Inlägg från: Akira Öken |Visa alla inlägg
  • Akira Öken

    få tillbaka mjölkproduktion efter tilläggsmatning

    Mitt bästa tips är att gå med i "Amningshjälpen slutna grupp" på Facebook. I gruppen finns en enorm samlad kunskap om amning. Gruppen är så bra att jag rekommenderar alla som ammar att gå med, oavsett om man har besvär med amningen eller ej.

    Gällande tillägsmatningen så tänker du rätt: amma först, tilläggsmata sen. Det kan vara bra att veta att många bvc/bhv-sköterskor saknar grundläggande kunskap om amning.

    Vet du varför bebisen inte ökar i vikt? Hur är taget? Har tungband kollats? Suger bebisen aktivt? Ammar du på båda brösten vid varje tillfälle? Ammar på tidig signal varje gång?

    Och svaret på din fråga: det går absolut att öka produktionen! Det gör du genom att amma, amma och amma.


  • Akira Öken
    bizbelz skrev 2020-01-10 17:56:40 följande:

    får gå med där! tack!

    ingen aning varför han inte ökar, ammar inte speciellt länge men sväljer ändå en del tycker jag. och alltid båda brösten. ofta en gång i timmen, som mest två timmar mellan amningstillfällena.. taget är bra, läppen ute och stort tag och får aldrig ont eller så - han får bara lite gropar i kinderna men thats it. och ammar på tidig signal med. han ligger ofta och snuttar vid tutten så då dricker han till å från med. jättekonstigt att han inte går upp. har dessutom gett extra 20 ml utpumpad bröstmjölk en gång om dagen och ersättning 20ml nån gång ibland. ( innan idag alltså - då bvc tyckte att 8 ggr om dagen was the way to go. )

    tungbandet kollade dom men tyckte inte det var kort, lite kort läppband däremot men inget hon sa skulle påverka förmodligen.

    han kan dock efter en stund aktiv amning börja böka en del, när bröstet inte är lika fyllt antar jag, och smacka å släppa tag å slänga med armar och ben. får inte riktigt grepp efter ett tag typ. svårt att förklara.

    känns som att jag redan ammar ammar ammar men ändå går han inte upp - vad kan det bero på? är det mjölken som inte räcker till då eller? känns inte som att jag kan göra speciellt mycket mer för att öka den då. ammar aktivt, väcker honom när han somnar vid tutten, gör bröstkompressioner när han slutar svälja, har honom vid tutten mest hels tiden för det är där han trivs så han borde ju få i sig tillräckligt?

    han har förresten också kaskadspytt för någon dag sen efter att jag gett 20 ml ersättning och sen idag efter 60 ml - hulkar sig och verkligen SPYR, inte som att det kommer i en rap utan så som vi gör när vi spyr, på det sättet. så kommer hälften av det han ätit upp igen liksom.. bara när jag ger ersättning också. fan, blir galen av det här..


    Jag hade själv problem med amningen i början då vi beordrades tillmata från start då min bebis var stor. Jag kunde ingenting om amning och är i efterhand väldigt besviken över den bristfälliga information vi fick på förlossningen. Bättre information hade sparat mycket besvär och många tårar i början. Så jag förstår att det är tufft!

    Utifrån vad du beskriver låter det märkligt att han inte ökar i vikt. Har allergier uteslutits? Har du kontakt med en amningsmottagning? I annat fall kanske det är en idé så att du kan få hjälp av experter som tittar på bebisens grepp och teknik.
  • Akira Öken
    bizbelz skrev 2020-01-10 18:19:29 följande:

    fick också en dålig start tyvärr.. har nog mycket med det å göra också.

    nej allergi har inte uteslutits, inte ens pratats om. har nämligen funderat över det själv. nej, tänkte ringa amsak nästa vecka och höra lite


    Låter som en bra idé med amsak! Och gruppen. Jag tror det kommer att lösa sig. :)

    Sen är det förstås också viktigt att se till sig själv och inte kämpa sig blå om det blir för tufft. Ersättning är också en fullgod föda för ett spädbarn.
Svar på tråden få tillbaka mjölkproduktion efter tilläggsmatning