Inlägg från: Anonym (resenär) |Visa alla inlägg
  • Anonym (resenär)

    Hur kan de åka tillbaka till sina gamla hemländer?

    För att dom inte är iranska medborgare utan just flyktingar och unga afghaner även om dom är födda i Iran riskerar att utvisas till Afghanistan där dom aldrig varit eller känner någon och riskerar tvingas in i militärtjänst och dom vill inte leva i ett land i krig. Dom kan alltså besöka Iran men får inte uppehållstillstånd utan har ofta levt som papperslösa och då riskerar utvisning.

  • Anonym (resenär)

    Men det är ju väldigt sällan en flykting kan återvända till sitt forna hemland efter ett eller ett par år.
    Det tar ofta många år och landet måste byta regim om man är politisk flykting eller om det är krig i landet kan man återvända när det fred osv.
    Eller andra omständigheter som har förändrats.

    Dom som t ex åker hem till Iran för att hälsa på släkt har ofta bott i Sverige länge och t ex flydde under revolutionen och nu kan återvända med sina barn precis som folk som flydde till Sverige under Balkantiden kan åka hem och besöka släkt.
    Man har nu ett liv här, barn som är födda i Sverige osv.
     
    Afghanska personer har ofta släkt i Iran eller Irak men dom är som sagt inte Iranska/Irakiska medborgare, har dom uppehållstillstånd i Sverige kan dom resa dit och besöka släkt men dom får alltså inte medborgarskap eller uppehållstillstånd i dessa länder.

    Dom reser heller inte som turister utan flyger dit för att besöka och bo hos släktingar. Varför är det ett problem?
     

  • Anonym (resenär)
    Anonym (Undrar) skrev 2020-01-11 11:51:36 följande:
    Tack för ett klargörande svar! Detta gäller särskilt människor i de afghanska männens sits. Ett svenskt pass hade knappast hjälpt den som flydde politisk förföljelse, undan Pinochet och Saddam till exempel. Så länge diktatorn och hans anhängare satt kvar vill säga, men det skyddar ju en ung man från militärtjänstgöring i Iran.
    Fast afghanska män gör inte militärtjänstgöring i Iran, man gör bara det i det land man är medborgare i.
    Afghanska män riskerar alltså att utvisas från Iran till Afghanistan och där vara tvungna att medverka i krigstjänstgöring trots att dom aldrig bott där och inte vill riskera att dö i krig.
    För att inte behöva leva som papperslös och riskera utvisning har dom då flytt till Sverige.

    Nu har du fått svar på varför dom kan åka och hälsa på släkt.
    Sen om man tycker att det är rätt eller fel av Sverige att ta emot och ge dom  asyl är en annan fråga men nu vet du i alla fall varför dom kan åka till släkten.
  • Anonym (resenär)
    Anonym (The truth, and nothing but....) skrev 2020-01-11 12:23:47 följande:

    De allra flesta ljuger om den hotbild de påstår existerar emot dem. För de allra flesta känner vi inte deras rätta identitet, eftersom de kommer utan idpapper, men alltid med mobiltelefon.
    Leif "Blomman" Blomberg, förbundsordförande för Metall, avliden 1998, sade att 2,5 - 3 % av den tidens alla asylsökande hade reella asylskäl. En uppskattning som torde stå sig även idag. Göran Persson, tidigare statsminister, varnade för asylturism, en varning som visat sig mycket befogad.


