• Benderino

    Kan man se hur mycket respektive förälder har tagit ut VAB?!

    Hejsan.

    Som rubriken lyder, kan man se via försäkringskassan hur mycket respektive förälder har tagit ut VAB?

    Anledningen att jag vill veta är att varenda gång våra barn är sjuk så blir jag tvingad att vara hemma. Spelar ingen roll om jag var hemma sist, spelar ingen roll att jag tjänar mer än dubbelt så mycket som min fru, spelar ingen roll om jag varit hemma i över en vecka, så vägrar hon att vara hemma..

    Och jag blir så jävla ledsen av det, jag tycker att man delar på ansvaret, visst kan jag vara hemma mer än min fru, men det måste vara 90%-10% uppdelning på det här. Min fru säger att så inte alls är fallet, men jag skulle gärna vilja se hur det egentligen är. Jag skulle vilja ha papper på det, för att kunna påvisa att det inte är rättvist att jag hela tiden måste vara hemma....

  • Svar på tråden Kan man se hur mycket respektive förälder har tagit ut VAB?!
  • Benderino
    Sommarskuggan skrev 2019-11-25 10:10:54 följande:

    Tog hon hela föräldraledigheten när barnen var små? Kanske hon känner att det är hennes tur att komma ikapp i karriären.


    Nix, med första barnet delade vi 60/40 då hon var hemma mer, med andra barnet delade vi 60/40 och jag var hemma mer
  • Benderino
    Elin P skrev 2019-11-25 10:47:16 följande:

    Jag och min man tar oftast varannan dag rätt så strikt. Då blir det rättvist. Säg åt din fru att du vill ha det så. Ni kan väl också ha en almanacka hemma där ni markerar vem som tar vad. Det gör vi. Man kan ju också bestämma t.ex. på söndagar hur man gör till kommande veckan om barnet blir sjukt. Vem som tar vilken dag. Då blir det inga diskussioner. Och om du under en period tagit mer så kan väl hon ta mer nu ett tag. Både jag och mannen tycker det är skittrist att gå hemma med sjuka barn.


    A jo eller hur, nog är jag så logiskt tänkande att jag har lagt upp det här förslaget förut, det går bara inte. Hon har konstant vägrat, bråkat och skrikit när jag get förslaget att vi kan dela på det här ansvaret i snart 5 års tid, jag har i stort sett gett upp, men jag vill lägga upp på bordet hur mycket vi förlorar på att inte dela på det här rättvist.
  • Benderino
    Egon den stora skrev 2019-11-25 11:04:16 följande:

    Logga bara in på försäkringskassan så hittar du snart det det totala antalet vab dagar.


    Men då måste hon logga in på sin för att se hur mycket hon varit hemma? Vart i menyerna ska jag leta för att se dom här siffrorna?
  • Benderino
    Egon den stora skrev 2019-11-25 11:04:16 följande:

    Logga bara in på försäkringskassan så hittar du snart det det totala antalet vab dagar.


    Men då måste hon logga in på sin för att se hur mycket hon varit hemma? Vart i menyerna ska jag leta för att se dom här siffrorna?
  • Benderino
    Egon den stora skrev 2019-11-25 11:04:16 följande:

    Logga bara in på försäkringskassan så hittar du snart det det totala antalet vab dagar.


    Men då måste hon logga in på sin för att se hur mycket hon varit hemma? Vart i menyerna ska jag leta för att se dom här siffrorna?
  • Benderino
    Elin P skrev 2019-11-25 12:14:05 följande:

    Men vad har hon för argument till att vägra då? Jag fattar inte. Sök hjälp på familjerådgivningen tycker jag om ni inte kan prata om det.


    Hennes jobb är viktigare än mitt helt enkelt. Det är det enda jag kan komma fram till. Familjerådgivning skulle hon absokut vägra, eftersom att det bara är jag som har problem enligt henne, samt att hon inte ens kan ta sig tid att åka med barnen till tandläkare eller bvc eftersom att det kan rubba hennes arbetsschema, så är det uteslutet.

    Men det är egentligen inte del av diskussionen, jag vill bara få reda på hur mycket procentuellt som respektive person vabbar
  • Benderino
    Gryntroll skrev 2019-11-25 12:33:04 följande:

    Har hon möjlighet att jobba hfmifrån? Kan hända att hon är hemma med sjukt barn samtidigt som hon jobbar "vobb" och då syns det ju inte på FKs dagar.

    Våra barn ser nog väldigt friska ut om man kollar FKs dagar just sv den anledningen att både maken och jag oftast jobbar och sedan tar igen det som missas en annan dag.


    Nej, det har hon inte, eftersom att vi är gifta och bor tillsammans så vet jag, kanske var lite luddigt om vi var tillsammans eller inte
  • Benderino
    Klick skrev 2019-11-25 12:47:17 följande:

    Logga in på fk och kolla vab-kalenden där står hur många dagar VAB respektive förälder tagit ut under året!


