• bellis­2
    Sat 8 Feb 2020 21:52
    56580 visningar
    2517 svar
    2517
    56580

    Vi som planerar äggdonation 2020

    Snurranfian skrev 2020-02-08 20:25:44 följande:

    Intressant att ni skriver om TSH! Hållt på och jäklas med det i veckan. Jag hade 1.7 i sep... när vi tog prover inför ÄD. Nu när de tog på inskrivning på MVC (som de gör på alla) hade jag 2.7.Gä Googlat som en tok. Utomlands verkar 2.5 va taket i första semestern. I Sverige finns inga nationella riktlinjer. Vissa landsting har 3.2 som max... mitt landsting 4.2. Hörde med min BM som med bestämdhet hävdade att under 4.2 är ok. Kände mig osäker o ringde spec.mvc som sa samma sak. Jag bad om att få höra med en läkare. Spec.mvc ringde upp och hade talat med en obstetriker (förlossningsläkare) på sjukhuset som sa att mitt värde va bra och att 4.2 är det som gäller för insättning av Levaxin. Vet i fasen om jag kan göra mer. Bett om nytt prov när jag ska på mvc nästa gång. Går det upp ännu mer blir jag väldigt orolig....har svårt som det är att lita på sjukvården..


    Jag är ny i tråden. Har ett mycket lågt AMH-värde och har ingen sköldkörtel kvar.

    Har försökt med IVF på Vitanova i Danmark men nu har vi bytt över till St: Petersburg med ett kombinationspaket (garantipaket) med egna ägg och även äggdonation.

    Vad gäller ditt TSH-värde. Varför Sverige envisas med att okeja så höga TSH-värden när man ska bli gravid förstår jag inte.

    Man bör inte ligga över 2. För mig som kan växla något enormt i värdena mår dessutom bäst av ett värde på ca 1.

    Är det enda gången du har fått ta TSH-värden när det visade sig ligga på 1.7?

  • bellis­2
    Sun 9 Feb 2020 00:29
    Snurranfian skrev 2020-02-08 22:01:22 följande:
    Nä tagit flera ggr förr... men det va 1.7 före graviditet och nu är jag i v.9 och har 2.7. Har inga problem i vanliga fall med sköldkörtel eller så. Nä man känner sig lite "fången" när läkarna säger strikt att ditt värde är bra... o så läser man annat. Dock sett en del forskningsrapporter som visar att det inte behöver vara så lågt UNDER graviditeten som man trott..däremot viktigt för ATT bli gravid. Jag vet inte vad jag ska tro. Överlag verkar det inte finnas EN sanning om TSH och graviditet... frustrerande.

    Välkommen till tråden:)
    Tack!

    Det förstår jag.

    För oss som går på Levaxin behöver vi alltid öka dosen med ca 25-50 % vid graviditet då en del av hormonet ska överföras till barnet. Fostret utvecklar inte sin egen förrän vecka 12. Det är tyvärr därför många får missfall.

    Så fortsätt vara på sjukvården om nya tester och om de vägrar kan man ta privata blodprov.

    Efter vad jag varit med om i Sverige och sköldkörtelproblematik litar jag tyvärr inte alls på sjukvården.

    American Thyroid Association har följande värden:
    "First trimester: less than 2.5 with a range of 0.1-2.5.
    Second trimester: 0.2-3.0.
    Third trimester: 0.3-3.0."


    Kolla också gärna av (om det inte har skett) om du har någon vitamin- eller mineralbrist.
  • bellis­2
    Sun 9 Feb 2020 13:27
    Snurranfian skrev 2020-02-09 12:45:27 följande:
    Ja i USA har de andra värden. De medicinerar iofs väldigt mkt gällande allt. Men liksom svårt att få läkare här att ta in att andra länder säger andra saker. De anser inte mig behöva levaxin. Men klart jag är orolig. Denna graviditet ett mirakel.
    Inte alltid. Jag har mycket släkt i USA och har endokrinologer i släkten. När en släkting fick ett tsh-värde på 5 i USA så valde de att inte medicinera med Levaxin utan gick igenom alla vitamin- och mineralbrister först. När man väl sätts på Levaxin så vänjer sig kroppen vid det nämligen.

    Jag förstår dig helt och jag hade sökt mig privat faktiskt om du har möjlighet till det.
  • bellis­2
    Tue 18 Feb 2020 12:29
    PeeWee44 skrev 2020-02-18 09:29:11 följande:
    Vi hade inte fått vår prins om vi inte hittat till Olga. Har varit i Riga och Aten och gjort äd med åtta insättningar, 1:a blev gravid, missfall i vecka 6, tre försök som inte fäste i Riga. Fyra insättningar i Aten med ett pluss testdag men då hade embryologerna redan släppt.

