• Anonym (Hen)
    Tue 3 Dec 2019 18:40
    5579 visningar
    98 svar
    98
    5579

    Förskola vid resa?

    Om den ena föräldern ska resa bort, får den som är hemma med barnen ändå ha dem på förskola då?

  • Svar på tråden Förskola vid resa?
  • Anonym (Hen) Trådstartaren
    Tue 3 Dec 2019 20:18
    #4
    Anonym (Hmm) skrev 2019-12-03 18:52:39 följande:

    Om den som är hemma jobbar så måste ju barnen ha barnomsorg. Om inte kan väl barnen vara hemma.


    Den som är hemma jobbar.
  • Anonym (Hen) Trådstartaren
    Wed 4 Dec 2019 09:32
    #12
    Anonym (jobbar på fsk) skrev 2019-12-04 08:18:20 följande:

    rätt till barnomsorg har man för tid man arbetar /studerar och restid...så svaret på frågan beror på anledningen till resan...är det en jobbresa så Ja då får barnet vara på förskolan den andre förälderns arbetstider, är det en " nöjesresa" så är svaret Nej, barnet har inte rätt till barnomsorg( är barnet över 3 har det dock rätt till 15h ,9-14 tis-tors oftast) I de regler man godkänner när man accepterar platsen står det tydligt att ledig förälder = ledigt barn. Vill man ha barnvakt när man själv är ledig får man ordna det på egenhand . Sen kan man tycka att det är orättvist då skilda föräldrar med vv boende kan göra vad de vill på sin " barnfria" vecka men det är en annan diskussion.. Rent krasst.. Det är ingen rättighet som förälder att semestra utan barn...det får man göra om man kan lösa det med barnvakt .. Med det sagt ...så OM föräldrar är Ärliga och frågar om det är Ok och det inte innebär att barnet kommer gå längre dagar /fler dagar än enligt ordinarie schema så brukar vi oftast vara justa och " se mellan fingrarna" MEN man måste också i det läget vara beredd på att få ett " nej" om det inte funkar .. Sedan ett annat sidospår... Varje semestervecka man som förälder tar utan sina barn är en mindre semestervecka barnen får...Vi kan känna oss trött och slitna och känna att vi behöver komma iväg o " vila upp oss" men Barnen går oftast längre dagar än vi på sitt " jobb" utan någon lagstadgad rätt till rast ( yngre barn sover ju - så länge föräldrarna tillåter..men inte äldre barn) , barnen vistas i grupper på 15-25 barn hela dagarna ofta i en miljö med ganska hög ljudnivå och högt tempo ...De behöver också alla dagars vila de kan få...


    Det är varken en jobbresa eller en nöjesresa, men inget barnen kan följa med på.

    Barnen är lediga varje lov (även hela sommarlovet) och varje gång syskonens skola har studiedag eller dagar där det bara är fritids tex så är de alltid hemma allihop, så på den varan går det ingen nöd på dem.
  • Anonym (Hen) Trådstartaren
    Sun 8 Dec 2019 10:54
    #51
    Anonym (Mimmi) skrev 2019-12-07 22:39:14 följande:

    Är ena föräldren ledig ska barnet vara hemma, det är lagstadgat och man kan mista sin plats. Herregud, lös det. Idag är det såååå jobbigt att ha barn och allt... Det finns föräldraansvar. Förskolan är inte barnpassning. Tänk på personalen som går bara för din unge ska vara där... Kanske de vill vara ledig men måste vara på plats...

    Hoppas innerligen att du förstår.


    Det går inte att lösa på annat sätt och vi har bestämt att låtsas som ingenting.
  • Anonym (Hen) Trådstartaren
    Sun 8 Dec 2019 10:55
    #52
    hammarhajen skrev 2019-12-07 22:03:17 följande:

    Fast det är ju skillnad på sådant du beskriver och på en planerad nöjesresa med kompisar. Hade din man inte fått semester hade han säkert tagit en sjukvecka, eller hur?

    Samhället betalar för barnomsorg vid arbete, studier och vid akuta kriser (typ nedbrunna hus), men inte för att golfa eller shoppa i solen med kompisarna. 


    Det här är inte heller någon ?planerad nöjesresa med kompisar?.
Svar på tråden Förskola vid resa?