• Anonym (TS)
    Tue 19 Nov 2019 21:18
    804 visningar
    20 svar
    20
    804

    Att jobba hemma - diskussion för de med kontorsjobb

    Ni som har kontorsjobb och de tekniska förutsättningarna för att jobba hemifrån. Hur ofta gör ni det, hur resoneras det kring det på ert jobb, vad har er chef/ledning för policy och hur ser ni på det?

    Jag har jobbat på flera myndigheter och detta är en fråga som alltid är lite oklar. Policyn från ledningen är typ att arbetet ska utföras på kontoret och att anställda får jobba hemma i undantagsfall, ungefär. Men sen i praktiken är det ändå en hel del som jobbar hemma lite oftare än så. Chefer verkar så oerhört rädda för att ge ens ett lillfinger i detta ämne. Samtidigt som många anställda verkligen gärna skulle vilja jobba hemma mer regelbundet.

    Om det skulle anses missbrukas från någon enskild anställd är det ju bara att styra upp det från chefens sida. Men nu verkar det istället alltid leda till en restriktivitet för alla.

  • Svar på tråden Att jobba hemma - diskussion för de med kontorsjobb
  • Tue 19 Nov 2019 21:37
    #1

    Hos oss är det nästan tvärtom. Det "sägs" i våra policys att man får jobba hemifrån 1 dag/veckan och i specialfall (typ om man brutit benet eller liknande) men när vi väl frågar om vi får jobbarhemifrån får vi tveksamma och lättirriterade svar. Dom frågar varför, och säger att man ska jobba på sin arbetsplats, att det kan bli försäkringsproblem och vill ha "riktigt bra" anledning till att man ska jobba hemifrån.

    I mitt fall älskar jag att jobba hemifrån. Jag blir oerhört effektiv (och kan därför sitta och umgås mer med kollegorna på kaffe och lunch och även hinna hjälpa dom övriga dagar). Jag kan börja jobba 5 min efter att jag lämnat och jag kan jobba fram tills 5 min innan jag hämtar på förskolan (i normala fall har jag en timme per väg) så jag får lite drygt 2 timmar mer gjort än när jag jobbar på kontoret. På kontoret har jag också en roll där jag får väldigt mycket frågor, och problem att lösa hela tiden eftersom jag sitter på erfarenhet många andra inte har och ett specialistområde där det ingår i mitt uppdrag att vara intern support och att lära upp mina kollegor

  • Anonym (Anna)
    Tue 19 Nov 2019 21:51
    #2

    Jobbar på ett universitet med ekonomi. I vår enhet är det OK att jobba hemifrån om det finns behov, t ex om man har en läkartid mitt på dagen, så kan man jobba hemifrån, eller om man behöver sitta i lugn och ro och jobba utan att bli störd. Vi har en förstående och tillmötesgående chef.

    Själv föredrar jag att jobba på kontoret, tycker om att vara ledig när jag är hemma. 

  • Anonym (J)
    Tue 19 Nov 2019 21:56
    #3

    Jobbar på myndighet och policyn låter som er. I praktiken finns det några som avtalat om att få jobba hemma en dag/vecka. Det är då det som är okej, men de måste vara öppna för att boka om utifrån möten, besök etc.

    Tror ett par får jobba på tåget också. Men som sagt, allt sånt ska avtalas innan och inte bara stanna hemma "spontant".

    Såvitt jag vet följs det, vi har dock arbetsuppgifter utanför kontoret också och planerar vår egen tid så tror ingen kontrollerar. Brukar inte se nån misstro kring hur man sköter sitt jobb.

  • Tue 19 Nov 2019 22:11
    #4

    Policyn hos oss är att man ska vara på kontoret. Bara i undantagsfall kan man få jobba hemifrån och det ska göras upp med teamledaren på förhand.

