• UndrandeSökare

    Kan AMH värdet stiga, hur gör man så?

    KajsaMia skrev 2019-12-15 18:42:19 följande:

    Jag vet inte än hur det känns, skulle först vilja testa allt möjligt innan jag på allvar ska genomtänka den där lösningen. Man skulle kanske vilja slippa den, men ändå känns det bra att en sådan lösning finns...


    Vilken dag i menscykeln togs ditt Amh-prov?

    Amh ska tas på CD3 (alltså 3e dagen i menscykeln). Om man tar det på fel dag så får man fel resultat. Kan vara bra att vara medveten om. Om amh-provet togs på fel dag, så kan man ta om provet själv genom att tex köpa Werlabs fertilitetspaket, det gjorde jag.
  • UndrandeSökare
    KajsaMia skrev 2020-01-15 13:16:19 följande:

    Ja det togs den dag. Nu ska jag lämna blodprov under fertilitetsutredning också cd3. Kollade Werlabs paket men eftersom jag bekostar utredningen själv så avvaktar jag med detta men tipset ska jag behålla.

    Under tiden så läste jag många historier av kvinnor som fick ändring på sitt Amh värde. Dock vet jag inte exakt hur. Finns också vissa tips på vad som man ska göra för att förhöja värdet men vet inte hur trovärdiga de är. Så jag tar bara ett annat prov nu och tills dess så avvaktar jag också med galenskapen kring detta.

    Men UndrandeSökare, om ditt prov togs på fel dag och sen gjorde du det själv - vad var skillnaden i amh-värdet?


    Det togs inget amh vid vår missfallsutredning, så jag köpte via Werlabs istället.
  • UndrandeSökare

    KajsaMia-Äggkvantiteten mäts med Amh, men äggkvaliteten kan inte mätas med blodprov på kvinnan tyvärr.

    Enda sättet är att genom ivf försöka stimulera och plocka ut ägg, befrukta och se hur bra eller mindre bra de utvecklas. Om ägg eller spermier är av mindre bra kvalitet, så kan det leda till att man tex får ut väldigt få ägg, eller få eller inga av äggen befruktas.

    Eller om de befruktas kan de tex få onormalt utseende, sluta utvecklas när man försöker odla dem i labbet, eller tex inte gå att frysa, eller inte uppleva upptining.

    Utomlands kan man göra dnatest på de färdiga embryona för att se om de har normal kromosomuppsättning. Det provet heter PGS (Pree genetic screening). Jag och min man har gjort det utomlands pgr av att vi har haft många missfall. PGS är ej tillåtet i Sverige.

    I Sverige kan man endast få göra en annan form av Dnatest på embryona som heter PGD, men endast om man tidigare redan fött ett barn med genetisk sjukdom där man vet på vilken gen felet finns, då söker man efter det sjukdomanlaget på embryona, så man slipper få fler barn med samma genfel.

  • UndrandeSökare
    KajsaMia skrev 2020-01-15 17:51:17 följande:

    En enkel fråga som helt spontant dyker upp i mitt huvud - varför? 

    Om man får göra det utomlands... Nu har jag också läst att det inte påverkar embryon på något sätt. 


    PGS är ej tillåtet i Sverge, eftersom man när man gör PGS (och kollar upp samtliga av embryonas kromosomer) även som en bieffekt får fram könet på embryona, och det är olagligt i Sverige att välja kön vid vanlig ivf/ÄD, därför har de bestämt att PGS olagligt är här.
  • UndrandeSökare

    Sista meningen blev fel. Det skulle stå så här.

    De har bestämt att PGS inte ska vara tillåtet i Sverige, pgr av att det kan användas för att välja kön på barnet, och det är inte lagligt att välja kön på sitt barn i Sverige.

  • UndrandeSökare
    KajsaMia skrev 2020-01-16 12:50:40 följande:

    Är det då lagligt att välja kön på barn i andra länder där det är tillåtet med PGS? Det låter kontroversiellt, om det skulle vara tillåtet att välja kön någonstans. Eller är det bara så att det INTE är olagligt i andra länder, och det öppnar möjligheten för att göra PGS?


    Ja, det är lagligt att välja kön på barnet i vissa länder. Jag vet att Olgas klinik i Ryssland lät patienterna välja kön förr (men de har slutat med det numera).

    Vissa kliniker gör PGS men tillåter inte val av kön, däremot kan man få veta direkt efter insättningen.

    Men om du i första hand ska göra ivf eller Äggdonation i Sverige så är det inget du behöver tänka på nu.

    Vilket datum ska du påbörja din utredning?
Svar på tråden Kan AMH värdet stiga, hur gör man så?