• Sun 29 Dec 2019 01:13
    56612 visningar
    2517 svar
    2517
    56612

    Vi som planerar äggdonation 2020

    CrookedTail skrev 2019-12-24 09:34:54 följande:

    God Jul allesammans! Min önskejulklapp är självklar, vi får hoppas att den kommer nästa år.

    Här kommer första versionen av vår lista, jag hoppas att vi alla stadig flyttas längre och längre ner på listan :D


    På gång:
    Syskon2018 FET jan
    Snurranfian FET jan/feb
    Limarie ET v.5-6 (Ovumia Finland)
    Smulantobe ET (Ovumia Finland)
    CrockedTail FET ?/? (AVA Riga)
     
    Ruvar:
     
    Gravid:
     
    Barnet fött:
    Hej ! Jag följer gärna med i din tråd också CrookedTail.

    Jag och min man går hos Avaclinic i Riga.
  • Thu 9 Jan 2020 12:27
    #72
    Fertilitetsresa skrev 2020-01-08 21:29:58 följande:

    Kan någon förklara kopplingen mellan Trombyl coh Fragmin och ÄD? Och vad gör de båda läkemedlen?

    Vilka kan ha fördel att ta dessa läkemedel?

    Jag har förstått att det har med preeklampsi och högt blodtryck att göra? Jag fick preeklampsi förra graviditet - ÄD men också tvillinggraviditet så det var extra hög risk att jag skulle få det.

    Men har det betydelse för att öka chanserna att bli gravid under ÄD??


    Både Trombyl och Fragmin fungerar blodförtunnande och Trombyl kan förhindra ev blodpropp när embryot försöker fästa eller sen i navelsträngen. Men Trombyl kan aldrig lösa upp en redan bildad blodpropp. Men det kan däremot Fragminsprutor göra. Man använder ofta båda samtidigt, eftersom de ger bättre effekt när de samarbetar.

    För de som har en blodkoagulationssjukdom eller tidigare fått en propp är det obligatoriskt att använda både Trombyl och Fragmin innan, under och efter graviditet.

    Kvinnor som har överaktivt immunförsvar (där kroppen aktivt försöker förhindra graviditet eller döda embryot (immunförsvaret ser embryot som en cancercell/inkräktare) så använder man både Trombyl, Fragmin, kortison och intralipiddropp för att lugna immunförsvaret.
  • Thu 9 Jan 2020 17:16
    #75
    Wonderstruck skrev 2020-01-09 14:54:32 följande:

    Hoppar in i tråden. Vi planerar syskonförsök på ivf Riga i sommar. Tyckte Juli skulle vara en perfekt månad för att starta men kom på att det kanske är omöjligt att få tid för att mäta slemhinna mitt i sommaren. Har två embryon kvar i frysen så vi håller tummarna för det går vägen. 2016 var senaste gången vi gjorde detta och jag har glömt massor så hänger med här redan nu så jag vet vad vi ska göra när det är dags.


    Under just sommarsemestern och tiden runt jul-nyår är det väldigt svårt rent generellt att hitta privata gyn som har öppet. Försök hellre i maj eller juni (innan sommarstängningen startar) eller i augusti eller september när klinikerna öppnar efter semestern.

    Klinikerna i Riga är öppet under sommaren, så om ni endast kan i juli månad, och det inte går att ordna vul på annat sätt, så kan man ju åka till kliniken i Riga för vul. Passa på att ta en Rigasemester med familjen samtidigt kanske? Lycka till med syskonförsöket !
  • Fri 10 Jan 2020 13:46
    #83
    Fertilitetsresa skrev 2020-01-10 10:33:01 följande:

    Jag har ju inte blodkoagulationssjukdom, överaktivt immunförsvar vet jag inte om jag har, är det då inget som jag behöver/som skulle öka chanserna för att jag blir gravid?


    Du kan ju testa det om du känner att du vill. Om du får en läkare att skriva ut ett recept, så heter detTrombyl 75mg (receptbelagt) man använder 1 tablett per dag. Får man inte tag på Trombyl på recept så kan man istället köpa den receptfria Albyl Minor 250mg (samma innehåll men högre dos) Obs ! Då måste man dela varje Albyl Minor i 3 delar och ta en tredjedelstablett per dag. Man måste komma ner i under 100mg dagligen.

