• Anonym (Undra­r)
    Fri 10 Jan 2020 23:32
    4952 visningar
    164 svar
    +8
    164
    4952

    Hur kan de åka tillbaka till sina gamla hemländer?

    Jag vill faktiskt veta. Jag har undrat länge men ingen har lyckats ge mig en förklaring. Då och då åker flyktingar tillbaka till sina hemländer på semester. Hur kan de det? De har ju flytt därifrån. Nu läser jag att flera av svenskarna som dog i den tragiska flygolyckan i Iran var unga afghaner på väg att hälsa på sina familjer i Iran. Det var ju inte länge sedan de flydde därifrån. Hade de inte kunnat bo med sina familjer?

    www.dn.se/nyheter/sverige/manga-ensamkommande-fran-sverige-omkom-i-flygkraschen/

    OBS! Jag tycker det är lika tragiskt att de dog i den här olyckan oavsett. Det är inte det frågan gäller.

  • Svar på tråden Hur kan de åka tillbaka till sina gamla hemländer?
  • Anonym (Undra­r) Trådstartaren
    Sat 11 Jan 2020 08:35
    #5
    +1
    Anonym (Morrn) skrev 2020-01-11 05:19:29 följande:

    Du har ju svaret själv här.

    Jag citerar...

    "Nu läser jag att flera av svenskarna som dog i den tragiska flygolyckan i Iran var unga afghaner på väg att hälsa på sina familjer i Iran"

    Afghanistan och Iran är olika länder.

    De har ofta sina familjer i ett annat land som lever papperslösa pga de flytt från tex Afghanistan.


    De flesta av de afghaner som kommit till Sverige bodde i Iran innan de kom hit. En del har fötts i Iran.
  • Anonym (Undra­r) Trådstartaren
    Sat 11 Jan 2020 09:14
    #11
    +4
    Anonym (Beep) skrev 2020-01-11 08:48:18 följande:

    Det är sant men känner du till något om afghaners situation i Iran? De ses knappt som människor.


    Fast det ingår inte i FN:s definition av flykting. Att fly för att man inte ses som människa. Då skulle samtliga afghanska kvinnor ha asylskäl oavsett hur fredligt det är i landet.
  • Anonym (Undra­r) Trådstartaren
    Sat 11 Jan 2020 09:15
    #12
    +5
    Anonym (F) skrev 2020-01-11 08:53:12 följande:

    Det är människor vi talar om. Människor med drömmar om ett bättre liv. Om du själv vuxit upp i fattigdom någonstans utan särskilt mycket möjligheter men att du visste att det du drömmer om faktiskt finns någon annanstans, hade inte du tagit chansen att komma dit då? Nu råkar vi med svenska medborgarskap ha tur, vi kan flytta till många olika platser där vi är välkomna. Många svenskar flyttar till Thailand eller USA för att de tror att de ska kunna leva det liv de drömmer om där. Vi har turen att inte behöva fundera över om vi är välkomna eller ej och vi behöver inte åka gummibåt över stormigt hav, se våra barn drunkna, bli nekade att gå iland. Det är lätt att säga att de for skylla sig själva, de borde inte kommit hit. Men vad hade du själv gjort?

    Låt de döda vila i frid. De var bara människor, bara med mindre tur rörande var de råkade bli födda.

    Många av de unga afganska mannen som kom hit under den förra flyktingvågen är uppväxta som flyktingar i Iran. När en del av dem får utvisningsbeslut kan de inte utvisas till Iran eftersom de inte är medborgare där. Istället vill man utvisa dem till Afghanistan för de är medborgare men aldrig bott och inte har några direkta kontakter. Är det rätt? Byråkratiskt ja men humanistiskt? Sätt dig in i det själv, du har flyttat till USA i jakt på ett bättre liv men får avslag på din begäran att bo där. Du har bott hela livet i Sverige, har din familj och alla du känt där. Du råkar dock vara flykting från Burma och medborgare där. Du blir utvisad till Burma och lämnad på flygplatsen utan någonting. Är det rätt?

    Nej, inte alla unga afganska män lämnade Iran för att de var hotade på ett sätt som gör att det aldrig går att återvända dit. Det är därför de kan åka dit och hälsa på sin familj. De var bara på jakt efter ett bättre liv och lyckades. Är det verkligen så fel?