    Måste man vara fattig för att fly?
    De flesta syrier som har kommit hit har flytt för att det är krig i landet och inte för att dom är fattiga.
    Många av dom som kommit hit ifrån Syrien levde som många av oss i Sverige, varför skulle dom inte ha en mobiltelefon?
    De flesta politiska flyktingarna är inte heller fattiga utan flyr från förtryck osv, 
    en flyr pga av sin sexuella läggning osv.
    Det är väldigt få flyktingar som kommer till Sverige som är så fattiga att dom inte har råd med en mobil, oftast är det inte av ekonomiska orsaker dom flyr.
    Dom flesta kommer hit pga att dom flyr våld.
    Dom fattigaste flyktingarna stannar oftast i närområdet dvs det land som ligger närmast det dom flyr ifrån.
    Det betyder inte att Sverige kan ta emot alla för det.
  • Anonym (resenär)
    Anonym (The truth, and nothing but....) skrev 2020-01-11 12:52:44 följande:
    Jo, just precis av ekonomiska skäl är det de allra flesta "flyr". Varför lämnar så många män, i synnerhet syriska män, sina fruar och barn i hemlandet medan de reser till Sverige eller Tyskland och åberopar fara för sitt liv. Ingen fara för fruns och barnens liv... 
    Afghansk-iranska män som lajvar tonåringar skickas av släkten/klanen ut för att tjäna pengar och skicka hem, alternativt se till att resten av familjen mamma pappa syskon får komma på angöriganknytning.  Det är inte flyktingstatus, det finns inga asylskäl, det är Göran Perssons asylturism i sin prydno.
    Har du inte hört på nyheterna om hur många som dör under farliga strapatser både till land och sjöss?
    Du har inte förstått att det är krig i Syrien?
    Att männen flyr först är ju för att flyktvägen ofta är för farlig för barnen, dom åker först för att när dom har kommit till ett land som tar emot dom kan ta dit familjen i lugn och ro.
    Jag kan säga att vi i min familj skulle göra exakt samma sak.
    Om man inte visste hur flyktvägen skulle gå, farlig båtresa mm skulle en av oss vuxna åka i förväg istället för att ta med barnen. Ofta är det barnen som riskerar sjukdomar och att dö under flykten.
    Det kan vara svårt att ta med barn om man ska fly i trånga bilar osv.
    Oftast är det mannen som åker först just för att det är han som riskerar att tvingas ut i kriget, inte lika ofta man tvingar ut kvinnor.
    Det är oftast männen som dödas, torteras osv.
    Männen åker för att kunna ta sig någonstans och sen få dit familjen.
    Du måste skilja på flyktingar som söker asyl och dom som söker uppehållstillstånd av andra orsaker.
    Du måste kunna skilja på flyktingar som flyr politiskt förtryck i länder där man inte får opponera sig emot regimen, folk som lever i länder med krig, folk som riskerar att dödas för att dom är homosexuella osv.
    Folk söker absolut uppehålls tillstånd i Sverige pga ekonomiska orsaker men nu pratade vi om folk som söker asyl.

    Tråden handlar om hur folk kan åka tillbaka till sina gamla länder som Iran just pga flygolyckan och där är svaret att många iranier flydde under revolutionen för många år sen och numera har ett liv i Sverige, dom kunde inte återvända på länge men kan nu göra det.

    Min kollega levde ett "västerländskt liv i Iran som många andra gjorde, hon gick på universitet när revolutionen började, hon och hennes vänner demonstrerade emot det, flera av männen inklusive hennes pojkvän dödades, hon fängslades för att ha delat ut flygblad.
    När hennes pojkvän blev arresterad och dödad och släppts flydde hon om natten över bergen. Det tog många dagar, hon var livrädd hela tiden för att bli upptäckt, när hon till slut kom till Sverige vågade hon knappt gå ut första året.
    Hon var 20 år, äldst av sina syskon. Hennes pappa blev hämtad och fängslad pga att hon kunnat fly, efter ett tag släpptes han men familjen var ständigt kontrollerad.
    Efter många år kunde hon åka tillbaka och hälsa på, hennes yngre syskon som var så när hon flydde fick hon träffa först som vuxna.
    Men hon åkte tillbaka själv för att hälsa på sina föräldrar och syskon, vågade inte ta med sina barn till Iran om något skulle hända när hon kom tillbaka.
    Många har flytt pga av liknande orsaker och jag tror att de flesta svenskar skulle göra precis likadant.
  • Anonym (resenär)
    Anonym (op) skrev 2020-01-11 13:28:20 följande:
    Min kollegas familj bor kvar i Syrien, och han åker dit regelbundet. Är det krig bara i vissa delar av Syrien, eller hur fungerar det?
    Ja vissa delar av Syrien har inte drabbats lika hårt.
    Vissa delar av Syrien är förstört och går inte att vara i, andra delar har inte drabbats.
    Sen beror det ju också vilken sida man är på .
    Håller du med Assad regimen eller är du emot Assad t ex.
    Är du ung man i 20 årsåldern skulle troligtvis kallas in till militärtjänstgöring och få kriga.
    Jobbar också med en kille i 30 årsåldern som flytt ifrån Syrien liksom hans syskon  och mamma med ny man och småsyskon medans hans pappa med fru är kvar i en del av Syrien som inte drabbats så hårt av kriget, men ingen visste ju om dom skulle drabbas eller när.
    Dom flydde också ifrån hot ifrån IS.