    Jag förstår tanken att alla ska vara på plats och kunna diskutera med varandra, men även om jag är på kontoret så kommunicerar jag skriftlig med kollegorna 9 gånger av 10. Dels för att det stör mindre med epost/chat än att springa och fråga, och dels för att det är praktiskt att kunna spåra vad som sagts. Vår kund sitter dessutom i en annan del av landet så vi har alltid videomöten som man enkelt kan koppla upp sig till. Det är alltid någon som är på besök hos kunden, och vi har flera stycken som regelbundet är ute och föreläser. Det är mao sällsynt att alla är på plats samtidigt. Jag har inte heller varit med om att någon fått nej på att jobba hemifrån, så enligt mig är den stränga policyn ganska onödig.

  • Tue 19 Nov 2019 22:16
    #5

    Hos oss går det alltid bra att jobba hemifrån om det är ok med övriga i teamet, vilket det nästan alltid är. Men ibland gör vi saker tillsammans som är enklast om man sitter i samma rum så då brukar vi säga att det är bra om alla kan vara på plats den dagen. 

    Själv är jag inte så förtjust i att jobba hemma en hel dag, men uppskattar verkligen att möjligheten finns när det behövs.

  • Anonym (udda)
    Tue 19 Nov 2019 22:32
    #6

    På mitt jobb har vi 4 timmar i veckan där närvaro på kontoret är ett måste. Resten av tiden får vi jobba var vi vill så länge vi har utrustning för det.

  • Tue 19 Nov 2019 22:37
    #7

    Vet faktiskt inte vilken policy vi har, men jag brukar köra måndagar hemma. Ibland kan det bli någon mer dag.

    Jag tar alla kvällsmöten hemma.

    Jobbar med mjukvaruutveckling.

  • Anonym (Kille­)
    Tue 19 Nov 2019 23:59
    #8

    Jobbar ca 1 dag hemma per vecka, och 1 dag på tjänsteresor till kunder o liknande i veckan. Så det är typ 3 dagar på kontoret. Chefen bryr sig inte så mycket så länge man levererar i tid.

    Samma med tiderna. Jag är oftast sist in på kontoret på morgonen, men går nästan alltid sist på kvällen med. Är väldig morgontrött.

  • Wed 20 Nov 2019 00:15
    #9

    Jag har ansökt om och fått beviljat, att jobba hemifrån två fasta dagar i veckan. Ibland har jag möten som jag inte kan styra över själv de dagarna, så då åker jag till kontoret. Förutom fasta dagar, kan man ansöka om att jobba hemifrån om man väntar på leverans av kylskåp, har läkartid mitt på dagen el.dyl. eller om man har något speciellt på gång så man vill undvika störningar i form av kollegor etc. De jag jobbar med mest har numret till min jobbmobil så jag kan alltid nås när jag jobbar hemma. Har haft många möten per telefon hemifrån. Jag är väldigt produktiv när jag jobbar hemifrån, problemet är bara att stänga av datorn på kvällen. Tanken på jobbet är väl att man ska spara kontorsutrymme (fungerar inte i praktiken, vi har ju egna kontor), inte slösa tid på att resa till jobbet och ge anställda en känsla av balans mellan jobb och privatliv (fungerar väl så där, fast tiderna blir ju friare). Om man ansöker om en extra dag för hemmajobb, måste man ge en lista på arbetsuppgifter man ska syssla med den dagen. Ganska meningslöst (och noll kontroll på det), men vi följer reglerna och skriver en lista, trots att man vissa dagar aldrig hinner börja på listan för andra saker händer som man måste ta itu med på stört. Oftast jobbar jag alltså hemifrån två dagar i veckan, tycker det är suveränt! Från vänner som jobbar på andra ställen har jag hört att argumenten är främst att minimera resetiden och hjälpa koncentrationen. På något ställe har de anställda inga fasta kontor eller skrivbord, man får hitta sig en plats om man kommer in till kontoret för att jobba. Där sparar dom in genom att färre platser på jobbet, dom räknar med att ett visst antal jobbar hemifrån.