    I st Petersburg lyckades vi på tredje försöket, två hysteroskopi behövde jag göra då min livmoder var t formad. Gjort två hysteroskopi i Sverige och en i Riga och en i Aten, där var det ingen som upptäckt det.

    Dom har så skickliga läkare och embryologer.

    Olga kommer tillStockholm den 3/3, har du möjlighet åk dit och lyssna.

    Det är flera andra som misslyckats med ivf och äd och lyckats på första hos Olga. Nu fixar man dessutom visum på nätet gratis, flyg tar 1,10 du blir hämtad på flygplatsen och kör dig till hotellet.
    Vi har garantipaket med två försök på egna ägg och två med äggdonation. Vi är här nu och det är massvis med svenskar på kliniken.

    Jag har ett mycket lågt AMH-värde och har testat Vitanova i Danmark tidigare. På Olga-kliniken har jag fått mycket mycket mer medicin men det har inte hjälpt, samma resultat ungefär. En av medicinerna går inte på högkostnadsskydd så jag fick betala 18 000 kr bara för den medicinen.

    En skillnad har varit slemhinnan, de är riktigt bra på det här på Olga och fokuserar på det.

    Då vi skulle stanna längre för testerna så kunde vi inte fixa visum på nätet gratis utan fick betala 4000 kr för detta. Testerna som Ryssland kräver kostar multum i Sverige om man nu ens får tag på någon som utför allt detta. Testerna måste vara rätt nya också, våra som var ett halvt år gamla gällde inte. Så det ska man räkna med första gången.

    Jag tycker att det är viktigt att det framkommer att det är en hel del extra kostnader som tillkommer för det visste jag inte att det skulle vara på den nivån.

    Vi kommer troligtvis skippa ett till försök med mina ägg och gå direkt till äggdonation då jag inte orkar mer. Det tär på en något fruktansvärt, både psykiskt och fysiskt.


  • bellis­2
    Fri 21 Feb 2020 15:52
    karindefrumerie skrev 2020-02-21 11:53:15 följande:
    För det första: ja vad detta sliter i en! Känner sig helt sårig på insidan. Inte för att man vill någon nånsin skall behöva befinna sig i detta, men det är skönt att veta att man inte är ensam och kan dela upplevelser.
    Angående Olga: Oj då, jag det låter som mycket extra kostnader... Var det i relation till att du skulle fsk med egna ägg också eller var det oberoende av det? Vi kommer bara att prova äggdonation då jag av samma anledning som du inte pallar ett försök till med egna ägg.
    Men skulle du ändå rekommendera att vi gör testerna där då de troligtvis är dyrare i Sverige? Och räkna med längre vistelse första gången? Varma hälsningar Karin
    Ja, fruktansvärt. Vi har kommit hem från Olga och de lyckades inte plocka ut ägget trots en stor äggblåsa. Som sagt, vi skulle kunna försöka en gång till med mina ägg men jag har bestämt mig för att sätta stopp för det utan vi går över till äggdonation. Känslan över att gå igenom allt och bli nedsövd för att sedan vakna upp till att inget ägg plockats ut är hemsk.

    De använder sig av en medicin som heter Pergoveris (en kombo av Menopur och Gonal-F) men är helt synestetiskt. Menopur är utvunnet från urin från kvinnor. 
    Jag hade problem med att få ut Pergoveris i Sverige (det går dessutom inte på högkostnadsskydd) så kostar ca 10 000 kr i Sverige. Jag beställde genom Nederländerna och fick då pennan som inte finns i Sverige och då kostade det 18 000. Denna behandling är för egna ägg.

    Har man ett väldigt lågt amh så verkar naturlig IVF fungera för några. England och USA är väldigt bra på detta.

    Medicin för äggdonation, jag köpte all medicin i St Petersburg häromdagen. Tror jag hamnade på en kostnad på ca 5000 kr. Jag ville inte riskera att hamna i samma problem igen som tidigare. Det tar på en tills man ordnar allt med medicinerna i Sverige.

    Testerna, jag rekommenderar absolut att man gör de på kliniken. De gör det noggrant och helt otroligt vad snabbt de får resultaten. I Sverige skulle man plågas tills att man hittar någon som gör allt detta om det ens går. Räkna med en kostnad på ca 6000-10 000 för alla tester i Sverige. På kliniken ingår allt detta så man betalar inget. Om man gör testerna på kliniken ska man räkna med att komma dit två dagar innan allt kör igång första gången.