    Det finns delar av Syrien som man inte räknar som hotade av krig numer så vissa har återvänt dit men unga killar blir ju inkallade till militärtjänstgöring.
  • Anonym (resenär)
    Anonym (op) skrev 2020-01-11 13:46:29 följande:
    Ok, han är 28, så antar han på nåt sätt klarat sig undan militärtjänstgöring.
    Ja det är svårt att veta varför, kanske har ett handikapp.
    Om Sverige var i krig som Syrien så skulle många kallas in precis som i alla krig men det finns ju alltid folk som inte blir det av olika anledningar.
    Men det är väl ingen som har undgått att det faktiskt har varit krig i Syrien?
    Men som sagt man kan var för Assad regimen och då för man andra grupper emot sig är man emot Assad regimen riskerar man att som många andra fängslas, torteras eller dödas.
    Vissa delar av Syrien tog IS över och folk flydde, IS förstörde stora delar av landet som kommer att ta många år att bygga upp.
    Syrien är ett splittrat land med så gott som inbördeskrig.
    Dom flesta som flytt kriget i Syrien finns dock i Turkiet.
  • Anonym (resenär)
    Anonym (Hej) skrev 2020-01-11 14:26:15 följande:
    Du har fel, enligt forskningen så kommer de flesta flyktingar till Sverige för vi är mest generösa i Europa. Det är inte flykt från våld utan jakten efter ekonomiska fördelen som driver migrationen till Sverige.

    Bara sök på exempelvis ?Country-shopping? alt läs exempelvis citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download&rep=rep1&type=pdf .
    Nej jag diskuterade dom som söker asyl som flyr krig, politiskt förtryck osv,
    Jag diskuterade som jag skrev i tidigare inlägg om folk som kommer ifrån krigsländer mfl.
    Som jag skrev finns det många som söker asyl pga ekonomiska skäl men dom får ofta avslag, nu handlade tråden om resa till hemländerna och jag svarade på varför dom gör det, dvs folk som flytt pga poltiska åsikter, krig mm.

    Många här verkar inte förstå att många flyr sina länder pga politiska åsikter, sexuell läggning, krig mm.
    Många har goda skäl för att söka asyl men verkligen inte alla, och även om man har det är det heller inte självklart att Sverige kan ta emot dom.

    Nej Sverige tar verkligen inte emot flest flyktingar i Europa, Turkiet har tagit emot 3,6 miljoner människor bara ifrån Syrien.
  • Anonym (resenär)
    Anonym (op) skrev 2020-01-11 16:45:21 följande:
    Men han reser ju dit ibland. 
    Ja ingen vet ju vad som gäller i hans fall, till vissa delar i Syrien har en del kunnat återvända men det beror ju på vart och som sagt om dom har kritiserat regimen eller ej. De flesta syrier kan inte återvända hem än så länge, de flesta har inget att återvända till då deras hus och byar, städer är förstörda och som sagt har du kritiserat Assad regimen riskerar du att fängslas.
  • Anonym (resenär)
    Anonym (Hej) skrev 2020-01-11 17:24:31 följande:
    Anonym (resenär) skrev 2020-01-11 14:51:57 följande:

    Nej jag diskuterade dom som söker asyl som flyr krig, politiskt förtryck osv,

    Jag diskuterade som jag skrev i tidigare inlägg om folk som kommer ifrån krigsländer mfl.

    Som jag skrev finns det många som söker asyl pga ekonomiska skäl men dom får ofta avslag, nu handlade tråden om resa till hemländerna och jag svarade på varför dom gör det, dvs folk som flytt pga poltiska åsikter, krig mm.

    Många här verkar inte förstå att många flyr sina länder pga politiska åsikter, sexuell läggning, krig mm.

    Många har goda skäl för att söka asyl men verkligen inte alla, och även om man har det är det heller inte självklart att Sverige kan ta emot dom.

    Nej Sverige tar verkligen inte emot flest flyktingar i Europa, Turkiet har tagit emot 3,6 miljoner människor bara ifrån Syrien.


    Även om de kommer från Syrien så här det krig Ungern,i Italien, Grekland, Tyskland, Österrike osv?

    De flesta så kallade flyktingar har åkt igenom dessa länder på vägen till Sverige, men dessa länder passade inte pga sämre bidrag.

    Därmed per definition så har de flesta flyktingar som söker asyl i Sverige gjort det av ekonomiska skäl.
    Ja den här övertron på att alla vill till Sverige är verkligen inte sann.
    Visst finns det folk som vill det men de flesta människor som flyr sitt land gör inte det för att det är så himla roligt.

    Känner du folk i från Syrien? Det gör jag men för det pratar jag inte om hur alla ifrån Syrien tänker och gör.
    De flesta flydde från Syrien pga kriget inte för att få ekonomisk vinning.
    De flesta flyktingar från Syrien finns i Turkiet dvs 3,6 miljoner Syrier för dom allra flesta vill stanna i närområdet där dom känner sig mest hemma och för att kunna återvända.

    Dom flesta som flydde Syrien fick lämna sina hus, de flesta av sina ägodelar, lämna sina jobb och skolor. De flesta i Syrien var inte fattiga utan levde liknande oss, det är nästan alltid så att det är dom som har mest pengar och utbildning som tar sig längst bort ifrån ursprungslandet. 
    Det är inte så att man lämnar allt man äger och har för att fly till ett kallt mörkt land uppe i norr, dom flesta vet inte speciellt mycket om  Sverige och framför allt inte om vårt sociala system.
    Hur många svenskar kan mycket om andra länders social system?
    Dom flesta flyktingar har faktiskt inte Sverige som första hands val trots att många svenskar tror det. 
    Men av olika anledningar blev det så, många har släktingar i Turkiet, Dubai, Tyskland osv.
    Man har  tex syskon i ett land, kusiner i ett annat osv,.
    Släkten splittras alltså, inget man valde med det blev krig i hemlandet.
    Sen när många flydde fick dom veta att dom kunde få asyl i Sverige och det gjorde att dom valde Sverige istället för t ex Ungern som inte ville ta emot dom.
    Det dvs möjligheten att få asyl gjorde att det blev Sverige inte för att få bidrag.
    Självklart  finns det folk som utnyttjar svensk välfärd men det flesta ifrån Syrien flydde pga kriget, väldigt få människor tycker att det är så kul att lämna sitt land, hem, släkt och vänner när man har ett fungerande liv och inte är fattig bara för att komma till ett nytt land.
    Sen är det fortfarande så att Sverige inte kan ta emot hur många som helst
    men att folk flyr ifrån krig är förståeligt.

    Det kommer alltid att finnas folk som utnyttjar system, finns många svenskar som  gör det också men att tro att man frivilligt lämnar allt man har och fly hals över huvud bara för att utnyttja svenskt system, nja.

    Det finns många undersökningar till vilka länder folk vill till som flyr och tro det eller ej Sverige ligger inte i topp.

    Att tro att dom flesta som kommer i från Syrien inte gör det pga kriget har nog inte hängt med i nyhetsflödet, ingen har väl kunnat undgå att se rapporteringen ifrån Syrien.
Svar på tråden Hur kan de åka tillbaka till sina gamla hemländer?