• Lovsan

    Vi som planerar äggdonation 2020

    Limarie skrev 2020-01-11 08:56:46 följande:

    Sedan får man fråga dig om man vill ha en anonym donator eller en där barnet med 18 år får veta vem donatorn var. Detta går i Skandinavien och Österrike.


    Vill bara tillägga att förutom Skandinavien så går det även till så i Finland, dvs möjlighet till känd donator (för barnet).
  • Lovsan
    Myntan skrev 2020-01-14 23:18:13 följande:

    Hej allihopa!

    Jag och min sambo står i kö för äggdonation på Felicitas i Helsingfors då vi trodde det var kortare väntetider där än här i Sverige. De har sagt ett halvår eller kortare.

    Med denna vetskap blev jag väldigt positivt överraskad idag när var vi på Livio i Stockholm och fick veta att det kan gå till våren redan!

    Så nu återstår att kolla upp vad som blir bäst. Klurigt alltså!

    Om donatorn får ut många ägg på Livio så delas de på två tydligen, så frågan är var vi har störst chans att få till frysen. I Finland sade läkaren inget om att det delas, så jag har nu mailat och frågat.

    Någon som vet vad som är vanligt att få till frysen?


    Tror antal embryon till frysen det kan variera mycket, men om man blir tvungen att dela på tex 10 ägg med ett annat mottagarpar är nog chanserna små att det blir något till frysen tyvärr.

    Jag och min man gjorde ett ÄD försök i Sverige 2017 och fick enbart två ägg från donatorn, ett av dem gick att använda men det blev minus. Vi gjorde behandlingen vid Huddinge Universitetssjukhus. Där lämnas inga garantier på antal ägg per försök, vilket man kan få hos tex Fertinova i Helsingfors. Risken är med andra ord att man ?bränner? ett (dyrt) landstingsfinansierat försök om man gör det i Sverige. Chanserna till många/fina embryon är små om man måste dela på äggen.

    Vi fick en dotter 2019 via Fertinova och har fem blastocyster i frysen, det hade vi aldrig fått i Sverige (är jag väldigt säker på). Fick hela kostnaden ersatt av FK i efterhand. Vi önskar fler barn och helst genetiska helsyskon så för oss var det viktigt med embryon till frysen.

    Tror absolut ni har att vinna på att få alla ägg som donatorn lämnar/garanti på antal ägg per försök om Felicitas arbetar så. Känner tyvärr inte till den kliniken.
  • Lovsan
    Smulantobe skrev 2020-01-19 15:35:34 följande:
    Jag tror @Fertilitetsresa gjort DET i Finland. Så kan ju var olika. 
    Jag tror att Fertilitetsresa gjorde DET för flera år sedan, då kanske kliniken hade en annan policy gällande insättning av två embryon

    Vi blev informerade år 2018 (av läkaren) om att Fertinova enbart sätter in ett embryo åt gången, sedan vet jag inte om de sätter in två ifall man har jättedåliga chanser/inte lyckats på många försök eller liknande. Men vi hade inte möjlighet att sätta in två embryon (och ville det inte heller).
  • Lovsan
    Limarie skrev 2020-01-20 09:13:22 följande:

    Vi är just nu på Ovumia men vi är tyvärr inte alls nöjda och då har vi inte ens kommit till ägguttaget av donatorn. Det största problemet ser vi i en bristande kommunikation med delvis långsamma svar, mycket korta svar och främst att det inte alls finns någon delaktighet i processen vilket jag tycker är konstigt med tanke på att detta är en privatklinik.

    Mycket information måste vi efterfråga, det kan vara mycket enkla men viktiga frågor. Jag har också kontakt med andra som har gjort liknande upplevelser både patienter från Sverige men också från Tyskland.

    Personligen skulle vi inte väja de igen respektive inte när man betalar själv.

    Nu hoppas vi på det bästa i den övriga processen och vi kan återkomma med mer info då vi kan ge en samlad bild. Det är möjligt att intrycket ändras framöver!


    Vad tråkigt att ni inte är nöjde med Fertinova, trist att de är så långsamma med att svara, det känns ju inte förtroendeingivande.

    Vi upplevde dem som snabba med att svara och att vi alltid fick svar på våra frågor (år 2018). Vi har ju tänkt göra syskonförsök hos dem...

    Hoppas att allt ändå går bra och att ni känner i väl mottagna på plats sen.
  • Lovsan
    Limarie skrev 2020-01-28 14:33:26 följande:

    Donatorn fick avbryta. EevaLiisa ringde, koordinatorn. Inget vi är ledsna eller så. Och tyvärr har de inga ägg i äggbanken kvar. Så det går inte heller. Så nu är detta kört. Väntan sedan i oktober, massa med energi för att få pengarna från FK, pengarna för läkemedel osv.

    Hon sa att de ska leta efter en ny donator men de har egentligen ingen riktig donatorbank som i Tjeckien eller Ryssland. Därför fått vi en donator som inte ens passade mig.

    Tidigast kan vi göra ett nytt försök i april. Nice.

    Alltså efter allt vi har upplevt kan jag absolut inte rekommendera Ovumia! Kommer längre fram skriva ett inlägg separat där jag skriver ned allt så att man kan få en samlad bild.

    Jag hatar denna process. Vi blir aldrig ruvare! Nu håller vi på i ett år och ändå inte ett enda embryo.


