Inlägg från: Andrekhaldi |Visa alla inlägg
  • Andrekhaldi

    Gå ner i vikt, styrka eller kondition?

    Grillkönig skrev 2020-01-15 10:17:21 följande:

    Jag har hittills gått ned 12 kg på ett år genom att i huvudsak fokusera på konditionsträning. Jag känner att träningen biter eftersom jag blir ordentligt svettig och andfådd. Dessutom stärker det hjärtat. Däremot har jag hittills inte brytt mig så mycket om vad jag äter.

    Styrketräning ger större muskler viket i sin tur kan öka din ämnesomsättning/kaloriförbrukning. Jag är dock inte så intresserad av stora muskler och vill främst bygga upp en god kondition som jag tror ger mig något jag har större nytta av.

    Jag kör crosstrainer i 45 minuter och lättare styrka för mage/rygg i 15 min. 

    För att gå ned i vikt behöver man anpassa kosten också så att man ligger på ett nettokalloriunderskott. Jag har börjat  använda appen Lifesum  för att beräkna mitt kaloriintag. 

    För att viktnedgången ska hålla tror jag det är viktigt att man förstår hur ens kropp fungerar och hur man uppnår balans mellan träning och kost. Om man kör en svältdiet är det sedan svårt att veta hur man ska äta för att inte gå upp igen. Bättre att göra en långsam anpassning som blir bestående tycker jag.


    Hej, grymt kört!

    Jag tycker att du borde lägga mer fokus på styrketräningen eftersom att kroppen anpassar sig till vad du gör. Om du fokuserar på konditionsträning så kommer kroppen att anpassa sig till det och försöka förbränna mindre för att kunna behålla energin under träningarna.

    Styrketräning leder till det motsatta, som du skrev att muskler ger en ökad förbränning men det krävs och mer energi för att bygga muskler. Så om du fokuserar på att bygga muskler så säger du till kroppen att du behöver mer energi för att bli starkare och bygga muskler och på det sättet förbränner du mer.

    Har haft många klienter som har haft fokus på konditionsträning för att gå ner i vikt men till slut har viktnedgången stannat och när vi börjat jobba tillsammans och bytt fokus har det gått snabbt med resultaten!

    Självklart ska du ha en bra balans mellan dom två men muskler är viktigare än vad många tror! 

    Här är ett avsnitt ut min podcast där vi pratar om just sånt här: open.spotify.com/episode/4krGxX8NyY0lg3tzAV5puI
Svar på tråden Gå ner i vikt, styrka eller kondition?