• Kjell2

    Behöver man verkligen privat sjukvårdsförsäkring?

    Anonym (Hur våga bli sjuk?) skrev 2019-12-03 00:47:29 följande:

     Ska man nu behöva investera i en sådan och måste man ha varit kärnfrisk hela livet för att kunna köpa en sådan? Vad kostar en sådan för en medelåldersperson te x?

    Alltså vart är vårt land på väg? Tar tacksamt emot alla tips?


    Vad händer om du blir sjuk och får vänta länge på behandling?

    En fördelen med privat försäkring är att du kommer snabbt till vård och behandling.
  • Kjell2
    Anonym (Sjukvård) skrev 2019-12-03 06:44:27 följande:
    Behovet av faktisk vård borde styra. Privat försäkring eller ej.

    Ännu värre är att svårt sjuka dör i väntan för att "friskare" människor köper sig förbi multisjuka äldre exempelvis.
    Då den privata vården ligger utanför den offentliga är det helt andra resurser som utnyttjas. Alltså ingen som går före någon kö. Snarare lämnar sin plats i kön åt någon annan.

    Detta i alla fall i teorin...?.
  • Kjell2
    Anonym (nej) skrev 2019-12-03 06:42:21 följande:

    Jag arbetar som läkare och har inte en privat sjukförsäkring. Jag anser att den offentliga vården fungerar bra, när man behöver den.
    Jag ville tex kontollera om jag har ansträngningsutlöst astma. Ringde min vårdcentral som ordnade tid två dagar senare. Fick ta blodprover, göra spirometri. Blev uppringd dagen efter av läkaren som skrev recept på läkemedel och gav mig en tid till astmasköterska. Fick tid någon vecka senare för att fylla i kurvor, och sedan har hon ringt mig vid ett par tillfällen för att kolla hur det går.
    Detta var inget akut, men jag blev ändå väldigt väl omhändertagen. Jag väljer att fortsätta så här.


    Å andra sidan vet jag de som fått besked om kötider på månader och år inom den offentliga vården och sen köpt en åtgärd inom privat vård och fått det fixat inom en vecka.

    Gäller ofta saker som inte är superakut och som man kan överleva med. Men som kanske försämrar livskvalitet och möjligheten att jobba.


  • Kjell2
    Anonym (Sjukvård) skrev 2019-12-03 09:38:00 följande:

    Mm, men det är väl inte så många privata alternativ som inte har avtal med landstingen? Alltså skattepengar pumpas ju in i de privata också.

    Annars kan man ju hosta upp den faktiska kostnaden för vården kan man ju tycka ibland. Om man har bråttom.


    Det är en annan frågeställning, ska det offentliga få köpa saker externt för skattemedel som vård, utbildning, städ, utrustning mm.
  • Kjell2
    Anonym (Sjukvård) skrev 2019-12-03 10:20:50 följande:
    Ja.

    Men att man får vård snabbt till varje pris innebär inte att det är rätt prioriterat. Det är samma sjukvård, läkare, magnetkameror ect och vårdinrättningar som används oberoende vem som skickat personen dit.

    Förutom ett fåtal vårdinrättningar i Sverige som är helt privata och man får betala den faktiska konstnaden.

    Vanligast kanske inom plastikkirurgi.
    Här finns det en lösning som ligger helt inom regions möjlighet att styra över. Inte köpa vård eller annat av externa aktörer.
  • Kjell2
    Anonym (Hur våga bli sjuk?) skrev 2019-12-03 00:47:29 följande:

     Ska man nu behöva investera i en sådan och måste man ha varit kärnfrisk hela livet för att kunna köpa en sådan? Vad kostar en sådan för en medelåldersperson te x?

    Alltså vart är vårt land på väg? Tar tacksamt emot alla tips?


    Lite längre svar.

    Har du ett jobb där du är väldigt beroende av att du jobbar, t ex egenföretagare-snickare, konsult, och skada eller sjukdom skulle orsaka dig stora problem om du inte får snabb vård skulle jag rekommendera någon form av privat försäkring. Annars kan en kötid för en höftoperation på många månader bli besvärligt.

    Skillnad är inte så mycket att du får bättre vård utan snabbare.

    Har du en familjeekonomi som skulle haverera om du blir sjukskriven under kort eller lång tid så tycker jag du ska fundera på någon form av inkomstförsäkring.


