• Sun 8 Dec 2019 17:55
    1719 visningar
    13 svar
    13
    1719

    Vart vänder man sig för att *tvinga* äldre att rensa ur sitt hus?

    Anonym (Fiskmås) skrev 2019-12-08 17:31:24 följande:

    Hade det inte varit bättre att försöka hjälpa honom?

    Blev han hemlös efter att ni lyckats?


    Folk med samlarmani är inte de lättaste att handskas med. För dem ör det oerhört svårt och väldigt jobbigt att bara slänga en sak. Att bara kasta en tom kartong kan ge dem ångest. De upplever inte att de lever i en misär och har många gånger svar på varför de sparar en tom burk. Det kan vara allt ifrån att lägga spik i den till att ge den till barnbarnen för aty kunna samla sten.

    Mycket av sakerna de äger är trasiga men de ser inte dem som trasiga de ser möjligheter.

    Ju längre människor lever i misär pga samlarmani desto svårare är det att ge dem hjälp. De vill inte ha hjälp då de inte förstår att det är eb fara för andra. De ser bara till sig själva tyvärr. Samma sak med dem som samlar på djur. De ser inte att djuren lider av misär och liknande och blir upprörda när folk säger motsatsen. De ser inte att den haltande blinda katten med löss lider. I deras värld mår katten bra för att den har fått ett hem och mat.

    Att bara gå in till en person med samlarmani och städa blir en jätte traumatisk uoplevelse. Även om de får hjälp att städa så är garanterat till 95% av fallen att de börjar samla.

    Innan de kan städa så måste de i första hand gå i terapi för att reda ut varför de samlar. Många kan ha växt upp fattigt, de växte upp i den livstilen, de trösthandlar och hamnar i en depression. Det tar tid att städa och det ör inte billigt då man ofta måsye ta in firmor som städar. Sedan ska allting rivas ut och renoveras.

    Många av dem VILL INTE HA HJÄLP.

    Då är det extra svårt att hjälpa dem och då de inte inser faran glr sig själva och sndra så blir de vräkta för att sedan börja om.
  • Sun 8 Dec 2019 18:04
    #10
    Anonym (Fiskmås) skrev 2019-12-08 17:59:08 följande:

    Börja om var då?


    De börjar om med sitt samlande på nästa ställe oavsett om de bor i ett tält eller får hjälp med ett nytt boende.

    I början kan de skötq sig för att sedan samla igen. De vägrar att städa upp eller ra emot hjälp. Då blir de vräkta igen och så börjar det hela om. Det är svårt att hjälpa någon som inte vill rller vägrar få hjälp. De behöver någon form av tvångsflyttning och vård.
  • Sun 8 Dec 2019 18:06
    #11

    Sitter på mobilen och skriver därför kan det vara många stavfel. Jag skriver fort och läser inte alltid igenom det jag skriver.

  • Sun 8 Dec 2019 23:08
    #13
    Anonym (Svårt) skrev 2019-12-08 20:37:59 följande:

    Han är inte hemlös. Han bor på boende för att han inte kunde ta hand om sig själv och utsatte sina grannar för livsfara. Tror du det går att hjälpa? Han släppte inte ens IN folk i lägenheten. Soc var där flera gånger. Han öppnade inte ens dörren. Hans hem var vidrigt. Han hade begravt allt i 1 meter skit. Ett berg med gamla mjölkkartonger vid sängen. Soffan hade inte synts på flera år. En sån människa ska inte bo själv. Det säger sig själv. Han kunde inte ta hand om sig själv och det var bara en tidsfråga innan han skulle bränt ner hela huset så jo grannarnas säkerhet är viktigare än hans boende.


    Tyvärr är många av dem med samlarmani ganska buffliga och arga. Deras hem är deras borg och de vill inte ha in någin. De kan bli fientliga och även våldsamma. De lever med tunnelseende och ser inte misären som vi " vanliga" ser. En del skäms och vågar inte söka hjälp medan andra försvarar skräpet.

    Folk med samlarmani samlar tyvärr många gånger på grund av något trauma under uppväxten.

    De inser inte att de är en fara för sig eller andra och många gånger vägrar de hjälp. Och tyvärr så börjar de ofta om med samlandet på sitt nya boende.
Svar på tråden Vart vänder man sig för att *tvinga* äldre att rensa ur sitt hus?