betydligt mer skrattretande saker än en lösfitta, tro mig!
 • Anonym (...)
  Återställ
  Mån 18 nov 2019 11:24 #66
  Anonym (K) skrev 2019-11-18 10:49:45 följande:

  Det är inte jag som säger att det inte är lika accepterat att köpa sexleksaker som kille. Utan dagens ledande sexologer är inne på samma spår. De uttrycker det vid flertalet tillfällen att mäns sexualitet ses som fulare och äcklig som argument till varför det inte är lika socialt accepterat för män att äga sexleksaker.


  Vilka är dagens ledande sexologer och exakt vad säger de?

  De utklippta citaten du lade in tidigare var ju en blandning av olika saker och säger inte så mycket tagna ur sitt sammanhang. Tex en vd för ett företag som säljer sexleksaker- klart att han vill sälja mer. Det var en feministisk föreläsning som det är oklart vad den egentligen handlade om, om det ens går att använda citaten i denna diskussion.

  Det var också något som lutar åt det du skriver. Men! Det hänger också ihop med bilden av hur manlig sexualitet ska vara för att vara rätt enligt våra förutfattade idéer om manlighet - aggressiv och erövrande.

  Så om vi vill att män ska få utforska sin egen kropp mer, med tex en lösfitta, så måste vi också acceptera att män också vill ha en mysig stund för sig själva och sin kropp och att de inte alls är biologiskt förutbestämda att hela tiden vilja ligga med kvinnor.

  För grejen är att män ju redan köper en massa sexhjälpmedel men det kanske inte främst är just av den sorten som de endast använder till onani.

  Skulle behöva lite statistik på detta för att veta säkert men jämför vi data på sexleksaks-inköp så misstänker jag att män köper överlägset mest totalt. Hittar du data länka gärna då det hade varit intressant.

  Sen är ju frågan hur porr räknas här? För det är ju också ett onanihjälpmedel om vi ska vara petiga och hör kan vi nog vara eniga om att män använder och köper porr som onanihjälpmedel i stor utsträckning.

  Alltså är det redan en väldigt accepterad företeelse generellt att män köper sex-saker. Däremot är det mindre accepterad att män och kvinnor går utanför normen för vad som ses som normal sexualitet för män respektive kvinnor. Så det är de normerna vi behöver luckra upp om vi vill att samhället ska bli mer tillåtande för både män och kvinnor.
 • Anonym (...)
  Återställ
  Mån 18 nov 2019 12:53 #75
  Anonym (K) skrev 2019-11-18 11:38:54 följande:

  Tack för ett välskrivet bra inlägg. :)

  Utan att mena något illa. Får jag fråga vad jag gjorde för fel med att starta tråden som gjorde att du var så anti mot mig från början. Hur kunde jag startat tråden annorlunda, jag gjorde mitt bästa och förväntar mig att alla andra gör likaså? Med handen på hjärtat så kan jag inte vara ensam om att se hur folk utnyttjar tråden till att spy galla på män eller?

  Ok, tillbaka till vad du skriver. 

  Ja jag vet, orkade inte hålla på och länka till varje ställe. Men det är sexologer och insatta i området som skrivit bra grejer och på riktigt vettiga saker. Jag tror mer på dem än någon här som bara skriker att det är mitt hittepå. 

  Det du skriver om att vi ska acceptera att män inte är sexmaskiner som vill ligga med alla hela tiden. Där tror jag du har en bra poäng och är säkert i mångt och mycke det sexologerna också menar med att mäns sex ses som fult. 

  Hmm, hittar jag statistik så delar jag med mig . Sure thing. :D

  Det där med porr menar Suzanne sexolog att det också blivit så accepterat att alltid skylla på porren. Det maskerar andra orsaker och utan att veta så säger man porrens fel för det har blivit PK. 

  Att se porr som ett hjälpmedel är en synvinkel på det hela som vi inte bör förkasta. Jag tror även vi måste bli mer öppna i samhället med att acceptera sexualitet som går utanför vad några har definierat som OK vanlij sex. Det här är ok att göra och det här inte. 

  Med det menar jag att när någon utövar en form av sexualitet en själv inte förstår. T.ex. porr så får vi inte döma det första vi gör. 

  Schyssta puckar. :)


  Jag vet inte om du förväxlar mig med någon annan men jag har inte varit medvetet anti mot dig som person utan ville diskutera ämnet och har försökt att göra just det.

  Jag delar inte din syn att män på något sätt skulle vara mer förtryckta än kvinnor i samhället nu eller förr.

  Däremot så påverkas både män och kvinnor mer eller mindre negativt av föreställningar och normer som har med kön, genus och sexualitet att göra. Alla skulle tjäna på att dessa förändras och blir mer öppna och mer tillåtande. Men då menar jag alltså tillåtande att bryta mot den gängse normen att mäns sexualitet ser ut på ett visst sätt och kvinnors på ett annat. Och att det skulle gå att bryta dessa normer utan att bli stigmatiserad och nedvärderad pga det.

  Nu menar jag naturligtvis utan att skada andra och bortser jag helt från övergrepp och våld vilket aldrig är acceptabelt och inte borde kopplas ihop med sex överhuvudtaget.

  Porr är också egentligen en helt annan diskussion eftersom det finns andra element i porr som är problematiska. Jag tycker inte att porr är orsak till någonting utan det är snarare ett symptom på hur samhället betraktar kvinnors och mäns sexualitet. Kvinnor ses generellt som passiva, mottagande och om de har mycket sex så ses de som smutsiga och slampiga. Män däremot ses som aktiva och erövrande. Generell beskrivning. Det finns såklart undantag men mainstream uppfattning.

  Men skulle vi kunna helt bryta upp sexuella normer, se till att ingen blir nedvärderad pga sexuell aktivitet och det skulle bli helt avstigmatiserat, säkert och ofarligt socialt att vara en porrstjärna så skulle man eventuellt kunna göra porr till ett arbetsmässigt helt ett okej yrke. Har svårt att se det inom en överskådlig framtid men absolut.

  Jag är inte emot sex på film per se men porrbranschen som den ser ut idag är ju inte ok.

  Lite off-topic med porrdiskussionen. Har bara tänkt mycket på det.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll