• Anonym (F)
    Sat 11 Jan 2020 08:53
    4908 visningar
    164 svar
    -7 +1
    164
    4908

    Hur kan de åka tillbaka till sina gamla hemländer?

    Det är människor vi talar om. Människor med drömmar om ett bättre liv. Om du själv vuxit upp i fattigdom någonstans utan särskilt mycket möjligheter men att du visste att det du drömmer om faktiskt finns någon annanstans, hade inte du tagit chansen att komma dit då? Nu råkar vi med svenska medborgarskap ha tur, vi kan flytta till många olika platser där vi är välkomna. Många svenskar flyttar till Thailand eller USA för att de tror att de ska kunna leva det liv de drömmer om där. Vi har turen att inte behöva fundera över om vi är välkomna eller ej och vi behöver inte åka gummibåt över stormigt hav, se våra barn drunkna, bli nekade att gå iland. Det är lätt att säga att de for skylla sig själva, de borde inte kommit hit. Men vad hade du själv gjort?

    Låt de döda vila i frid. De var bara människor, bara med mindre tur rörande var de råkade bli födda.

    Många av de unga afganska mannen som kom hit under den förra flyktingvågen är uppväxta som flyktingar i Iran. När en del av dem får utvisningsbeslut kan de inte utvisas till Iran eftersom de inte är medborgare där. Istället vill man utvisa dem till Afghanistan för de är medborgare men aldrig bott och inte har några direkta kontakter. Är det rätt? Byråkratiskt ja men humanistiskt? Sätt dig in i det själv, du har flyttat till USA i jakt på ett bättre liv men får avslag på din begäran att bo där. Du har bott hela livet i Sverige, har din familj och alla du känt där. Du råkar dock vara flykting från Burma och medborgare där. Du blir utvisad till Burma och lämnad på flygplatsen utan någonting. Är det rätt?

    Nej, inte alla unga afganska män lämnade Iran för att de var hotade på ett sätt som gör att det aldrig går att återvända dit. Det är därför de kan åka dit och hälsa på sin familj. De var bara på jakt efter ett bättre liv och lyckades. Är det verkligen så fel?

Svar på tråden Hur kan de åka tillbaka till sina gamla hemländer?