    Om det är krångligt att dela tabletterna så kan man köpa Tablettdelare på Apoteket, Apotea eller liknande butiker på nätet.

    Obs ! Tänk bara på att man blir mer lättblödande när man amvänder blodförtunnande, när man tex tar blodprov eller om man skadar sig och börjar blöda) Så meddela alltid vården vid tex blodprovstagning att du använder blodförtunnande. Det kan behövas mer bandage för att stoppa blödningar och tar längre tid innan blodet koagulerar. Även Omega 3 fungerar lite blodförtunnande.
  • Fri 10 Jan 2020 18:00
    #86
    KajsaMia skrev 2020-01-10 17:04:11 följande:

    Hej och lycka till till alla som försöker detta år. Hoppas man får följa den här tråden även om man inte än är igång med äggdonation. Själv har jag extradåligt äggreserv samt historia med tidigare missfall och började nu med fertilitetsutredning. Då jag började läsa mycket här på forumet och på nätet, dök också upp en tanke att kanske äggdonation ska vara en lösning för mig. Därför vill jag gärna följa er resa och få veta mer om allt som går hand i hand med äggdonation. Jag ser att det är många som väljer kliniker utomlands och själv började jag också leta - kanske tycker ni att det är för snabbt i mitt läge eller att jag är galen men jag kan inte låta bli :(


    Välkommen hit. Jo, det kan vara en bra plan att redan i förväg kolla upp vilka alternativ som är möjliga för dig/er.

    Varför man vänder sig utomlands?

    Några av orsakerna till att många ensamstående svenska kvinnor och svenska par, väljer att göra äggdonation eller embryodonation utomlands är att klinikerna (enligt de ländernas lagar) utomlands i många fall både har generösare åldersregler för äggdonation (maxåldern för den mottagande kvinnan), samt att embrydonation varit lagligt där i många år utomlands (men i Sverige var det olagligt t om januari 2019, och ingen svensk klinik har ännu i januari 2020 genomfört någon embryodonation alls).

    Dessutom kan möjligheterna att få tillgång till vissa hjälpande mediciner vara lättare att få utomlands.

    En anan stor fördel är att klinikerna utomlands oftast inte har några köer eller vänetider, utan man kan köra igång med sin behandling mycket snart istället för att kanske få köa under mycket lång tid i Sverige (vissa i flera års tid).

    Men det finns säkert ännu fler orsaker varför man vänder sig till kliniker uromlands.
  • Fri 10 Jan 2020 23:17
    #88
    KajsaMia skrev 2020-01-10 18:24:35 följande:

    Tack för svaret! Fördelar med utlandet är många, såklart. Men hur ser det ut när det gäller logistik? Var gör man då alla prov, ultraljud osc, vem skriver ut mediciner, var köper man dem, hur många gånger måste man egentligen resa utomlands? Finns det några kliniker I Sverige som samarbetar med utländska kliniker ifråga äggdonation? Samt vilka mediciner är lättare att få tag i utomlands? Finns det kanske också annat som är tillåtet bara i andra länder och kan vara väsentligt för behandlingen i vissa fall? Ursäkta mig så många kanske dumma frågor men jag har kanske inte hunnit bli klok på allt detta än. För mig låter fortfarande allt detta lite problematiskt logistiskt och jag känner mig vilse, men jag hoppas att jag har fel!


    Det var väldigt många frågor ang logistik du hade. Men när det gäller logistik och alla andra detaljer så finns det ingea generella svar, allt beror på vilken klinik och vilket land du/ni väljer, för det skiljer sig väldigt mycket åt.

    Vissa länder tex Ryssland kräver visum för inresor som kostar pengar och måste ansökas om i förväg.

    Kvinnor som har gjort äggdonation där har i vissa fall fått stanna i 10 dagar i sträck har jag hört. Väljer man tex en klinik i Spanien, italien, Grekland, etc så är det ju naturligtvis den klinikens regler som gäller hos dem hur länge man behöver stanna. .

    Vilka mediciner olika kliniker kommer erbjuda just er, går heller inte att svara på i förväg. Vissa mediciner kan behövas köpas på plats i utlandet, tex om kliniken vill att man ska använda progesteronsprutor så existerar det inte överhuvudtaget på Svenska Apotek, medan andra mediciner finns här.