    Att vilja ha ett bättre liv är inget asylskäl i och för sig.
  • Anonym (Undra­r) Trådstartaren
    Sat 11 Jan 2020 10:34
    #14
    +2
    Anonym (S) skrev 2020-01-11 09:21:24 följande:

    Man får inte heller asyl baserat på det ( beroende på vad man lägger i "bättre liv") Vad är din fråga egentligen?

    Personer som är afghanska medborgare som har fått asyl i Sverige behöver inte ha en hotbild mot sig i andra länder som tex Iran, eller Kanada oavsett var man bott tidigare.


    Nu handlar inte tråden specifikt om afghaner, men man kan ju fråga sig om de behövt fly, med tanke på att deras familjer bor kvar.

    Det är inte bara afghaner som åker tillbaka till sina hemländer på semester. Om man flydde undan Pinochets diktatur för 35 år sen är det inte så märkligt att man kan åka till Chile på semester nu, men om man flydde från exv Irak eller Eritrea för bara något år sedan är det märkligt att man kan åka tillbaka på semester.
  • Anonym (Undra­r) Trådstartaren
    Sat 11 Jan 2020 11:51
    #19
    Drottningen1970 skrev 2020-01-11 11:40:31 följande:

    Därför det faktum att de kommer som turister med ett svenskt pass eller uppehållstillstånd skyddar dem och innebär att det hotet de tidigare hade mot sig när de sökte asyl inte längre är lika utalat.


    Tack för ett klargörande svar! Detta gäller särskilt människor i de afghanska männens sits. Ett svenskt pass hade knappast hjälpt den som flydde politisk förföljelse, undan Pinochet och Saddam till exempel. Så länge diktatorn och hans anhängare satt kvar vill säga, men det skyddar ju en ung man från militärtjänstgöring i Iran.
  • Anonym (Undra­r) Trådstartaren
    Sat 11 Jan 2020 12:11
    #21
    Anonym (resenär) skrev 2020-01-11 12:04:49 följande:

    Men det är ju väldigt sällan en flykting kan återvända till sitt forna hemland efter ett eller ett par år.

    Det tar ofta många år och landet måste byta regim om man är politisk flykting eller om det är krig i landet kan man återvända när det fred osv.

    Eller andra omständigheter som har förändrats.

    Dom som t ex åker hem till Iran för att hälsa på släkt har ofta bott i Sverige länge och t ex flydde under revolutionen och nu kan återvända med sina barn precis som folk som flydde till Sverige under Balkantiden kan åka hem och besöka släkt.

    Man har nu ett liv här, barn som är födda i Sverige osv.

     

    Afghanska personer har ofta släkt i Iran eller Irak men dom är som sagt inte Iranska/Irakiska medborgare, har dom uppehållstillstånd i Sverige kan dom resa dit och besöka släkt men dom får alltså inte medborgarskap eller uppehållstillstånd i dessa länder.

    Dom reser heller inte som turister utan flyger dit för att besöka och bo hos släktingar. Varför är det ett problem?

     


    Ja, så är det väl oftast. Att man åker tillbaka efter lång tid. Om man inte varit i hemlandet på 30 år blir det konstigt att flytta tillbaka. Jag vet många chilenare som gjort det men de känner sig inte riktigt hemma i Chile längre. Det har förändrats så mycket sedan de flydde.

    De afghanska pojkarna i artikeln har dock bara bott i Sverige i 3-4 år. Tja problem. Man kan undra om de behövde fly. Men vad vet jag.
  • Anonym (Undra­r) Trådstartaren
    Sat 11 Jan 2020 12:52
    #26
    +1
    Anonym (The truth, and nothing but....) skrev 2020-01-11 12:23:47 följande:

    De allra flesta ljuger om den hotbild de påstår existerar emot dem. För de allra flesta känner vi inte deras rätta identitet, eftersom de kommer utan idpapper, men alltid med mobiltelefon.

    Leif "Blomman" Blomberg, förbundsordförande för Metall, avliden 1998, sade att 2,5 - 3 % av den tidens alla asylsökande hade reella asylskäl. En uppskattning som torde stå sig även idag. Göran Persson, tidigare statsminister, varnade för asylturism, en varning som visat sig mycket befogad.


    Det bero på hur man räknar. Enligt FN:s definition räknas inte de som flyr undan krig som flyktingar utan som alternativt skyddsbehövande. Hur många procent av de som söker asyl som är flyktingar enligt FN:s definition vet jag inte. Jag tror att de flesta invandrare i Sverige, alltså de som fått stanna, är alternativt skyddsbehövande samt anhöriga. Men jag kan ha fel.
  • Anonym (Undra­r) Trådstartaren
    Sat 11 Jan 2020 15:31
    #46
    Anonym (resenär) skrev 2020-01-11 14:51:57 följande:

    Nej jag diskuterade dom som söker asyl som flyr krig, politiskt förtryck osv,

    Jag diskuterade som jag skrev i tidigare inlägg om folk som kommer ifrån krigsländer mfl.

