• Anonym (Förstår inte hur de tänker)

    Varför skaffar sjuka människor biologiska barn?

    Som frågan lyder undrar jag rent allmänt hur föräldrar med syndrom eller grav sjukdom tänker när de väljer att skaffar biologiska barn? Då chanserna för dessa barn att ärva de genetiska sjukdomar är stora?

    Frågeställningen kommer från artikel på Aftonbladet där mamman var väl medveten om att barnen med 50% chans skulle ärva pappans syndrom. Vilken lett till ansiktsförlamning, utdragna tänder och stora smärtor kring emaljavsaknad, dåligt hår och naglar men framförallt stor benskörhet för barnen, som gör att de måste ta det försiktigt hela sin livstid.

    Varför vill men som frisk förälder riskerar att ge sina barn desSa krämpor och varför vill man som sjuk förälder riskera att ge sina barn dessa krämpor? Varför kräver den friska inte att de inseminera/äggdonation eller adopterar? Varför tänker inte den sjuka att den vill inseminera/äggdonation eller adoptera istället för att kräva egna biologiska?

    Är inte barnens välbefinnande viktigast? Varför vill man riskera att skaffa gravt sjuka barn?

    Förstår att detta kan provocera många men jag undrar genuint över hur tankarna hos dessa föräldrar går?

    Se artikel:

    www.aftonbladet.se/family/a/BR4ze0/syskonen-alwa-och-aron-foddes-med-samma-ovanliga-syndrom

  • Svar på tråden Varför skaffar sjuka människor biologiska barn?
  • Anonym (Linna)
    Anonym (ina) skrev 2019-12-04 10:34:57 följande:

    Fast det är ju också flytande. Vad är lindring? Hur mycket besvär får något skapa och vem bestämmer det? Hyr fungerar det med sjukdomar som inte ger besvär hela tiden, som går i skov eller skapar problem först när den drabbade blir äldre? Hur många goda år måste man ha för att det ska vara okej? Hur fungerar det med psykiska åkommor som är svårare att mäta? Ja, du hör...

    Ja, var och varannan människa lider av någonting eftersom att kroppen är oerhört komplex och det finns väldigt lite som är svart eller vitt.


    Ja, det är ju allt annat än lätt :). Har ju inget bra svar på det, men visst det finns många sjukdomar och syndrom som iaf jag inte önskat mina barn. Nu har dom endast kattallergi, som dom fick i tonåren. Å då hade vi katt när båda barnen kom.
  • Anonym (Alicia)
    Anonym (trådstartaren) skrev 2019-12-04 09:12:58 följande:

    Det här är ett stort problem med världen idag: Människor SKA överleva, till varje pris. Människan har satt teorin om "den starkes överlevnad" ur spel, genom "etiska" regler som säger att varje människoliv SKALL bevaras. Även alla med genetiska defekter, sjukdomar och annat bös, som i djurvärlden skulle slagits ut direkt eller blivit byte åt andra djur.

    Därav så går enorma resurser i samhället åt till att hålla individer vid liv som borde ha dukat under, och andra som inte kan klara sig själva måste samhället sysselsätta om dagarna, utan att de kan bidra tillbaka.

    Väldigt märklig syn kan jag tycka.


    Mycket bra sagt, har tänkt på detta men aldrig lyckats formulera mig som dig!
  • Anonym (ina)
    Anonym (Linna) skrev 2019-12-04 10:46:26 följande:

    Ja, det är ju allt annat än lätt :). Har ju inget bra svar på det, men visst det finns många sjukdomar och syndrom som iaf jag inte önskat mina barn. Nu har dom endast kattallergi, som dom fick i tonåren. Å då hade vi katt när båda barnen kom.


    Varför man inte kan döma människor hur som helst. För det är inte lätt och väldigt mycket kopplat till människor handlar om gråskalor.
  • Anonym (Linna)
    Anonym (ina) skrev 2019-12-04 10:50:33 följande:

    Varför man inte kan döma människor hur som helst. För det är inte lätt och väldigt mycket kopplat till människor handlar om gråskalor.