    Andra kostnader som tillkom var till exempel visum om man ska stanna mer än åtta dagar. Resorna blir heller inte särskilt billiga då man inte riktigt vet när man ska åka dit eller hem. Hotell (som dessutom ligger nära kliniken) däremot hittar man väldigt billigt.
  • bellis­2
    Sun 23 Feb 2020 14:54
    Snurranfian skrev 2020-02-23 09:47:46 följande:
    Tror inte jag kan få tag i utrogestan... så kommer hämta ut mer Lutinus idag... har ca 2 v kvar med progesterontillskott. Ja Crinone va inte för mig. Tog cellprov hos BM i onsdags och då fick hon plocka ur MASSOR av stelnat Crinone för att komma åt. Blev helt chockad när jag fick se hur mycket. Igår va det samma hemma dessutom lite aprikosfärgat..= psykiskt jobbigt. Nej Lutinus får det bli!
    Du kan få hjälp med Utrogestan på kliniken Hercare (tyvärr väldigt dyrt). Utrogestan är bioidentiskt progesteron och många fertilitetskliniker vill inte att man använder det.
  • bellis­2
    Sun 23 Feb 2020 15:18
    Limarie skrev 2020-02-23 15:02:50 följande:
    Varför skulle de inte vilja att man använda bioidentisk progesteron? Både Lutinus och Crinone är också det. 

    Provera är t.ex. någon form av icke-bioidentisk progesteron (gestagen). 

    Tipps: Du kan beställa Uterogest också i Frankrike (kostar runt 30 Euro). EU-recept från din klinik där du gör behandlingen kan skickas in. Eller man får sin gyn att skriva ett EU-recept. 

    Jag köpte det i Tjeckien för tror jag runt 10 Euro. I Tyskland kostar det dyra 65 Euro utan recept. 
    Jag har ingen aning. Jag ville ha Utrogest men det ville de inte gå med på.
  • bellis­2
    Sun 1 Mar 2020 20:47

    Håller med Limarie, Olgakliniken är riktigt bra vad gäller att få slemhinnan att bli tjock.

    I mitt fall gav inte den förra kliniken något östrogen/progynon eftersom det får äggblåsorna att inte växa. Olgakliniken lyckades få slemhinnan att bli tjock innan de började med medicineringen för att få äggblåsorna att växa sedan.

  • bellis­2
    Mon 2 Mar 2020 00:13
    Tellie skrev 2020-03-01 20:57:47 följande:

    En fråga jag har funderat på, varför verkar många vända sig till klinik utomlands för äggdonation när det finns privata kliniker i Sverige som gör detta?


    Listan kan göras lång, bland annat.

    1. Jag har ingen tillit för den svenska sjukvården efter hur jag blivit bemött.

    2. Jag har hellre ett garantipaket med pengarna tillbaka och en klinik som verkligen är engagerad, vilket jag inte kan påstå att jag upplever i Sverige.

    3. Olgakliniken som vi valt så får man välja donator och får en hel del information om donatorn, vilket vi är mycket mer bekväma med.

    4. Ingen kö.
  • bellis­2
    Fri 6 Mar 2020 13:52
    KajsaMia skrev 2020-03-06 12:27:14 följande:
    Fick någon av er besked av sin läkare att ni kommit i klimakteriet och det blev till en orsak att ni bestämde er för äd?

    Jag är faktiskt lite förvirrad för läkaren min sa att jag måste upprepa sköldkörtelnsprov för att vi ska ta reda på om jag inte är "på vägen dit" (skönt sagt av läkaren).

    Det enda jag kunde märka på mig var att min cykel förkortades och jag blödde inte så mycket på sistone (tänkte det berodde på stress). Vet ej om jag ägglossar eller ej för sedan jag började med utredningen så tänkte jag slappna av och tog inte äl tester och inte heller kollade det på annat sätt (jag hade det alltid svårt att märka och identifiera min äl själv). Kanske får jag skylla på mig nu för efter missfallet blev jag en sådan feg som inte vågar kolla saker... 

    Finns det någon här som var i liknande sits? Jag har en känsla att läkare försöker skrämma mig. Har svårt att tro på det hen säger. 
    Jag befann mig/har befunnit mig i förklimakteriet ett bra tag nu sedan min sköldkörtel opererades bort. Trots att jag var i kontakt med flera läkare och gyn tog ingen testerna som behöves göras och fastän jag hade förhöjt FSH-värde till exempel.

    Sköldkörtelprov säger inget om att du är på väg in i klimakteriet eller inte.

    För mig var det också så, första gången hoppade min mens en lång tid och sedan kortades cykeln ner. Även om man får utslag på stickorna så betyder det inte att man ägglossar, det visar bara att LH-hormonet har höjts. För att man ska ägglossa måste dessutom äggblåsorna vara minst en viss storlek och det kan man se på ultraljud.

    Jag är inte i klimakteriet ännu men jag har så pass lågt AMH-värde att det inte går med mina ägg och därav äggdonation nu.
Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2020