• Sun 15 Dec 2019 15:26
    10400 visningar
    45 svar
    45
    10400

    Kan AMH värdet stiga, hur gör man så?

    Hejsan, jag är en som förra veckan fick besked att mitt AMH värde ligger på 0,31. Jag har också högt TSH och sänkt FT4 men tyvärr missade min tid för konsultation ang provresultat och det sköts upp till nästa vecka och den läkare som jag pratade i telefon med först svårtmålade allt för mig så att jag skrämdes bort i början men sen började läsa lite 

    Nu har jag läst att AMH-värdet beror på olika saker och kan förbättras. Hur gör man det?


    Är AMH-värdet egentligen någonting så viktigt som läkarna beskriver det, när det gäller förmågan att skapa barn? Jag har inte gått på piller i över 1,5år och har ÄL så jag är lite förtvivlad och osäker på hur jag skulle tolka provresultatet och vilka chanser jag har. Är IVF med äggdonation den enda lösningen i sådana situationer eller finns det en chans att man lyckas med att bli gravid naturligt?

    Så många frågor...

  • Svar på tråden Kan AMH värdet stiga, hur gör man så?
  • Sun 15 Dec 2019 18:20
    #4
    Maily skrev 2019-12-15 17:18:00 följande:

    Amh mäter äggreserven och det säger inte så mkt om hur svårt du har att bli gravid naturligt. Där behövs ju bara ett bra ägg och amh säger inget om hur bra kvalite du har på äggen. Ditt amh är lågt men är ju inte noll. Har sett folk bli naturligt gravida kring ditt värde men det kan ta längre tid.

    Däremot kan ivf vara svårt att göra vid lågt amh eftersom man då vill plocka ut många ägg samtidigt och med lågt amh så svarar man sämre på medicinerna, man får ut färre ägg och det blir sämre resultat.

    Det är svårt/omöjligt att förbättra amh men vissa saker som tex d-vitaminbrist gör att det ser ut som att amh är längre än det egentligen är, så kolla det kanske eller ät extra d-vitamin. Det är något i det som behövs för att bilda de grejer som gör att amh kan nå den nivå som man har.

    Hur gamnal är du?


    Tack för svaret. Går det isåfall att kolla/förbättra kvalité på äggen? Om det inte finns så många av dem, så är det kanske klokt att se till att de ska vara bra. 

    Jag kan föreställa mig att det kan bli lite svårare med IVF när äggreserven är låga, därför tänkte jag att äggdonation kunde vara en lösning. Jag är 28.
  • Sun 15 Dec 2019 18:42
    #6
    Maily skrev 2019-12-15 18:33:07 följande:
    Jag vet inte om man kan kolla kvalitet men äggdonation funkar absolut om det känns okej.
    Jag vet inte än hur det känns, skulle först vilja testa allt möjligt innan jag på allvar ska genomtänka den där lösningen. Man skulle kanske vilja slippa den, men ändå känns det bra att en sådan lösning finns...
  • Wed 15 Jan 2020 13:16
    #8
    UndrandeSökare skrev 2020-01-15 09:46:04 följande:

    Vilken dag i menscykeln togs ditt Amh-prov?

    Amh ska tas på CD3 (alltså 3e dagen i menscykeln). Om man tar det på fel dag så får man fel resultat. Kan vara bra att vara medveten om. Om amh-provet togs på fel dag, så kan man ta om provet själv genom att tex köpa Werlabs fertilitetspaket, det gjorde jag.


    Ja det togs den dag. Nu ska jag lämna blodprov under fertilitetsutredning också cd3. Kollade Werlabs paket men eftersom jag bekostar utredningen själv så avvaktar jag med detta men tipset ska jag behålla.

    Under tiden så läste jag många historier av kvinnor som fick ändring på sitt Amh värde. Dock vet jag inte exakt hur. Finns också vissa tips på vad som man ska göra för att förhöja värdet men vet inte hur trovärdiga de är. Så jag tar bara ett annat prov nu och tills dess så avvaktar jag också med galenskapen kring detta.

    Men UndrandeSökare, om ditt prov togs på fel dag och sen gjorde du det själv - vad var skillnaden i amh-värdet?
  • Wed 15 Jan 2020 17:19
    #11
    Limarie skrev 2020-01-15 14:31:31 följande:

    Hej!

    Jag tog mitt AMH 2 gånger 2019, första i maj låg på 0,4. Sedan i augusti låg det på 0,9.

    Tagen CD 3 båda gångerna.

    Jag ändrade en del, gick ner 20kg i vikt, ändrade kosten radikalt (ingen gluten, knappt mejeriprodukter), mer rörelse. Började ta multivitamin av bra kvalite, Q10, Magnesium.

    Men blev ändå inte gravid på 2 IVF. Fått ut 1 ägg mindre vid andra omgången trots högre AMH.

    Du kan inte förändra AMH så pass mycket så att det kan ha en signifikant annan effekt på IVF eller så. Men lite variation finns, läste om det många gånger. Det handlar ju om äggreserven just denna cykel egentligen. Dvs de folliklar som puttrar just nu.