  • Wed 20 Nov 2019 06:47
    #10

    Vi har ingen uttalad policy utan sköter det efter behov. Vissa veckor kan det vara 4 dagar hemma sen kan det gå flera veckor utan en enda dag hemma.

    Nästan alla möten går att vara med på Skype/videolänk, självklart bättre att vara på plats på vissa men går det inte så löser det sig oftast ändå.

  • Anonym (Man 39 år)
    Wed 20 Nov 2019 07:04
    #11

    Har två fasta dagar i veckan då jag jobbar hemifrån. Måndag och fredagar. Har 9 mil enkel resa till jobbet så arbetsgivaren har den policyn att vi som har så långt att åka behöver endast vara på plats tis-tors. Alla möten, resor etc förläggs därför alltid tis-tors. De som bor i närheten är på kontoret mån-fre.

  • Anonym (Man 39 år)
    Wed 20 Nov 2019 07:07
    #12

    Ska tillägga att med tåg tar restiden lite drygt 1 Tim enkel väg och den får jag räkna in i arbetstiden. Behöver alltså vara på plats tis-tors 9-16.

  • Wed 20 Nov 2019 09:06
    #13

    Vår arbetsgivare har en tydlig policy upplever jag. Det är ytterst ett chefsansvar, dvs personal på en avdelning kan inte kräva att få jobba hemma bara för att någon annan avdelning gör det. Utan det är chefen som säger ja eller nej utifrån vad personerna jobbar med. Det finns ju sånt som lämpar sig för att jobba hemma med och annat som kräver att man faktiskt är på plats.

    På min avdelning är vi just nu 4 pers. 2 jobbar regelbundet hemifrån en dag per vecka schemalagt. Den ena hanterar det skitbra, finns alltid tillgänglig på telefon för oss i gruppen och andra medarbetare. Den andre verkar uppfatta det som en dag att sköta sina privata ärenden på. Passar på att boka allt från mäklarvärderingar till bankärenden till samtal på barnens skolor. Den kommer dock att få detta strypt vid nyår då chefen har satt ner foten. 
    Ska hen få en chans att testa detta igen framöver så ska chefen tilldela den specifika uppgifter som ska bli gjorda, annars blir det inget.
    Sen har jag en kollega som bor nära arbetsplatsen som inte är intresserad alls. Och sen jag som visst skulle kunna tänka mig det ibland, särskilt när jag i perioder har mycket att läsa eller skriva. Den typen av jobb skulle jag kunna tänka mig att sitta med hemma för att koncentrera mig bättre, på jobbet blir jag alltid störd.

    Det knepigaste är väl försäkringsfrågan. Tillåter man sina medarbetare att jobba hemma så har man som chef samma arbetsgivaransvar för miljö mm så egentligen ska väl medarbetaren kunna presentera en riktig arbetsplats med bra stol, bord etc. Det är inte meningen att man ska sitta i soffan eller vid köksbordet. 

  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Wed 20 Nov 2019 09:13
    #14
    Anotherone skrev 2019-11-20 09:06:25 följande:

    Vår arbetsgivare har en tydlig policy upplever jag. Det är ytterst ett chefsansvar, dvs personal på en avdelning kan inte kräva att få jobba hemma bara för att någon annan avdelning gör det. Utan det är chefen som säger ja eller nej utifrån vad personerna jobbar med. Det finns ju sånt som lämpar sig för att jobba hemma med och annat som kräver att man faktiskt är på plats.

    På min avdelning är vi just nu 4 pers. 2 jobbar regelbundet hemifrån en dag per vecka schemalagt. Den ena hanterar det skitbra, finns alltid tillgänglig på telefon för oss i gruppen och andra medarbetare. Den andre verkar uppfatta det som en dag att sköta sina privata ärenden på. Passar på att boka allt från mäklarvärderingar till bankärenden till samtal på barnens skolor. Den kommer dock att få detta strypt vid nyår då chefen har satt ner foten. 