    Vad tråkigt att behandlingen fått avbrytas, förstår att ni måste känna er besvikna och frustrerade :(

    Känner inte alls igen det bemötande som du beskriver att ni fått från kliniken, för oss flöt all kontakt på bra då år 2018 när vi gjorde vår behandling hos dem. Vi var väldigt positivt överraskade av hela processen. Men det är ju ett tag sedan nu och det kan ju ha förändrats. Eller så hade vi tur bara (?). Vi har ju embryon i frysen där som vi tänkt använda nu framöver, blir orolig av att höra att ni upplevt kontakten med kliniken som så bristfällig.

    Hur har ni tänkt göra nu? Danmark kan man ju också vända sig till om man vill kunna få ersättning av FK. Men där kanske det är längre kötid? Förstår att ni vill köra igång så snart som möjligt, helst igår.

    Olgas klinik i Ryssland verkar ju många vara nöjda med.
  • Lovsan
    Snurranfian skrev 2020-03-21 07:16:55 följande:

    Vi tycker helt enkelt olika här. Spanska sjukan va som du skriver farlig just för unga personer. I Corona har ju ingen under 30 år dött. Det är en enorm skillnad. Vår hälsa ser allmänt mycket olik ut hälsan hos gemene man i början på 1900-talet. Det går inte att jämföra på samma sätt. Allt jämt som tiden gått har det visat sig att unga, och personer under 40, får mycket milda symptom och inte alls behöver belasta sjukvården. De är friska på en till två veckor. De som är mellan 40 och 70 kan bli sämre men behöver oftast inte heller sjukvård. Det är äldre personer och de med underliggande sjukdom som behöver besöka sjukvården. Ja det kommer bli fler än vanligt..och ja vi måste göra vad vi kan för att hejda det hela... men saker måste stå i balans till varandra. Tycker det är bra att Sverige inte infört utegångsförbud och stängt skolor. Så vi har inte riktigt tagit den vägen ännu..som du nämner ovan. Jag är själv gravid..vill verkligen inte nåt ska hända mitt efterlängtade barn.. men jag måste lita på experterna. Det finns inget som tyder på att gravida är en riskgrupp. Jag väljer att tro på det. Jag tycker bara man ska vara försiktig att jämföra Covid-19 med tex spanska sjukan. Hade det varit unga och friska..och hela samhället generellt som då..ja då hade även jag tyckt att allmän karantän och utegångsförbud hade varit rimligt. Nu ser det inte på långa vägar ut så och alarmismen ljuder högljutt. Otäckt är det med nya smittor, men jag tror vi måste lyssna på våra experter och mindre på sensationella tidningsrubriker.

    Men vi har alla rätt att känna det vi känner. Respekterar att du känner annorlunda. Men det är nog viktigt att lyssna på våra nationella direktiv först och främst. Ha det gott!


    Eftersom du är för en annan lösning på situationen än den som anammas idag, dvs att vi alla hjälps åt att skydda varandra och sjukvården under den begränsade tid det är frågan om, så antar jag att du inte känner att du behöver föda på sjukhus med hjälp av barnmorskor/läkare när det väl är dags. För om vi skulle släppa viruset utom kontroll och låta så många smittas som möjligt så kommer det mycket troligt inte finnas personal som kan ta emot dig på förlossningen. Hoppas även att du inte drabbas av komplikationer och behöver akutopererad för det kommer kanske inte vara möjligt. Jag antar även att du inte har anhöriga eller vänner som tillhör någon riskgrupp, iaf ingen som du inte är beredd att offra.

    Hur många barn, unga, medelålders och äldre astmatiker har vi inte i landet? Riskgrupp som drabbas mycket hårt av infektioner som denna, eftersom de mycket lättare drabbas av lunginflammation = livsfara.

    Hur mycket barn och unga och även äldre har vi inte som genomgår cancerbehandling just nu som har sänkt immunförsvar? De kommer inte klara en Corona-infektion, nästan alla kommer stryka med.

    Hur många kommer inte behöva genomgå cancerbehandling bara i år som då inte kommer kunna det pga brist på personal? Dessa kommer stryka med oavsett om de får Corona eller ej.

    Utan alla åtgärder vi gör idag kommer väldigt många dö, inte bara pga viruset utan för att vi helt enkelt inte kommer ha någon fungerande sjukvård. Jag förstår att alla inte har kunskapen om vilka konsekvenserna blir, men lyssna då på experterna och vad säger!
  • Lovsan
    UndrandeSökare skrev 2020-05-12 14:00:11 följande:

    Tyvärr kommer 2020 bli ett förlorat år pgr av Pandemin som jag sa redan i mars. Men vi får hoppas att forskarna lyckas få fram ett bra vaccin någon gång under 2021, och att massvaccineringarna kan börja dra igång så snart som möjligt efter det. Det är det vi får se fram emot nu.


    Ja vi får hoppas att det kommer ett fungerande vaccin under 2021. Det känns ju tyvärr som att även 2021 riskerar bli ett förlorat år för oss alla som gör behandlingar utomlands :(

    Vi hade tänkt starta upp behandling i Finland under 2020 för syskonförsök med frysta embryon, men det känns som att det bara är att glömma. Om man gör behandlingen i Sverige kan man nog dra igång snabbare. Då behöver man inte tänka på stängde gränser och karantän.
Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2020