    Men chanserna med IVF är lägre men många som ändå lyckas, även naturligt. Pga ung ålder finns större chanser. Hos mig är kvaliten dock tyvärr också påverkad och det kan man inte mäta innan. Hade dock själv försökt att boosta kvaliten ordentligt.


    Hej igen Limarie :) 
    Min historia var lite annorlunda, dvs. jag var tvungen att gå upp i vikt lite grann eftersom jag var underviktig förr i tiden. Det fick jag veta innan och "fixade" det innan vi började försöka få barn. Nu undrar jag om viktuppgång kunde påverka mitt AMH-värde på något sätt? Men tror inte det, för min BMI är helt ok just nu. 

    Vi får helt enkelt se hur det ska vara den här gången. 

    Hur kollar man då äggkvaliteten? 
  • Wed 15 Jan 2020 17:51
    #13
    UndrandeSökare skrev 2020-01-15 17:41:46 följande:

    PGS är ej tillåtet i Sverige.


    En enkel fråga som helt spontant dyker upp i mitt huvud - varför? 
    Om man får göra det utomlands... Nu har jag också läst att det inte påverkar embryon på något sätt. 
  • Thu 16 Jan 2020 12:47
    #18
    sofiaaaaaa skrev 2020-01-15 18:55:17 följande:
    Detta tycker jag du ska läsa!

    www.instagram.com/p/BlxPjRqlIl0/

    Klistra in ovanstående! Hoppas du har instagram!
    Tack, har redan läst det! Som tur är är hennes profil öppen så att sådana som jag, människor som lever utan Instagram, kan också läsa :)
  • Thu 16 Jan 2020 12:50
    #19
    UndrandeSökare skrev 2020-01-15 21:10:50 följande:

    Sista meningen blev fel. Det skulle stå så här.

    De har bestämt att PGS inte ska vara tillåtet i Sverige, pgr av att det kan användas för att välja kön på barnet, och det är inte lagligt att välja kön på sitt barn i Sverige.


    Är det då lagligt att välja kön på barn i andra länder där det är tillåtet med PGS? Det låter kontroversiellt, om det skulle vara tillåtet att välja kön någonstans. Eller är det bara så att det INTE är olagligt i andra länder, och det öppnar möjligheten för att göra PGS?
  • Fri 17 Jan 2020 09:33
    #22
    UndrandeSökare skrev 2020-01-16 14:37:36 följande:
    Ja, det är lagligt att välja kön på barnet i vissa länder. Jag vet att Olgas klinik i Ryssland lät patienterna välja kön förr (men de har slutat med det numera).

    Vissa kliniker gör PGS men tillåter inte val av kön, däremot kan man få veta direkt efter insättningen.

    Men om du i första hand ska göra ivf eller Äggdonation i Sverige så är det inget du behöver tänka på nu.

    Vilket datum ska du påbörja din utredning?
    Först och främst så lockas jag inte så mycket av möjligheten att välja kön på mitt barn. Det låter skumt för mig. Men jag undrade bara om det var mycket som inte tycker som jag gör. Börjar sista veckan i januari då min BIM infaller då, hoppas att allt blir bra med min cykel som brukar vara regelbunden så börjar vi d.29
  • Fri 17 Jan 2020 10:41
    #23
    Limarie skrev 2020-01-16 13:08:34 följande:
    Trots att många länder gör PGS som erbjuder inte klinikerna att berätta om könet. Vissa har ändå egna riktlinjer men det är i alla fall inte olagligt för de (tror jag) att berätta. Men misstänker det är varierar från land till land ändå.

    Pratar man med de som sysslar mycket med PGS rekommenderar de inte PGS på någon inte har haft missfall som tidigare och som är under 35. Finns bra statistisk och studier som inte ser någon fördel. Tittar man på någon som är 28 eller 30 så är riskerna större för embryonerna att bli skadade än att ha nytta av att fiska ut rätt embryo. Så livebirthrate är till och med lägre hos unga kvinnor när PGS görs. Olgakliniken (som annars tjänar pengar på PGS) rekommenderar t.ex. inte att göra det under 35 (utom i vissa enstaka specialfall). Så i ditt fall är det än så länge inget du behöver fundera över.
    Ja, verkligen! Men tack för utförligt svar ändå.

    Dock är jag fortfarande lite osäker värför det inte tillåts i Sverige. Finns det röster bland kvinnor/eller de som vill ha barn att ett sånt förbud är onödigt?
    Om man fortfarande kan göra PCS i andra länder där bestämningen över barnets kön ej är tillåtet.

    Det är inte en sådan viktig fråga, men jag är nyfiken bara.
  • Fri 17 Jan 2020 11:51
    #25
    Limarie skrev 2020-01-17 11:12:43 följande:
    Som sagt, embryonerna kan skadas under och efter undersökningen! Så det är inte helt riskfritt. Man kan dra igång en stor etisk diskussion här hurvida PGS är bra eller dålig och som allt, så får man betraktar det från många vinklar. Men en rutinmässigt screening är absolut inte indicierat och nödvändigt.