    Ser man alltså bägge föräldrars vab där?
  • Benderino

    Tack för alla svar, jag lyckades nu via försäkringskassan på datorn (såg inte på telefon) att det går att se hur mycket respektive vabbat.

    Så om jag räknar ut allting i procent så har jag vabbat strax över 80% och min respektive strax under 20%. Under snart 5 års tid.

    Åter igen, tusen tack för alla era svar! Ha en fortsatt bra dag!

  • Benderino
    Elin P skrev 2019-11-25 14:03:56 följande:

    Dåligt av henne att inte ta sitt ansvar. Hoppas du kan ställa krav att ni delar lika i fortsättningen. Det blir ju såklart ett problem för henne med (inte bara du som har problem) om du kanske inte vill fortsätta relationen till slut. Det kan ju bli så illa om man går och retar sig på att det är ojämställt.


    Nja, så illa blir det nog inte. Men det här blir iaf något svart på vitt, att jag är den som faktiskt tar det största lasset när det gäller detta. Hon vill få det till att jag ljuger om att jag är hemma mer än henne, har inte kunnat ta fram något bevis på hur det faktiskt är föräns nu.

    Jag bli bara så himla sårad att det jag gör betyder mycket mindre än det hon gör på jobbet.. Så jävla fjantigt jag vet, det som gör att det blir så fjantigt och att jag beter mig som en sån här gniden pajas är att hon blir så otroligt förbannad när det börjar vankas att barna är sjuka... Hon markerar otroligt tydligt att hon inte tänker vara hemma med några sjuka barn..

    Märker på försäkringskassan att dom gånger hon tagit vab är dom gånger jag varit hemma mer än 5 dagar i sträck, så har hon varit hemma fredagar före helg (då det väl är som lugnast på jobbet..)
  • Benderino
    Ascendere skrev 2019-11-26 14:35:09 följande:

    Du låter som ett mesigt mähä som låtit din fru ta över ruljansen. 

    Din fru är antagligen mest förbannad för att du inte vågar sätta ner foten och axla ledarskapet för familjen utan istället blir "ledsen och sårad" etc etc.

    Gör upp ett VAB-schema som gäller tre månader i förväg där det står svart på vitt vem som vabbar varje dag, vill hon ändra nånting för att hon har ett viktigt möte en viss dag så får hon prata med dig innan. 

    Tex Google Docs är väldigt användbart om ni är någorlunda IT-begåvade, annars funkar ett pappersark på kylskåpet eller en whiteboard i hallen minst lika bra. 


    Haha, ja jag kanske absolut låter som ett mesigt mähä, vad är förslaget att jag ska göra? ????

    Skulle jag säga att jag imorgon tänker åka till jobbet och hon stannar hemma, så är problemet att hon börjar ca 2 timmar tidigare än mig på morgonen, och hon skulle helt enkelt sätta sig i bilen och lämna mig hemma med ungarna själv, och sen inte svara i telefonen under dagen.

    Så hur tar man det sen då? Gapa och skrika och bli förbannad när hon kommer hem så barnen får uppleva lite gräl mellan föräldrarna? ??

    Eller ska man gå och vara förbannad och sur under en längre tid tills det går över?

    Man kan inte tvinga någon till något dom inte vill, spelar ingen roll vad det är, vare sig det är att ta hand om barn eller något annat ????
  • Benderino
    Poppy75 skrev 2019-11-27 00:36:52 följande:

    Har ni helt gemensam ekonomi då? Eller är det så att hon med sin betydligt sämre lön inte anser sig ha råd att vara hemma med sjuka barn?

    Kanske ingen ursäkt men en förklaring. 


    Jaja, gemensam ekonomi helt och hållet
  • Benderino
    Ascendere skrev 2019-11-30 15:19:16 följande:

    Tycker du själv att något av de där alternativen låter som bra ledarskap?


    Ett svar utan att ge direkta alternativ..?
  • Benderino
    Fjäril kär skrev 2019-12-02 14:07:54 följande:

    Den sorgliga frågan är ju varför karriär/jobb anses så mycket viktigare än sina egna sjuka barn?

    Med tanke på hur hon reagerar på dina försök till resonemang visar ju ändå att du trampar på en jävligt öm tå. Så vad är det som pågår egentligen?


    Fast om man tänker karriärsnässigt så är det ännu mera obegripligt. Det enda det handlar om är att hon helt enkelt inte vill, samt att hon är sjukt rädd att säga till sin chef att hon inte kan jobba pga barnen är sjuka. Helt slut.

    Men jag har gett upp. Jag har räknat ut hur mycket vi förlorar på att inte dela på VAB, och lagt fram hur jag känner och tycker, men inget biter, så det är helt enkelt jag som får ta samtlig VAB framöver. Frågan är bara hur man sväljer det utan att bli bitter, jag är inte sån som person och känner inte igen känslan faktiskt
Svar på tråden Kan man se hur mycket respektive förälder har tagit ut VAB?!