• Anonym (Ts)

    Arbetsförmedlingen, Söka?

    Har man rätt att söka något annat än a kassa om man är arbetslös o med i arbetsförmedlingen? om man ej är med i a kassan.. annars känns det ju helt meningslöst att vara med. man får ju inte direkt nån hjälp att få jobb?

  • Svar på tråden Arbetsförmedlingen, Söka?
  • Anonym (MTA)

    Arbetsförmedlingen och A-kassa är två helt olika saker.

    Till Arbetsförmedlingen anmäler du dig första arbetslösa dagen. Hos Arbetsförmedlingen kan du få hjälp att söka jobb, hitta jobb, gå olika utbildningar eller åtgärder. Du får inga pengar eller ersättningar från Arbetsförmedlingen.

    A-kassan ansöker du om medlemskap till och betalar en summa varje månad. Om du blir arbetslös kan du söka ersättning från A-kassan. A-kassan ställer en hel del krav för att du ska få ersättning. Bland annat ska du vara anmäld till Arbetsförmedlingen och följa de anvisningar du får ifrån dem. För att få ersättning från A-kassan måste man ha varit medlem i minst sex månader innan man blev arbetslös (i alla fall i de flesta A-kassor).

    Om du studerar eller arbetar idag, tycker jag att du ska börja med att ansöka om medlemskap i en A-kassa. Om du är arbetslös; kontakta Arbetsförmedlingen!

  • Jemp

    Beroende på vad du är i för situation så kan du få (lägre) alfakassa utan att vara medlem, du kan hamna i nåt program på arbetsförmedlingen där du kan få ersättning. Och du behöver vara inskriven för att skydda din sgi.

Svar på tråden Arbetsförmedlingen, Söka?