• Anonym (F)

    Behöver man verkligen privat sjukvårdsförsäkring?

    Villkoren ser olika ut på olika företag. Har man en sjukdomshistoria får du fråga försäkringsbolaget om de vill försäkra dig. 400-500kr/mån är priser jag sett.

    Jag har sjukvårdsförsäkring genom jobbet och betalar 350kr med självrisk 600kr. Har haft det i flera år nu och det är väldigt bekvämt att ringa ett nummer och snabbt få rätt vård utan långa väntetider.

    Vart landet är på väg vet inte jag men jag kommer ha sjukvårdsförsäkring så länge jag kan. För mig är det en liten summa jmf med annat, inser självklart att det inte är så för alla. Det känns som den offentliga vården fungerar olika bra beroende på när man behöver den och var man bor. Jag har flera stora sjukhus i min närhet men en primärvård som är rena skämtet.

  • Anonym (F)
    Anonym (Sjukvård) skrev 2019-12-03 09:38:00 följande:

    Mm, men det är väl inte så många privata alternativ som inte har avtal med landstingen? Alltså skattepengar pumpas ju in i de privata också.

    Annars kan man ju hosta upp den faktiska kostnaden för vården kan man ju tycka ibland. Om man har bråttom.


    Varför ska man vänta när sjukvården inte fungerar? Av solidaritet eller vad menar du? Trots att man själv inte kan styra situationen och inte kan påverka sjukvården?
  • Anonym (F)
    Anonym (Sjukvård) skrev 2019-12-03 10:41:30 följande:

    Förstår inte din fråga? Eller vad menar du egentligen?

    Ibland får man vänta ja. Riktigt akuta saker, akuta och allvarliga/mindre allvarliga fall tas omhand i vården oavsett egen försäkring eller inte. Annars kan man faktiskt vänta lite om man i övrigt är pigg och klar i huvudet. Det är oftast just de som orkar bråka, ringa och tjafsa med sjukvården och kräver en massa undersökningar hit och dit så att svagare/sjukare personer får mindre vård.


    Jag tar inte en förmodad halsfluss till offentlig vård, även om det skulle vara billigare för mig pga självrisken. Jag får en bokad tid direkt via min försäkring, går dit på överenskommen tid och slipper vänta på vår dåligt fungerande vårdcentral. Eller ens passa telefontider. Jag är villig att betala för det.
  • Anonym (F)
    Anonym (Sjukvård) skrev 2019-12-03 12:47:31 följande:

    Men behöver ju inte ens söka vård i första taget för en halsfluss. Möjligtvis i senaste taget. Ifall den är bakteriellt orsakad. Enligt studie så antibiotika förkortar tydligen förloppet någon dag vid streptocker. Ganska onödigt att behandla. Vid virus ändå vara att vänta ut.

    Inte konstigt vården är överbelastad med den okunskapen som finns...


    Vilken töntig besserwisser du är. Jag jobbar med IT och kan inte veta vad mitt halsont och feber kommer ifrån.
  • Anonym (F)
    Anonym (Sjukvård) skrev 2019-12-03 12:47:31 följande:

    Men behöver ju inte ens söka vård i första taget för en halsfluss. Möjligtvis i senaste taget. Ifall den är bakteriellt orsakad. Enligt studie så antibiotika förkortar tydligen förloppet någon dag vid streptocker. Ganska onödigt att behandla. Vid virus ändå vara att vänta ut.

    Inte konstigt vården är överbelastad med den okunskapen som finns...


    Dessutom är det den som tar emot samtalet hos försäkringsvårdgivaren som ska säga att symtomen ska läka ut av sig själva. Men vet du, de tar emot mig med mina besvär. Jag är inte heller den som ringer in dag 1 för lite halsont.
  • Anonym (F)
    Anonym (Sjukvård) skrev 2019-12-03 13:15:18 följande:

    Ja såklart de tar emot dig, de tjänar ju pengar på dig :)

    Men då har de dålig kompetens, iaf den försäkringsrådgivaren.


    Tur inte du jobbat där då. För jag vill nämligen ha hjälp. Det är skitbra att de tjänar pengar på mig. Här har du skillnaden på en trött vårdcentral och privat vårdgivare. Vårdcentralen har inga incitament att ta hand om mitt fall. De vill bli av med mig så forts om möjligt och ha så snåla öppettider som det bara går.
  • Anonym (F)
    Anonym (Sjukvård) skrev 2019-12-03 13:17:39 följande:

    Nä då, det är rätt basic kunskap i hälsa det jag skrev tidigare.