    Som jag skrev finns det många som söker asyl pga ekonomiska skäl men dom får ofta avslag, nu handlade tråden om resa till hemländerna och jag svarade på varför dom gör det, dvs folk som flytt pga poltiska åsikter, krig mm.

    Många här verkar inte förstå att många flyr sina länder pga politiska åsikter, sexuell läggning, krig mm.

    Många har goda skäl för att söka asyl men verkligen inte alla, och även om man har det är det heller inte självklart att Sverige kan ta emot dom.

    Nej Sverige tar verkligen inte emot flest flyktingar i Europa, Turkiet har tagit emot 3,6 miljoner människor bara ifrån Syrien.


    FN:s definition av flykting är just en person som flyr förföljelse tortyr osv på grund av politisk åsikt, sexuell läggning, religion etc. De som flyr krig räknas som alternativt skyddsbehövande.
  • Anonym (Undra­r) Trådstartaren
    Sat 11 Jan 2020 16:05
    #48
    Anonym (op) skrev 2020-01-11 16:03:05 följande:

    Han kommer nog från en ganska rik familj, arbetar nu dock inom vården i Sverige. Mamman och syskon bor kvar i Syrien. 


    Hur kan de bo kvar där?
  • Anonym (Undra­r) Trådstartaren
    Sun 12 Jan 2020 10:36
    #94
    +4
    jeanette02 skrev 2020-01-12 06:38:11 följande:

    .

    Samtidigt där det är konflikter finns ju också lugna områden. Se tex Syrien och Afghanistan. Man kan bo där. Således kan också människor åka tillbaka dit. Ibland på semester ibland för att stanna. Men man kanske inte kan bo i sitt "gamla" område.

    .


    Då kan man ju fly till en annan del av landet, dvs bli internflyktingar.
  • Anonym (Undra­r) Trådstartaren
    Sun 12 Jan 2020 10:42
    #95
    +4
    Tukt skrev 2020-01-12 09:31:46 följande:

    Problemet är väl att ett sådant logiskt resonemang som du för inte tycks bita på folk.

    Uppenbarligen vill man inte ha flyktingar, invandrare här och att de ska återvända till vilket pris som helst.

    Men man har samtidigt en gnutta anständighet kvar själv, och då försöker man uppfinna tankar om att det är någon form av fuffens som gör att de är här.

    Självklart finns det de som fuskar också. Men mer generellt verkar inte din typ av argument bita på folk i tråden.


    Som jag har skrivit ett par gånger är det inte så konstigt om någon som blev hotad under Saddams regim nu efter 30 år kan åka tillbaka på semester. Inte heller konstigt om någon som hotades av tortyr och dödsstraff under Pinochet nu kan åka tillbaka till Chile. Det är märkligare när människor åker tillbaka bara ett par år efter att de flytt. Då skulle de ju lika gärna kunna stanna där.
  • Anonym (Undra­r) Trådstartaren
    Sun 12 Jan 2020 10:43
    #96
    +1
    AndreaBD skrev 2020-01-12 00:52:30 följande:

    Det är möjligt att man då inte har direkt asylbehov längre. Men om man då har varit länge i landet och har familj, kanske barn som rotat sig här, så är ju det en anledning att stanna här. 


    Såklart. Men om man varit i Sverige i 3 år.
  • Anonym (Undra­r) Trådstartaren
    Tue 14 Jan 2020 07:42
    -1 +1
    Anonym (op) skrev 2020-01-13 21:06:09 följande:
    Nej, det kan man inte heller. Är stora skillnader på 16-åringar, min egen har precis kommit i målbrottet och är 1.70 lång, liten och tanig med andra ord. Hans kompis är 1.90 och ser ut som en vuxen man. Är väl i tonåren ungdomar skiljer sig mest åt.
    Verkligen. I min klass fanns två killar som varit kompisar sedan lågstadiet. I högstadiet såg den ene fortfarande ut som ett barn medan den andre såg närmast vuxen ut. Det var nog lite jobbigt för den som inte börjat utvecklas ännu, eller kanske för båda. Men det var ju bara en kort period i livet.
Svar på tråden Hur kan de åka tillbaka till sina gamla hemländer?