• Anonym (Ht)
    Mon 9 Dec 2019 17:39
    240 visningar
    1 svar
    1
    240

    Varför är hemtjänsten så slarviga?

    Jag jobbar själv i vården, och har gjort i mer än 15år. Vi gör ett fantastiskt arbete och vi behövs. Jag har jobbar många år på olika boende men senaste 6åren inom landstinget. Jag har mycket kontakt med kommunerna för att planera hemgångar till patienter som behöver eller redan har hemtjänst. Väldigt många, typ alla som är adekvata och kan tala för sig, berättar skräckhistorier om hemtjänsten, visar foton och många par där den ena är väldigt sjuk vägrar hemtjänst för att de är så besvikna.

    Det är historier som att det är 50 olika personer som kommer under en månad, de duschas med blöja på, de bäddar inte sängen, de lägger personerna för natten med vanliga kläder på utan att borsta tänderna, senast idag kom en till sjukhuset med urosepsis för att sköterskan inte visste hur hon skulle spola katetern vilket resulterade i sepsis. De har sår som inte läggs om, soporna kastas inte där de ska utan slängs utanför porten, de dyker inte upp vid larm, vikarier efter vikarier, de ställer fram maten till människor som inte kan äta själva. Jag hör nya saker varje dag.

    Jag vet att det är ont om personal, att det inte finns tillräcklig bredvidgång, att ni tjänar dåligt, måste stressa, att boende vägrar saker osv. Men även om man är stressad eller vad som helst så förstår man väl att man inte duschar någon med blöjan på??

    Vad ska man göra? Hur ska våra äldre och sjuka få ett drägligt liv?

  • Svar på tråden Varför är hemtjänsten så slarviga?
  • Anonym (Tragi­skt)
    Mon 9 Dec 2019 22:14
    #1

    Jag jobbar också själv i vården sedan flera år men med vård i ordinärt och särskilt boende, kommunal vård. Har tidigare arbetat på sjukhus. Den bild du beskriver gör mig både arg och ledsen. När man jobbar inom vården måste bemötandet vara bra, vi måste utföra saker korrekt och inte åsamka skada. Vårdrelaterade skador är alldeles för vanligt förekommande och inom många områden finns det mycket förbättringspotential.

    Jag har pratat med patienter som kommer hem från sjukhus och berättar skräckhistorier, vi har tagit bilder på de skador de fått från sjukhusvistelser och vi har närstående som ber att vi aldrig mer ska skicka deras mamma/pappa/syster/bror någonsin mer till sjukhus. Jag har sett situationer som är kränkande med egna ögon.

    Det är historier om personer som är döende men som får vänta på lindrande injektioner i timmar trots att personalen är i rummet bredvid och hör personens klagan. De bäddar inte sängen, de sätter på dubbla inkontinensskydd för att slippa byta skydd så ofta, de avlastar inte hälar eller följer vändscheman så personen kommer hem med tryckår, soppåsar töms inte, smutsiga kläder byts inte, de kommer inte vid larm, de ställer fram maten till personer som inte kan äta själva. Man skickar hem personer som inte bajsat på 1 vecka. Man pratar över patienter vid omvårdnad som man tror inte kan kommunicera, men som när de kommer hem återberättar olämpligheter som sagts. Man lägger inte om sår på korrekt sett så man försämrar sårstatus. Man struntar i att kolla på huden så man missar sår som sedan inte läggs om under hela vårdtillfällen.

    Är det bättre inom kommunen? Säkert inte.

    Är landstinget bättre? Säkert inte.

    Vården har havererat på sina ställen, oavsett nivå, men det jag tycker är mest tragiskt är att medmänskligheten verkar ha försvunnit. Vart finns glädjen i att hjälpa? Vart finns drivet i allt lära? Vart finns skuldkänslan?

    Jag undrar samma sak som dig: Vad ska man göra?

Svar på tråden Varför är hemtjänsten så slarviga?