    Det finns så väldigt många olika länder och så väldigt många olika kliniker att välja på. Så börja med att kontakta olika kliniker och diskutera med dem.vad de kan erbjuda just er och jämför deras erbjudanden med varandra så är det lättare att välja sen. Eller har ni redan bestänt vilket land och klinik ni ska välja?

    Men när det gäller äggdonation så brukar det oftast vara minst 3 olika mediciner som vanligtvis gäller. Nägon form av nedregleringsmedicin, sen någon form av östrogentillskott och någon form av progesterontillskott. Av alla dessa finns olika sorter.

    Men sen finns det även massor med andra olika mediciner som kan bli aktuella. Några vanliga kan vara Trombyl, Fragmin, kortison, etc etc för att öka chansen till plus och få behålla.

    Vi började med att maila kliniken och boka in ett besök, reste dit för semester och provtagning, samt köpte alla mediciner direkt på plats, jag gjorde vul hos dem och de satte nedregleringssprutan på mig i skinkan på kliniken. Andra personer här kan ha gjort på samma eller gjort på andra sätt.

    Börja med att kontakta olika kliniker och jämför vad de kan erbjuda er är mitt tips.

    Lycka till.
  • Sat 11 Jan 2020 11:27
    #91
    KajsaMia skrev 2020-01-11 09:58:10 följande:

    Tack så hemskt mycket! Jag tror det är nog bäst att göra så, och angående mediciner, osv, så frågade jag mest därför att jag helt enkelt var nyfiken på hur det funkar, eftersom rent intuitivt verkade det vara lite svårt att ordna hela medicinering och processen när man kör i ett annat land. Men kanske det är jag som har ett begränsat tänkande just nu. Men det är ju därför jag är har, att breda ut horisonterna och få lite kunskap och läsa om era erfarenheter. 

    Det finns jättemånga kliniker utomlands vad jag har hört och jag delade dem upp i mitt huvud i två grupper när det gäller destinationer; dels finns dem i länder som låter bra som semesterorter (att du sade att ni reste för semester till platsen där ni valde klinik gjorde mig faktiskt tänka på detta och jag tänker mer på stater som Cypern eller Spanien nu, men visst kan man också ha semester i Ryssland!) och andra i östeuropeiska staterna. Är det något i detta? Eller är det bara framstående läkare som finns där och det var det? Jag har aldrig hört talas mycket om kliniker i Frankrike, Tyskland, Polen, Nederländerna... 

    Tack en gång till. Jag ska nog återkomma med frågor eller hänga lite mer här helt enkelt:) Men är jättetacksam för hjälp! 


    Varsågod, ja läs gärna regelbundet i denna tråd och ÄD-2019 tråden. Det finns även gamla icke aktiva trådar för äldre årtal längre bak om man söker runt på Familjeliv. ISamt specifika trådar för vissa länder och ibland också för vissa kliniker. Kolla gärna de ställen som Limarie tipsade dig om också.

    När det gäller olika länder att välja på så finns det gott om dem, några länder jag hört om som folk valt är bland annat Danmark, Finland, island, Estland, Lettland, Ryssland, Polen, Tjeckien, Spanien, italien, Grekland, Cypern, Österrike, Georgien (surrogatmödraskap), USA, etc så det finns gott om alternativ att välja på.

    När det gäller mediciner så finns det olika alternativ.

    1. Man kan resa till kliniken och köpa på plats

    2. Vissa kliniker KAN gå med på att skicka mediciner med post mot betalning och fraktkostnad.

    3. Vissa kliniker (som är med i EU) KAN skicka EU-recept till en befintlig patient i Sverige. EU-recept kan lösas ut på svenskt Apotek OBS Utanför högkostnadsskyddet, så man måste betala 100% av kostnaden.

    4. Om man har tur kanske man hittar någon villig gyn i Sverige som vill översätta EU-recepten till svenska recept (man måste då visa upp EU-recepten på papper först). Man kan få betala extra avgifter till gyn för översättning. Vissa gyn i Sverige vägrar tyvärr att hjälpa till alls med recept om det gäller behandling utomlands.

    Samma sak med vul i Sverige inför behandling utomlands så tar många gyn privat avgift (1500kr/vul).