    Nu har jag själv till och med lite etiska bekymmer över att det ligger tusentals infrysta embryo i olika labb runt om i världen som aldrig kommer bli några barn utan de ska slängas i en soptunna. Därför är embryoadoption ett bra sätt att fördela de igen. Men då kan man argumentera för barnens idenditet, hur det känns för de att veta att de kanske har 6 helsyskon, fördelade över kanske hela Europa. Allt det där är mycket spännande, ur etisk perspektiv, vetenskaplig perspektiv och ens eget samt barnen perspektiv.

    Som med all forskning och utveckling inom gentekniken är länderna i regel försiktiga (av en bra anledning) då detta kan framöver missbrukas. I 40talet hade vissa människor i Tyskland bara drömt om en sån framgång inom genetiken och chans till manipulation (och i andra delar av världen kanske även nu). Så personligen tycker jag att det är bra att det inte är tillåten samtidigt som det borde öppnas upp lite mer till vissa fall. I Sverige är det bara en tidsfråga. Juridiken får sedan dock tydligt lägga fast vad som är tillåten och vad inte.

    Läste nu i facebookgruppen om en kvinna som valde en klinik i Ryssland och där fick hon väljer könet och hon såg det som en klar fördel. Jag tycker personligen att detta är förskräckligt att någon har denna inställning till ett liv och att kontrollera livet i denna utsträckning. Men det är bara min personliga åsikt.
    Jag håller med dig me det sistnämnda, dvs. det är oroväckande att vissa människor ser perspektivet att de får välja kön på sitt barn som lockande. Sen ska vi börja med att förutse och bestämma över barnets utseende kanske enligt våran vilja (vi - människor, menar jag). Som om vi spelade Sims nästan. Och vi som samtidigt pratar över individens frihet. Därför ja, om någon klinik vågar göra marknadsföra sig på så sätt att de erbjuder möjlighet av könsbestämning då tycker jag att de är korkade. Och jag skulle inte vilja ha något med sån klinik att göra :D Finns det sådana kliniker? Men nej, jag hoppas inte, folk må ju vara lite kloka.

    Annars så får vi bara vara glada att en sån utveckling inom genetiken kom nu och inte på 1940-talet. Och att den ska utnyttjas på ett gott sätt. Men detta måste jag tänka över i samband med PGS-undersökningarna - tack för du delade din synpunkt.

    Angående identitet, så tror jag att att nuförtiden bestäms det inte så avgörande med gener/ursprung. Folk har en hel del andra saker att identifiera sig med, men jag är ingen sociolog:)
  • Fri 17 Jan 2020 12:34
    #27
    Försökermedivf skrev 2020-01-17 12:19:54 följande:
    Mitt AMH-värde har varierat över åren. Det har legat på som lägst 0,58 och som högst 1,2. Så det kan absolut variera men tyvärr ingen aning om vad det beror på. Har fått ett barn via ivf vid tiden då det låg på 0,58.

    Min kompis har haft en konstant nivå på runt 0,15 och har nu två barn. Första barnet genom ivf på fjärde försöket och andra barnet på naturlig väg. De fick dessutom ett gäng till frysen.

    Lycka till, håller tummarna!
    Hej och tack, det låter tröstande. Var gjorde du IVF samt skedde det via landstinget? Jag är glad för er båda, dig och kompis din!

    Så du gjorde inte någonting för att bättra på AMH-värdet (som, det sägs, inte är möjligt, men det sägs också att det kan bero på flera faktorer... uhh)?

    Återigen tack för svaret:)
  • Fri 17 Jan 2020 14:47
    #29
    Försökermedivf skrev 2020-01-17 14:23:07 följande:
    Både jag och kompisen blev gravida på landstingets försök på Karolinska i Huddinge.

    Nu har vi påbörjat syskonförsök på Livio Kungsholmen.

    Nej jag har inte ändrat ett dugg, vet inte vad det kan bero på. Ingen läkare har höjt på ögonbrynen så jag har bara antagit att det kan vara olika månad till månad (stämmer ju inte med vad många säger men för mig varierar det i alla fall).
    Bra! Jag är inte så orolig över detta med AMH värdet längre sålänge jag har normal ägglossning, lite konstigt att värdena vareirar, men kanske är det så från ägglossning till ägglossning eller beror det på olika andra faktorer som vi knappt/ej kan påverka.

    Lycka till med syskonförsöket!:)
  • Fri 14 Feb 2020 19:02
    #35
    lak78 skrev 2020-02-13 19:17:35 följande:
    Tack! ????. Tyckte det var viktigt att dela min historia på dessa trådar, då jag själv fann tröst och hopp när jag läste liknande historier under tiden vi försökte.

    All lycka till med syskonförsöket. ????
    Jag tackar också för en gnista hopp som du gav mig med din historia :) Är efter andra blodprovet och tyvärr mitt amh värde är nästan samma, så det var underbart att läsa din historia. 
Svar på tråden Kan AMH värdet stiga, hur gör man så?