• Anonym (??)

    Varför ska barn straffas för att deras föräldrar får ekonomiskt bistånd?

    Jag är ensamstående, arbetslös och har barn som bor hos mig varannan vecka.

    Jag har sökt ekonomiskt bistånd och fick då fylla i ett papper om jag eller mina barn har sparade pengar på banken. Vad spelar det för roll om jag sparat pengar till mina barn på banken? Ska jag behöva ta av deras sparade pengar och pengar från deras försäkringar innan jag har rätt till ekonomiskt bistånd? VARFÖR ska barn straffas pga sina föräldrars fattigdom?!

    Detta system är ju helt sjukt!!!

  • Svar på tråden Varför ska barn straffas för att deras föräldrar får ekonomiskt bistånd?
  • Ms H
    Kjell2 skrev 2019-11-29 09:29:12 följande:

    En anledning är att vårdnadshavare annars kulle kunna sätta in pengar på barnens sparkonto och på de sättet visa på noll tillgångar själv och bli berättigade till försörjningsstöd.

    När sen den ekonomiska krisen är över för man tillbaka pengarna till sitt eget konto..


    Det sista, att föra över pengar från ett barns konto till sitt eget, är dock olagligt.
  • Mrs Moneybags

    Du får använda sparpengarna nu och spara nya pengar när du har fått jobb. 

    Det är tyvärr så att föräldrars fattigdom går ut över barnen, så är det över hela världen och Sverige är inget undantag. 

    Jag hoppas du får ett jobb snart så att du och dina barn kan få lite guldkant på tillvaron igen. 

  • AndreaBD

    Systemet är så överallt i världen. Innan samhället går in och ger familjer försörjningstöd måste de använda dem pengarna som de faktiskt har. Barnens pengar är ju också sparade av föräldrarna, eller lite ifrån släkten också. 

    Vill man vara helt säker att det bara kan gå till barnen, då borde kanske släktingarna ha öppnat ett speciellt konto där de sparat åt barnet. Det gjorde min svägerska för våra barn, hon jobbar ju på en bank, så hon var väl lite extra-försiktig där. Men det är inget konstigt att det blir så annars. 

  • Anonym (A)
    Anonym (Fullt rimligt) skrev 2019-11-29 09:40:05 följande:
    Det är fullt rimligt att även ett eget sparande som var TÄNKT till barnen används till deras försörjning i första hand innan man söker försörjningsstöd. Förstår inte ens hur man kan komma på tanken att söka innan man uttömt alla möjligheter att försörja sig.
    Håller med
  • sextiotalist
    Ms H skrev 2019-11-29 09:51:11 följande:

    Det sista, att föra över pengar från ett barns konto till sitt eget, är dock olagligt.


    Tänkte också på det. Ofta får föräldern inte ta ut pengar.

    Det har funnits de som nekats bistånd förut pga pensionssparande. Att de har tillgång till pengarna förrän om flera år har varit ointressant.
  • elmadumle
    Ms H skrev 2019-11-29 09:51:11 följande:
    Det sista, att föra över pengar från ett barns konto till sitt eget, är dock olagligt.
    Det är inte olagligt, vi hade full tillgång till våra barns sparkonton till de var 18 år och tog ut om vi behövde ibland, helt ok med swedbank.
  • Anonym (.)
    Anonym (??) skrev 2019-11-29 09:45:36 följande:
    Alltså va?!

    Jag är inte ute efter att lura mig till bidrag. Det jag menar med min tråd är att barnens pengar är barnens pengar, inte mina eller någon annans.
    Men du använder ju säkert de pengarna till barnen ändå, de måste ju få mat och kläder och någonstans att bo. Om du tog ut barnens pengar för att festa upp dem dem vore det ju en annan sak, men det antar jag att du inte gör. 
  • Anonym (.)
    Ms H skrev 2019-11-29 09:51:11 följande:
    Det sista, att föra över pengar från ett barns konto till sitt eget, är dock olagligt.
    Enligt vår bank är det helt ok förutsatt att man kan visa (om någon frågar) att pengarna har använts till barnet.
  • smulpaj01

    Är inte helt säker men jag tror barnen får behålla en del pengar men resten måste du (såklart) använda till er försörjning. Hur mycket sparade pengar rör det sig om och hur gamla är barnen?

    Ja vissa barn har otur i föräldralotteriet.

  • Anonym (mami)

    Du kan begära att barnets egendom ska stå under en överförmyndare kontroll. Det är då överförmyndaren som bestämmer hur barnens pengar ska användas. Denne kommer troligtvis godkänna uttag för barnens försörjning men inte för din. Det förutsätter dock att pengarna är insatta på konton som tillhör barnen.

    Står pengarna på ditt konto så är det dina pengar. För du över pengarna innan du ansöker om försörjningsstöd så kommer socialtjänsten se på det som att du försöker bidragsfuska.

Svar på tråden Varför ska barn straffas för att deras föräldrar får ekonomiskt bistånd?