    Om man tex väljer att göra behandling i vissa länder i södra Europa så säljs alla mediciner receptfritt på Apoteken där, så det kan också vara en möjlighet.
  • Sat 11 Jan 2020 13:18
    #93

    [quote=80157007][quote-nick]Lovsan skrev 2020-01-11 12:46:42 följande:[/quote-nick]Vill bara tillägga att förutom Skandinavien så går det även till så i Finland, dvs möjlighet till känd donator (för barnet).[/quote

    Möjlighet till känd donator finns (enligt vad jag vet), i både Sverige, Finland, Danmark, island, och USA.

    Vad som gäller i Norge vet jag ej, har aldrig läst om nån som gjort äggdonation där. Nån som vet vad som gäller i Norge?

    I de flesta andra länder i Europa (i de länder i Europa där äggdonation är lagligt) är det endast Anonym donation som gäller enligt deras lagar.

    Men om man avser att ansöka om pengar från Försäkringskassan för äggdonation utomlands (om man uppfyller Fkassans regler) så är det ENBART öppen donation (känd donator) som accepteras av Försäkringskassan. Då kan man alltså ej välja ett land där endast anonyma donationer finns. Mer info om detta kan man få genom Försäkringskassan.

    Så det är viktigt att kolla upp vilka regler som gäller i förväg innan ni väljer klinik !

  • Sat 11 Jan 2020 15:15
    #95
    Limarie skrev 2020-01-11 13:56:34 följande:

    Norge gör enligt min kännedom inte äggdonation.

    Haha, trodde alltid att Finland tillhör Skandinavien. Hehe men jag är själv tyska så jag har inte så riktigt koll.

    Förresten i Tyskland är äggdonation förbjuden enligt embryoskyddslagen. Du får som läkare inte ens prata med din patient om detta. Då kan du bli straffad.

    Personligt hade jag inte valt landet efter om det kan vara trevligt som semesterort och som du skriver man kan göra en minisemester överallt. Det går dessutom inte på alla kliniker att planera perfekt. Erfarenheten är att planerna ändras med kort varsel osv. Så det gäller att kanske välja ett land också där det är lätt att ta sig dit osv. Då tycker jag själv att Prag, Riga, Köpenhamn, St Petersburg och större städer i Spanien är bra.

    @Kajsa har ni redan utnjuttat alla tre landstingsförsök?


    Ok, intressant att få veta att äggdonation är olagligt i Tyskland. Jag vet att det var olagligt i Norge förr också, kanske är det olagligt fortfarande där...

    Surrogatmödraskap är iallafall lagligt i Holland(Nederländerna) vet jag, men har aldrig hört om nån svensk som gjort behandling där. Frankrike vet jag inte, om det är godkänt med äggdonation. Vet du det?
  • Sat 11 Jan 2020 19:03
    #97
    Limarie skrev 2020-01-11 16:24:40 följande:

    Aldrig hört nåt som var i Frankrike, kanske samma lag som i Tyskland. Men Holland har äggdonation. Men jag tror de har långa väntetider och det är dyrt. Lite som i Österrike.

    Det är intressant. Många tyskar åker utom till Tjeckien till Österrike. Men där får folk inte donera äggen utan Österrike får bara köpa frysta ägg. Det gör de från Finland och USA :). Sedan har de lång väntetid. Då tycker jag att man lika väl kan åka till äggen i Finland.

    I Tyskland finns dock många läkare som jobbar med immunologiska frågor så som dr D och denna läkaren i England. Läser det hela tiden i tyska forum och på fb. Allmänt är Tyskland känd för lite mer frikostig vård, att prova olika läkemedel och att tittar mer på immunförsvaret. Och deras f kassan betalar allt. Själva IVF måste man dock betalar 50% själv. Men vill man ha extra hjälp kan man åka till Tyskland med. Där gör de t.ex också DNA fragmentationstest billigt osv. Intressant för de som bor i södra Sverige. Men dödland när det kommer till ÄD. (Men så klart finns några läkare som hjälper till olagligt ändå).


    När du säger denna läkaren i England, vilken av läkarna i England menar du då? Det finns flera läkare i England som jobbar med immunologi.

    Jo, sperm dna fragmentationstest priset har gått upp. När min man gjorde det för några år sen kostade det ca 700kr, nu är det mycket dyrare. I Aten är det dock billigare.

    Hur mycket kostar det testet i Tyskland?
Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2020