• Anonym (Meme)
    Thu 21 Nov 2019 13:34
    644 visningar
    21 svar
    21
    644

    Planerat snitt

    jag har gjort en operation i underlivet för att fixa till ärr och skador från tidigare förlossning. Nu vill jag och min sambo ha ett till barn. Men jag vågar inte föda vaginalt igen för jag vill inte få nya eller ännu större skador.

    Hur funkar det att få planerat snitt? är det någon som har fått det av liknande anledning?

  • Svar på tråden Planerat snitt
  • Anonym (Meme) Trådstartaren
    Thu 21 Nov 2019 15:23
    #3
    Anotherone skrev 2019-11-21 15:08:30 följande:

    Det är inget man får per automatik. Gången brukar vara sådan att man först tar upp det med sin barnmorska. Barnmorskan skickar en remiss till Aurora på förlossningen där man tänkt föda eller direkt till förlossningsläkare, rutinen ser lite olika ut i olika delar av landet. 

    Sen är det läkare som fattar beslutet. Men visst kan skador från tidigare förlossningar spela in. Det är väldigt individuellt.


    Ja jag vet att det inte är en garanti det är därför jag vill höra hur det har varit för andra.
  • Anonym (Meme) Trådstartaren
    Thu 21 Nov 2019 15:33
    #4
    Anonym (D) skrev 2019-11-21 15:17:16 följande:

    Jag såg ett program om bajs häromdagen. Att föda med snitt gör att bebisen inte får det skyddet som den behöver få från dig. Dina bakterier som finns i underlivet är jätteviktiga för din bebis.

    Kanske bättre att låta bli fler barn om du känner sån tvekan.


    Jag överväger helt klart att inte skaffa fler barn men det innebär att jag förvägrar min sambo att få något barn alls och han vill extremt gärna ha barn.

    Förövrigt så har jag studerat fördelar och nackdelar med olika förlossningssätt och planerade snitt är marginellt större risker för mamman avseende tex blödningar och infektioner men mycket säkrare för barnet. Allvarliga skador på barnet sker i mycket större utsträckning vid vaginala förlossningar och akuta snitt. Och akuta snitt är ju oftast en följd av en vaginal förlossning som gått åt skogen
  • Anonym (Meme) Trådstartaren
    Thu 21 Nov 2019 15:51
    #6
    Anonym (D) skrev 2019-11-21 15:36:40 följande:

    Jag låter säkert som en subba nu, men varför förvägrar du din sambo att skaffa fler barn? Det är väl inte han som ska bära barnet och sen föda det? Vill han så gärna ha fler barn så kan han donera sin sperma eller så får ni gå skilda vägar. Din och barnets hälsa är väl så jäkla mycket viktigare än hans vilja??!


    Nu vill vi inte separera så valet att inte skaffa ett till barn kommer innebära att han inte får bli förälder. Det är bara fakta.

    Det är förövrigt med tanke på min och det eventuella barnets hälsa som jag inte vill föda vaginalt. Och det finns ju som vi vet andra förlossningssätt än vaginal förlossning som är säkra. Så jag vill i alla fall undersöka den möjligheten innan jag tar beslutet att inte skaffa barn.
  • Anonym (Meme) Trådstartaren
    Thu 21 Nov 2019 16:01
    #8
    +1
    Anonym (***) skrev 2019-11-21 15:57:25 följande:

    Då har han valt att inte bli pappa, det är inte du som vägrar. Du kan ju inte.


    Fast det kan jag ju. Barn som föds med planerade snitt är också barn.
  • Anonym (Meme) Trådstartaren
    Thu 21 Nov 2019 16:12
    #10
    Anonym (***) skrev 2019-11-21 16:04:23 följande:

    Jag uttryckte nog mig lite klumpigt. Det jag menar är om du inte får snitt, så blir det inga barn eftersom du inte kan/vill föda vaginalt.

    Naturligtvis är barn födda med snitt också barn


    Ja såklart! :)

    Min sambo stöttar mig fullt ut i detta och jag vill ju ha barn med honom. Men jag vill gärna göra lite efterforskningar i förväg för jag vill inte tvingas göra abort om snitt visar sig omöjligt. Dessvärre kanske det är svårt att få besked i förväg, innan man ens är gravid eller inom tiden för fri abort.

    Tänker även undersöka möjligheterna att resa till ett annat land där man kan bekosta snitt privat men det verkar väldigt krångligt och läskigt att behöva resa med ett nyfött spädbarn så det är ju verkligen en absolut sista utväg.
  • Anonym (Meme) Trådstartaren
    Thu 21 Nov 2019 16:56
    #13
    Anonym (K) skrev 2019-11-21 16:46:33 följande:

    Vad var det för skada du fick och vad var orsaken till att du fick den skadan?