  • Kjell2

    Ta t ex bråck, en icke akut åtgärd där man kan få vänta flera månader på operation. Har man ett stillasittande jobb så är det oftast inget problem, det går att jobba. Har man däremot ett jobb med tunga lyft och mycket gående/stående kan det bli svårt att jobb och det bli sjukskrivning under väntetiden.

    Om man då är konsult/egenförtagare kan ett par månaders frånvaro resultera i stor inkomstminskning och tappade kunder. Då kan en försäkring som garterar snabb vård vara värt kostnaden.

  • Kjell2

    Det går också att vara i situationen att det är viktigt att veta vad saker är. Kan jag resa, jobba med livsmedel, träffa sjuka. Då kan det vara bra att få en diagnos snabbt och slippa väntar på vårdcentral, remiss osv.

  • Kjell2
    Anonym (Sjukvård) skrev 2019-12-04 10:23:33 följande:

    Idag finns en intressant debattinlägg i Expressen (!)

    Just om det med privat/offentlig sjukvård, privata sjukvårdsförsäkringar och hur det kan dränera den gemensamma sjukvården.

    Angående Camilla Läckbergs nystartade klinik.

    Ganska läsvärd.


    Han verkar argumentera utifrån långsökt  guilt-by-association. Vårdbolaget jobbar med pengar från försäkringbolag och privatpersoner, försäkringbolag jobbar på något mystisk sätt med pengar från offentlig sektor. Alltså är hennes bolag och dess verksamhet dåligt.


  • Kjell2

    Jag ser en del problem med privat vård.

    Dels är det till och från samma personal, läkare mm, som jobbar inom offentlig vård och sen på någon privat klinik.

    Det finns alltså ett begränsat intresse från t ex läkaren inom offentlig vård att jobba effektivt och få bort kön för då försvinner patienterna till den privata kliniken.

    Dels blir intresset att betala skatt för offentligt vård mindre om man samtidigt betalar dyra försäkringar eller behandlingar själv för att få vård i den tid man vill ha. Detta kan på sikt skapa en negativ spiral med mindre och mindre pengar till offentlig vård som då blir sämre och sämre. De som har råd köper vettig vård för egna pengar.

  • Kjell2
    Anonym (momi) skrev 2019-12-04 13:54:33 följande:
    Det är klart det är problematiskt. Men vad ska politiker göra när den offentliga vården inte fungerar optimalt? Förbjuda privat vård? För det är enda alternativet när det finns en efterfrågan.
    Det kommer aldrig gå att förbjuda privat vård och gör man det flyttar bara verksamheten utomlands.

    Men man kan på samma sätt som inom privat verksamhet förbjuda personal att jobba inom liknade yrken för att minska risken för intressekonflikter.

    Man kan minska intresset att lägga pengar på privata försäkringar och vård genom att se till att den offentliga funkar.

    Man kan minska utnyttjande av externa aktörer och t ex inhyrningar. Kan göra ont till en början men på sikt ge positiva effekter.


  • Kjell2
    Anonym (Sjukvård) skrev 2019-12-04 14:46:32 följande:

    Du är inte läkare el arbetar inom sjukvården?

    Jag som är sjuk och dessutom lever ihop med en läkare har ganska god insyn i hur vården fungerar i verkligheten.

    Man tar nämligen hand om människor, så nej det finns ingen mening i att jobba effektivt på det viset. Du låter som du beskriver någon form av produktionstänk.

    Det är inte en god vård per automatik. Exempel nedan...

    Privata kliniker åtar sig gärna enkla fall i mängder,

    -Ja kom direkt i princip, vid lite halsont. Där kan man göra som du beskriver, korta enkla besök, enkla åkommor, generar mer (skatte)pengar in i verksamheten för varje besök. Man är en duktig kund.

    De är effektiva...

    På offentliga vårdcentraler har man ofta de tyngre multisjuka med flertalet diagnoser, dementa, dessa är inte alltid de första som listar om sig bara för det dyker upp en ny aktör.

    Hur lång tid tror du en vanlig koll, ett läkarbesök tar för en förvirrad patient med flera diagnoser, mängder olika mediciner som ska gås igenom, undersökningar?

    Jämfört med en ung frisk persons besök enbart för att konstatera tex urinvägsinfektion?

    Hur många av bägge dessa respektive grupper hinns med under en arbetsdag?

    Effektivisera....Ska man se det på det viset i vården?


    Klart man kan effektivisera i vården, metod tex. Medicin istället för operation vid magsår har frigjort massor med optid, tithåloperation gör att eftervård minskar.