    Ska hen få en chans att testa detta igen framöver så ska chefen tilldela den specifika uppgifter som ska bli gjorda, annars blir det inget.

    Sen har jag en kollega som bor nära arbetsplatsen som inte är intresserad alls. Och sen jag som visst skulle kunna tänka mig det ibland, särskilt när jag i perioder har mycket att läsa eller skriva. Den typen av jobb skulle jag kunna tänka mig att sitta med hemma för att koncentrera mig bättre, på jobbet blir jag alltid störd.

    Det knepigaste är väl försäkringsfrågan. Tillåter man sina medarbetare att jobba hemma så har man som chef samma arbetsgivaransvar för miljö mm så egentligen ska väl medarbetaren kunna presentera en riktig arbetsplats med bra stol, bord etc. Det är inte meningen att man ska sitta i soffan eller vid köksbordet. 


    Men hur har diskussionen gått då med hen som inte sköter det där. Är det något som hela gruppen fått veta att chefen kommer strypa hemjobbet för den personen? Hur har personen upplevt detta?

    För mig är det obegripligt faktiskt att man inte är tillgänglig lika mycket när man jobbar hemifrån som när man är på kontoret.

    Sen det där med den fysiska arbetsmiljön hemifrån. Jag sitter i en soffa med benen högt och armen oerhört bekvämt på en hårt och brett armstöd där jag har musen också. Datorn i knäet. Jag upplever den arbetsställningen som skönare för kroppen än en kontorsstol med skrivbord. Så det blir fel att avfärda arbetsmiljön hemma bara för att man sitter i en soffa.
  • Wed 20 Nov 2019 09:19
    #15

    Jag kan jobba hemma hur mycket/lite jag vill och har som chef en i grunden positiv syn på hemarbete. Jag upplever dock att många har svårt att förstå att man vid hemarbete ska vara tillgänglig som om man var på kontoret. Man måste också se till att man har en hel dags arbete med sig hem. 

    Jag jobbar på en ekonomiavdelning och det blir lätt så att de som är på plats får dra ett större lass av att svara på frågor, göra betalningar som dyker upp, hantera post mm mm. Det innebär att den som sitter hemma ostört till viss del gör det på bekostnad av sina kollegor.

  • Wed 20 Nov 2019 09:27
    #16

    Hos oss kommer man överens med sin närmaste chef. Har en hel del kollegor som jobbar hemma regelbundet men det är oftast dom som blir störda ofta och som behöver få sitta ostört ibland. Själv blir jag otroligt ineffektiv hemma och gör det bara i undantagsfall. Har också en ledarposition som gör det svårt att vara hemma då jag behöver vara i verksamheten för att koordinera, även om jag har de tekniska möjligheterna att jobba hemma.

    Däremot har iaf min chef inget emot att man går tidigare en dag för att t.ex. hämta på förskola och tar igen det på kvällen hemma. Det är inget krav men det finns en stor flexibilitet vilket jag gillar.

  • Wed 20 Nov 2019 10:18
    #17
    Anonym (TS) skrev 2019-11-20 09:13:52 följande:
    Men hur har diskussionen gått då med hen som inte sköter det där. Är det något som hela gruppen fått veta att chefen kommer strypa hemjobbet för den personen? Hur har personen upplevt detta?

    För mig är det obegripligt faktiskt att man inte är tillgänglig lika mycket när man jobbar hemifrån som när man är på kontoret.

