Forum Föräldraskap - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Utbrott småbarn

  Fre 22 nov 2019 11:44 Läst 0 gånger Totalt 5 svar
  Anonym (XX)
  Visa endast
  Fre 22 nov 2019 11:44

  Lillan har börjat få en hel del utbrott nu. Korta men intensiva med vevande armar, skrik, gråt och slänger sig överallt. Hon är ca 1 år och 2 månader och jag förstår ju att utbrott är helt normala i den åldern men hur ofta/mycket är normalt? Ibland känns det som att minsta motgång (inte få rota i grytskåpet, byta blöja vid fel tillfälle, ett nej osv) är världens undergång vilket det kanske är för henne med. Liten kropp, stora känslor som inte får plats...

  Hur ofta skulle du uppskatta att ditt barn runt samma ålder fick utbrott och vad gjorde du åt dem? Jag försöker förklara, trösta och distrahera men ett nej är ändå ett nej vilket ofta innebär att utbrottet börjar om igen...

  Och nej tack, jag vill inte ha några teorier om diagnoser. Jag är inte orolig för det.

 • Fre 22 nov 2019 11:51 #1

  Min son började så här strax innan 2 års ålder, innan dess var han världens enklaste barn och nu kan minsta lilla nej eller motgång förvandla honom till ett litet (men gulligt) monster med tårar och att slänger saker omkring sig. Jag tror att det är helt normalt och har tagit det hela med ro, det är ju en del av utvecklingen och jag står ut genom att tänka att förr eller senare kommer det att gå över.

  Jag har också dragit ner på mina nej betydligt och försöker avleda och ligga steget före hela tiden, men självklart är detta inte alltid praktiskt möjligt.

 • Fre 22 nov 2019 12:33 #2

  Strax innan 1,5 år hade mitt barn en fas då hon kunde bryta ihop för allt och inget. Lägga sig på golvet och skrika för att jag höll upp jackan fel och liknande. Jag försökte avleda och skoja, och ibland fick hon vråla ett tag tills hon glömt varför hon var arg. Och ja, det var många gånger om dagen. Det gick över efter ett par månader.

 • Mån 25 nov 2019 14:25 #3

  Min son är 2,5 år och jag skulle ju säga att han får mindre utbrott var 10:e minut (t.ex. skriker och gråter någon minut för att han inte får som han vill). Det räcker med minsta lilla för att det ska leda till skrik, t.ex. att han får fel glas/mugg/strumpor eller så. Några gånger per dag får han större utbrott då han kastar saker, skriker och slåss. Tycker det är en skitjobbig ålder faktiskt.... Mina andra barn har varit typ lika under hela förskoleåldern. Blev bättre i 5-6 års åldern.

 • Mån 25 nov 2019 14:26 #4

  Det man kan göra är att försöka se till att barnet inte blir för trött eller hungrig. Sen gör jag så liten affär som möjligt av det hela. Att avleda kan vara bra ibland om det går. Jag försöker tänka att det är en del av hans utveckling.

 • Anonym (A)
  Visa endast
  Mån 25 nov 2019 14:28 #5
  Elin P skrev 2019-11-25 14:26:34 följande:
  Det man kan göra är att försöka se till att barnet inte blir för trött eller hungrig. Sen gör jag så liten affär som möjligt av det hela. Att avleda kan vara bra ibland om det går. Jag försöker tänka att det är en del av hans utveckling.
  Håller med.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll