Inlägg från: Bessvatnet |Visa alla inlägg
  • Bessvatnet

    Gå ner i vikt, styrka eller kondition?

    Jag kan bara svara för vad som fungerat för mig och jag har haft två vändor med viktnedgång med två helt olika tillvägagångssätt.

    Variant 1

    Första gången gick jag ner 12kg på 12 veckor, jag räknade alla kalorier jag åt och åt aldrig mer än 1700 per dag utom lördagar då jag åt ca 2500 inkluderat något jättegott (typ glass). Jag varierade mellan 1200 och 1700 beroende på hur aktiv jag varit, ska påpeka att jag är hyfsat muskulös och genomsnittslängd samt man och har således högre förbrukning än normalt för män och kvinnor. Jag tränade 5 dagar i veckan styrketräning i ca 1 timme och 3 dagar i veckan la jag på 1 timme konditionsträning efter styrkepasset.


     


    Variant 2


    Efter ett bra år där jag fokuserade helt på styrketräning (läs 0 konditionsträning) blev jag ganska stark, dock så blev jag överviktig och bestämde mig för att skifta fokus till löpning. Dels för att utmana mig själv men också för att jag ville se hur min kropp skulle reagera och förändras av en helt annan träningsform. 


    Jag gick ner 8 kg på 6 månader, så det gick långsammare, dock åt jag betydligt mer än när jag gick ner första gången och jag räknade inte vad jag åt. Uppskattningsvis åt jag ungefär 2500 kcal per dag. Jag sprang 3-4 gånger i veckan ett lugnt pass på ca 8-10km, två pass på 5 km så fort jag kunde och ett intervallpass där jag sprang 1km intervaller 5 gånger. Den enda styrketräningen jag gjorde var kroppsövningar. 


    Av dessa varianter så är variant 2 betydligt mer behaglig. Konditionen blev bra och jag kände mig betydligt piggare och välmående under hela tiden. Även om jag blev mycket svagare under denna period så kände jag att jag mådde bättre än vid variant 1. Mitt kaloriunderskott på variant 1 var stort och det kändes, jag hade låg energi, var helt slut efter varje träningspass, trött hela tiden och grinig. Jag skulle aldrig göra om variant 1.


     

Svar på tråden Gå ner i vikt, styrka eller kondition?