    När jag födde mitt andra barn fick jag en sfinkterruptur grad 4, syddes på operation och hade det rätt tufft i 1-1,5 år efter förlossningen. Jag träffade en specialistläkare efter 1,5 år som sa att jag skulle få ett snitt om jag ville om vi ville ha fler barn. Den största anledningen till att jag gick sönder så mycket var att barnet var stort. När jag blev gravid igen fick jag gå på flera extrakontroller för att hålla koll på barnets vikt och så gick jag på förlossningsplanering på spec mvc. Där sa de direkt att jag skulle få ett planerat snitt om jag ville men eftersom jag är så otroligt rädd för alla typer av operationer ville jag föda vaginalt. Specialisten som jag hade träffat tidigare sa att risken för att få en lika stor skada igen var samma som innan skadan så länge barnet var normalstort. För att inte riskera att barnet blev för stort blev jag igångsatt 2 veckor innan bf och även under igångsättningen fick jag höra att jag kunde ångra mig och välja snitt om jag inte kände mig trygg med igångsättningen eller att föda vaginalt. Jag kände mig verkligen väl omhändertagen genom hela graviditeten och under igångsättningen och födde en alldeles lagom stor pojke vaginalt. Jag fick en liten bristning grad 2 som syddes med fyra stygn och efter ett par veckor kände jag mig som vanligt mellan benen igen och min tidigare skada har inte förvärrats.

    Jag tror absolut att du kan få ett planerat snitt om du vill det och är tydlig med det från början eftersom du faktiskt har fått skador som har behövt lagas i efterhand. Lycka till!


    Vad tryggt att du blev så väl omhändertagen efter din skada. Glad för din skull!

    Mitt fall är lite speciellt för min skada missades helt av både barnmorskorna på förlossningen och av eftervården och jag blev väldigt dåligt bemött när jag väl försökte söka hjälp för den.

    Det var en stor bristning, inte så allvarlig som din men ändå flera cm lång och bred, som missades och läkte helt fel. Men eftersom jag inte hade problem med avföring eller framfall eller liknande ville ingen ens titta på det så jag har opererat mig privat.

    Just det dåliga bemötandet och den obefintliga eftervården jag fick är en stor anledning till att jag inte vågar riskera skador i underlivet igen.

    Tack så jättemycket för att du delar med dig av din erfarenhet! Det betyder mycket.
  • Anonym (Meme) Trådstartaren
    Thu 21 Nov 2019 18:48
    #16
    Anonym (K) skrev 2019-11-21 17:58:49 följande:

    Men fy vad hemskt att bli bemött så! Jag förstår verkligen att du inte vill föda vaginalt igen! Det ska du absolut ta upp med bm direkt vid inskrivningen. Jag var jätterädd att min bm inte skulle ta min oro på allvar. Den bm jag hade när jag väntade mitt andra barn gjorde inte det när jag tog upp min oro för att barnet var stort. Jag fick inget tul och sen gick det som det gick. Därför hade jag bestämt att om bm inte lyssnar och tar min oro på allvar direkt från första besöket skulle jag byta men det behövde jag inte. Om du redan vet vilket mvc och/eller bm du vill gå hos kan du ju ringa och ta upp det här med dem redan nu och fråga hur de kan hjälpa dig.


    Ja om jag nu vågar bli gravid igen så har jag tänkt att jag ska ta upp det direkt. Har funderat mycket kring vilket mvc jag ska välja om det kan betyda någon skillnad. Har tänkt på vilket sjukhus man ska satsa på att föda vid. Det verkar ju vara stora skillnader på hur många planerade snitt som görs mellan olika sjukhus och mellan olika landsting. Men jag vet inte riktigt hur det skulle fungera om man söker sig utanför sitt eget landsting.

    Har också tänkt det du föreslår, om att ta kontakt redan nu i förväg. Tror du man kan göra det? Det hade ju kanske känts lite lättare om man redan innan kan få prata med läkare och barnmorska om de här sakerna.

    Men tyvärr har jag noll förtroende för sjukhuset och personalen där jag födde sist. Tveksamt att de vill ta emot en.
  • Anonym (Meme) Trådstartaren
    Thu 21 Nov 2019 18:51
    #17
    Cheescake skrev 2019-11-21 16:51:15 följande:

    Så alla dr som av olika anledningar faktiskt inte kan göra vaginal ska inte få barn eftersom barnen inte ta del av de bakterier man har i underlivet?


    Anonym (Laura) skrev 2019-11-21 18:10:13 följande:

    Herregud vad du överdriver. Att föda genom snitt är inte dåligt för bebisen. Det är inget den tar så stor skada av att det är en anledning helt välja bort fler barn. Skärp dig.


    Tack!
Svar på tråden Planerat snitt