    Sen det där med den fysiska arbetsmiljön hemifrån. Jag sitter i en soffa med benen högt och armen oerhört bekvämt på en hårt och brett armstöd där jag har musen också. Datorn i knäet. Jag upplever den arbetsställningen som skönare för kroppen än en kontorsstol med skrivbord. Så det blir fel att avfärda arbetsmiljön hemma bara för att man sitter i en soffa.
    Det är vi i gruppen som flaggat för chefen vad som pågår. Hen har på ett ganska korkat sätt faktiskt själv talat om att hen tex har flyttat sin jobba-hemma-dag från onsdag till torsdag för då kommer elektrikern typ. Så chefen tog tag i det och vi hade ett öppet möte allihop om just det du skriver, att man ska vara tillgänglig på precis samma sätt. Hen tyckte väl inte att det var jättekul men det är ingen som är osams med någon utan nu vill chefen bara fånga in personen lite så kanske det går att testa igen senare, mer strukturerat. Men ingen av oss andra förstår hur man får ihop 8h jobb när man har så mycket att göra

    Klart att du som individ kan känna att det är skönare att jobba i soffan med datorn i knät. Det kan jag också tycka ibland. Men det är arbetsgivaren som har ansvaret för både den psykiska/psykosociala arbetsmiljön samt den fysiska.
    Vi hade en workshop kring det när vi uppdaterade policyn senast. Om en person jobbar hemma, ska passa på att hänga en tvätt, snubblar i trappen och gör illa sig? Arbetsskada eller inte? Finns många frågor att titta på, alla är inte helt enkla att besvara.

    www.arbetsgivarverket.se/ledare-i-staten/arbetsgivarguiden/fragor-och-svar/test/var-gar-gransen-for-arbetsgivarens-arbetsmiljoansvar-vid-hemarbete/
  • Wed 20 Nov 2019 16:28
    #18

    Jobbar också på myndighet och jobbar hemifrån 2-4 dagar per månad. Vi har numera rätt till 2 dagar per månad om jag minns rätt, men det är ingen stenhård regel. Vissa har fått ok att jobba mer hemifrån, som några ensamstående mammor t ex. Det tycker jag är jättebra. Som arbetsgivare måste man vara lite flexibel så länge alla gör sitt jobb. Just de som jag känner som jobbar mer hemifrån är otroligt noggranna och plikttrogna, så jag har ingen oro alls för att de inte skulle göra sitt jobb. 

    Jobbet idag är inte en plats, det är något man gör. (Jag gillar det citatet.) 

  • Wed 20 Nov 2019 16:35
    #19

    Hos oss är det extremt fyrkantigt, på gränsen till fånigt.

    Vi har alla möjligheter att jobba hemifrån men får officiellt inte.

    Tycker det är urfånigt om t ex barnet har en tandläkartid 9:15 och man inte hinner in på jobbet före men man får inte sitta den timmen mellan 8 och 9 och jobba hemma. Verkligen ingen vinner på den stelbentheten.

    Nu har jag, efter att ha sökt och fått andra jobb, fått ett undantag men det får jag inte berätta för någon. Men jag får nu jobba enstaka timmar hemma om det blir typ som beskrivet ovan. Men jag får absolut inte berätta det för någon och det satt långt inne. Men jag var ju beredd att byta jobb för lite större flexibiltet...

  • Anonym (homeo­ffice)
    Wed 20 Nov 2019 17:29
    #20

    Jag jobbar fast hemifrån två dagar i veckan. Chefen är inte så glad för det, men jag fick det med i en löneförhandling. Jag jobbar i ett team som är spritt över stora avstånd, så mycket kommunikation föregår via telefon, mejl och Skype ändå.

    Jag sparar en del bensin och kan sova en timme längre två dar i veckan. 
    Det blir fler korta pauser, jag reser mig oftare från datorn och det är bättre för skuldror, rygg och mus-armen. Jag sitter ofta lite längre när jag jobbar hemma, men det gör inte så mycket, jag gillar jobbet som så. 

    För mig fungerar det fint och jag är mer effektiv på det här sättet.

Svar på tråden Att jobba hemma - diskussion för de med kontorsjobb