• fjanten

    Ett eller flera barn som äldre förstagångsförälder?

    Äsch, inte har skeppet seglat bara för att folk i din omgivning var tidigare på kulan Kan du få barn nu så är det ju toppen! Jag kan inte säga något om för- och nackdelar med att få barn som äldre, eftersom jag själv började tidigt. Däremot kan jag berätta lite om att ha barnen tätt (och känna tidspress på barnskaffandet).

    Min fertilitet är närmare än 45-årings än en 25-årings (som jag är), och redan när jag var 20 blev jag rekommenderad att försöka skaffa de barn jag ville ha så snart jag bara kunde. Sagt och gjort föddes vårt första barn snart efter jag fyllt 21 år. Då vi båda väldigt gärna ville ha syskon, så körde vi igång direkt. Jag kände mig nästan manisk över att bli gravid fort - jättepress! Bara för att det skulle kunna bli försent vilken månad som helst... Men jag blev gravid fort, och det blev 12,5 månader mellan barnen.

    Hade jag haft HELT fritt att välja, då hade jag nog skaffat barnen med några år emellan. Nu när jag däremot har pseudotvillingar är jag väldigt glad över att ha skaffat dem tätt När de är så täta i ålder har de verkligen blivit bästa vänner! Dessutom följer lillasyster gärna storebrors utveckling, så till exempel över en natt hade jag en blöjfri 1,5-åring och en blöjfri 2,5-årint o.s.v. Vi kunde vara hemma länge (nu med tredje barnet håller jag på och använder andra barnets föräldradagar för att kunna komma ner till 96 dagar innan 4 år). Syskonsvartsjuka har vi sluppit, för det äldre barnet var förliten för att förstå att vara svartsjuk. Dessutom blir ju småbarnstiden ganska komprimerad. Nu har vi förstås lyckats få ett till barn när storasyskonen är 3 och 4, så helt komprimerat blir det inte för oss.

Svar på tråden Ett eller flera barn som äldre förstagångsförälder?