    Ha koll på förnödenheter är väl idag ett tydligt exempel på vad dålig upphandling/planering kan ställa till med.
  • Kjell2
    Anonym (momi) skrev 2019-12-04 20:31:27 följande:

    Ska man förbjuda sjukvårdspersonal att jobba privat? Det finns inga sådana förbud för andra yrkesgrupper.

    Och förbjuda externa aktörer? Det är inte säkert att personalen går tillbaka till landstinget för det. Risken är att de söker sig till privata aktörer eller helt enkelt byter bransch.


    Klart man får jobba privat, men inte om man har ett jobb inom offentlig vård. Den typen av regler är mycket vanliga.
  • Kjell2
    Anonym (momi) skrev 2019-12-04 21:56:31 följande:

    Konkurrensklausul? Varför använder inte sjukvården det i så fall? Kanske för att det inte är tillämpbart när som helst och hur som helst. Syftet är att förhindra att företagshemligheter läcker ut, inte för att kedja fast anställda vid företag.


    Konkurentklausu handlar oftast om att du under en tidsperiod efter du sagt upp dig inte får gå till konkurrenter.

    De jag talar om, att samtidigt jobb inom offentlig och privat vård, eller motsvarande i annan bransch, brukar kallas bisyssla
  • Kjell2
    Anonym (momi) skrev 2019-12-05 07:15:59 följande:
    Vad jag vet tillämpar landstingen redan restriktivitet gällande bisysslor. I den mån de tycker det är tillämpbart.
    Jättebra i så fall.

    Själv blev jag rätt störd för länge sedan när vi var i IVF-svängen. När vi pratade med landstingets specialist förklarade han allt om behandlingen , processen osv. Sen sa han att väntetiden på landstinget var 6 till 12 månader. Därefter gav han oss ett kort till en privat klinik han kunde rekommendera där kön var mycket kortare.


  • Kjell2
    Anonym (Sjukvård) skrev 2019-12-05 07:58:04 följande:
    Varför blev du störd på det? Han hjälpte ju er till en mottagning som hade mindre kö.

    Det är väl normalt. Min vårdcentral har ofta rekommenaderat att kolla upp andra alternativ när väntetid finns, andra landsting än det man tillhör osv. Har även blivit rekommenderad en speciell smärtklinik de arbetar verkligen helt privat. Då jag redan provat allt så hjälper det nog inte så mycket i just mitt fall. Man får väga kostnaden mot nytta. Då tar jag likväl botox i den offentliga vården för en spottstyver...
    En sak att vidarebefordra till någon annan, en annan sak att vidarebefordra till sig själv.

    Om man nu har en specialist inom landstinget, gått kurser, avlönad, fått erfarenhet med skattemedel som driver en privat klinik vid sidan om där han gör en personlig vinst om låt och säga 10 000 kr per patient. Det kan då vara lätt att hamna i en lojalitetskonflikt mot arbetsgivare. Om jag kämpar på jobbet, funderar ut något listigt,  så kanske vi kan beta av kön. Men då tappar jag plötslig intäkterna från min privata klinik och får mycket mindre pengar varje år.

     


  • Kjell2
    Anonym (Sjukvård) skrev 2019-12-05 08:58:15 följande:
    Jaså han vidarebefordrade till sig själv. Nä det känns fel och en lojalitetskonflikt då förstår jag hur du menar.

    Men vem vet hur hans avtal såg ut med arbetsgivaren. I dagens brist på kompetent personal så händer säkert allt möjligt märkligt... många är inhyrda och arbetar inom en egen bubbla så att säga.
    Klart det blir knasigt ibland och man som arbetsgivare mer eller mindre tvingas in i ett dåligt läge för att lösa en akut kris.

    Men då kanske man får ta en tillfällig smäll för att på sikt få det bättre. 

    Nu är det inte görlig men om alla landsting/regioner kom överres att inte utnyttja hyrläkare skulle det bli kris under en period pga låg bemanning. Därefter skulle en hop arbetslösa hyrläkare börja söka de vakant jobben som finns inom offentlig sektor.


  • Kjell2
    Anonym (Sjukvård) skrev 2019-12-05 09:51:58 följande:
    Mm, bäst vore att betala sina specialister och annan personal från början och ha schyssta villkor då hade flertalet kanske orkat stanna kvar i primärvården. Istället för hyrbranschen.
    Ja, det är ett annat sätt att förbättra den offentliga vården. Så helt klart finns det saker att göra.


Svar på tråden Behöver man verkligen privat sjukvårdsförsäkring?