    Fortfarande lila dryg.
  • Anonym (F)
    Anonym (Sjukvård) skrev 2019-12-03 14:08:46 följande:

    Jag förstår hur du tänker. Men vården fungerar inte så. Vård ges vid behov. Det ska inte finnas ekonomiska incitament för att jag ska få en god vård. Utan för att jag behöver deras kompetens och de hjälper mig som de är anställda för.

    Kundperspektivet fungerar inte som du tror i sjukvården. Bra bemötande betyder inte per automatik att man får allt bara för att man viftar med handen.

    Därför vården är skattefinasierad och du betalar, säger du glatt. Lätt att säga vid enkla åkommor. Men återkom som multisjuk gamling.


    Nej jag fattar. Vårdmottagare och kund är inte samma sak. Men om min vårdcentral fungerar sämre än ett rostigt tröskverk och bemannad av sura kärringar och läkare som står ut max 3 månader, då letar jag mig vidare.

    Jag förväntar mig bra bemötande oavsett vem som driver vården. Att vifta med handen är bara dumheter, vem har sagt att de som har privat vårdförsäkring gör det?

    Den offentliga vården borde se över sitt bemötande istället.
  • Anonym (F)
    Anonym (Sjukvård) skrev 2019-12-03 14:50:07 följande:

    Ber om ursäkt att jag var dryg. Ska försöka bättra mig när jag skriver.


    :) peace out.

    Vi har olika behov av sjukvården och har olika upplevelser.
  • Anonym (F)
    Anonym (Sjukvård) skrev 2019-12-04 10:23:33 följande:

    Idag finns en intressant debattinlägg i Expressen (!)

    Just om det med privat/offentlig sjukvård, privata sjukvårdsförsäkringar och hur det kan dränera den gemensamma sjukvården.

    Angående Camilla Läckbergs nystartade klinik.

    Ganska läsvärd.


    Skriven av starkt vänsterorienterade John Lapidus. Han har just gett ut en bok i ämnet, lite gratisreklam i Expressen passar säkert fint. Han har varit betydligt sakligare i andra artiklar, som varit bättre. En enkel googling ger artiklar som inte håller med, som motvikt.

    Intressant ämne oavsett.
  • Anonym (F)
    Anonym (Sjukvård) skrev 2019-12-04 14:46:32 följande:

    Du är inte läkare el arbetar inom sjukvården?

    Jag som är sjuk och dessutom lever ihop med en läkare har ganska god insyn i hur vården fungerar i verkligheten.

    Man tar nämligen hand om människor, så nej det finns ingen mening i att jobba effektivt på det viset. Du låter som du beskriver någon form av produktionstänk.

    Det är inte en god vård per automatik. Exempel nedan...

    Privata kliniker åtar sig gärna enkla fall i mängder,

    -Ja kom direkt i princip, vid lite halsont. Där kan man göra som du beskriver, korta enkla besök, enkla åkommor, generar mer (skatte)pengar in i verksamheten för varje besök. Man är en duktig kund.

    De är effektiva...

    På offentliga vårdcentraler har man ofta de tyngre multisjuka med flertalet diagnoser, dementa, dessa är inte alltid de första som listar om sig bara för det dyker upp en ny aktör.

    Hur lång tid tror du en vanlig koll, ett läkarbesök tar för en förvirrad patient med flera diagnoser, mängder olika mediciner som ska gås igenom, undersökningar?

    Jämfört med en ung frisk persons besök enbart för att konstatera tex urinvägsinfektion?

    Hur många av bägge dessa respektive grupper hinns med under en arbetsdag?

    Effektivisera....Ska man se det på det viset i vården?


    Men är det inte bra att enkla ärenden inte belastar den offentliga vården?
  • Anonym (F)
    Less is more skrev 2019-12-04 23:08:47 följande:

    Privat sjukvårdsförsäkring är väl en annan fråga - det är väl något annat än att bara lista sig på en privat vårdcentral som som är knutna till den svenska sjukförsäkringen och Försäkringskassan. Det innebär ju statligt stöd med högkostadsskydd också.

    Man kan lista sig på privata VC utan att behöva teckna privat sjukvårdsförsäkring först.


    Precis. Det blandad äpplen och päron hej vilt i tråden.

    Sjukförsäkring är heller inte samma ssk som sjukvårdsförsäkring.
Svar på tråden Behöver man verkligen privat sjukvårdsförsäkring?