    Naturligtvis ska man inte döma andra hur som helst, men ibland undrar iaf jag hur vissa tänker när man med vilje vill sprida tex en CF-gen vidare. Jag vet vad den kan ställa till med.
  • Åsa

    För att de längtar efter barn antar jag. Säkert bedömer de också att de kan ge barnet ett gott liv.

    Det är vanskligt att ha åsikter om andras barnanskaffande. Många kan säkert instämma i att det är mindre lämpligt där det finns ett större intellektuellt handikapp, någon är helt rörelsehindrad eller det finns ett pågående missbruk, men sedan finns en lång skala där det inte är ett dugg svartvitt, vare sig man tänker i termer av livskvalitet eller samhällsekonomi.

    Dagens samhälle ställer stora krav på teoretisk begåvning i skola och på betyg inför arbetslivet. Är det OK att skaffa barn som lågbegåvad (14% av Sveriges befolkning) där det finns en ärftlig faktor? Om man har ADHD (många är aldrig diagnostiserade)? Om man har fetma? (både egna hälsorisker, samhällskostnad och ärftilghet). Röker? (dito). Om man har depressionsproblematik? Har dyslexi? Är lågutbildad? Saknar förankring på arbetsmarknaden? (starkt samband på gruppnivå med social problematik hos barnen) Behöver fertilitetshjälp (kostar samhället och är ibland ärftligt). Etc etc

  • Åsa
    Anonym (trådstartaren) skrev 2019-12-04 09:12:58 följande:
    Människan har satt teorin om "den starkes överlevnad" ur spel, genom "etiska" regler som säger att varje människoliv SKALL bevaras. Även alla med genetiska defekter, sjukdomar och annat bös, som i djurvärlden skulle slagits ut direkt eller blivit byte åt andra djur.
    Intressant i det sammanhanget är att ett antal drag som ger problem, ibland stora problem, i dagens samhälle är vanliga i befolkningen just för att de gett en överlevnadsfördel för grupp/individ under de 99,9 % av mänsklighetens historia då vi inte levt i dagens typ av samhälle, t ex ADHD, tendens till oro-/ångestproblematik, typ II-diabetes, PCO...
  • Anonym (Evy)
    Anonym (Feltänkt) skrev 2019-12-03 10:44:05 följande:

    det är redan möjligt idag att välja bort ärftliga sjukdomar i stor utsträckning om man vill lägga pengar på det i en klinik


    VISSA genetiska sjukdomar ja.

    Det finns massor av genetiska sjukdomar och syndrom som läkarna inte vet någonting eller väldigt lite om.

    Dessutom kostar det ju väldigt mycket så alla har inte ens möjlighet att välja det.
  • Anonym (N)

    Vad somliga verkar glömma är att människan fortfarande har instinkter.

    Att det kan ske oplanerade graviditeter.

    Att folk kan ha en starkt tro om att de tillhör den andra sidan av 50%. (sånt händer inte mig)

  • VillaVillerkulla
    Anonym (XXX) skrev 2019-12-04 09:37:31 följande:

    Tja, du kan väl tänka dig att du sitter i limbo (slå upp det om du inte vet vad det är) och väntar på att födas till jorden. Och så får du frågan om vilken kropp du kan tänka dig att hoppa in i. Själv skulle jag acceptera en kropp med pollenallergi som bara ger lite hösnuva och kliande ögon en månad om året, men definitivt inte en med Cystisk Fibros eller det syndrom som barnen har i Aftonbladets artikel. Astma ligger någonstans däremellan. Skulle jag ständigt vara tvungen att ha med mig spray, och vara rädd att bli utan den och få ett anfall och kvävas - så avstår jag från att födas i den kroppen. 


    Nu är det ju inte så att folk sitter i någon slags limbo i väntan på att födas, utan de individer som finns, de skulle inte funnits om de inte varit just det ägget och den spermien som möttes just då.

    När det gäller livets begränsningar, så har människan en fantastisk anpassningsförmåga. Det går liksom inte att säga i förväg vad som gör livet värt att leva. Vi föds utan att förmåga att flyga och de flesta av oss accepterar den begränsningen. Likvärdigt accepterar vi kroppens åldrande, utan att för den skull vilja att livet tar slut pga krämporna och stelheten. Drabbas vi av sjukdom sker en liknande process.
Svar på tråden Varför skaffar sjuka människor biologiska barn?