Inlägg från: Anonym (Bekymrad TS) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Bekymrad TS)

    Dags att kriminalisera umgängessabotage?

    Debattartikel om behovet att kriminalisera umgängessabotage för att rädda barn och föräldrar från onödigt och ofta livslångt lidande.

    Barn har rätt till umgänge med alla vuxna som älskar dem. Ingen vuxen ska förtala och lära barnen frysa ut andra nära och kära.

    Vad tycker ni? Är detta en vanlig och växande form av psykisk barnmisshandel eller är det OK att barnen rövas bort av den ene föräldern?

    newsvoice.se/2019/12/kriminalisera-umgangessabotage/

  • Svar på tråden Dags att kriminalisera umgängessabotage?
  • Anonym (Bekymrad TS)
    Anonym (S) skrev 2020-01-12 07:27:14 följande:

    Är det en vanlig och växande form eller är det ok om barnet rövas bort? Mycket märklig frågeställning. Det skulle ju kunna vara så att det är ett problem som inte växer, men det skulle väl i så fall inte göra handlingen ok?

    Jag vet inte om detär ett växande problem, har inte sett någon statistik på det

    Att röva bort ett barn är givetvis inte ok (och är väl ändå en kriminell handling?) inte heller psykisk misshandel osv.

    Jag blir förvånad att det framstår i artikeln som att psykisk misshandel inte är straffbart, alltså inte kriminellt. stämmer verkligen det?

    Om man skulle kunna kriminalisera umgängessabotage och om det i så fall skulle hjälpa i såna situationer vet jag inte. Det behövs väl i så fall en utredning för att undersöka hur en sådan lagstiftning skulle se ut och vilka konsekvenser som den skulle kunna få.

    Mer stöd till föräldrar i såna situationer som också nämns i artikeln har jag svårt att se att skulle kunna vara annat än bra.


    Debattartiklarna hänvisar till fördubblat antal vårdnadsärenden i domstol senaste decenniet ungefär. Andra undersökningar visar på ökande antal/andel separationer med barn sedan länge.

    För de drabbade barnen är detta den klar nackdel i livet. En sorts trauma och övergrepp. Kolla det svenska Elvis-projektet om forskningsresultat.

    Det är i teorin förbjudet att röva bort barn i Sverige men i praktiken går det väldigt bra. www.dagensjuridik.se/debatt/i-sverige-ar-det-riskfritt-att-rova-barn-mindre-an-en-procent-av-alla-brott-falls-trots-bevisning/

    Polis och sociala myndigheter blundar oftast för psykiska övergrepp på barn i vårdnadsärenden. Är barnen över tolv år blundar de alltid.

    Menar du att debattförfattarna her fel? På vilka grunder? För att du menar att detta inte händer bra vuxna och fina barn?

    Naturligtvis är varje trauma värt att diskutera oavsett om det är ett växande problem. Men växande antal och andelar kan väl föranleda en allmän debatt för oss samhällsintresserade? Menar du att den här sortens övergrepp varken ska diskuteras eller kriminaliseras?
  • Anonym (Bekymrad TS)
    Anonym (S) skrev 2020-01-12 08:07:18 följande:

    Oj vilka konstiga slutsatser du drar?

    Nej jag menar inte att debattförfattaren har fel. Du tar ju upp olika frågeställningar i din ts som jag försöker svara på.

    En fråga är om umgängessabotage ökar. Det kan jag inte svara på för att jag helt enkelt inte vet. Det är ju ingen åsiktsfråga utan en faktafråga och artikeln som du hänvisar till tar vad jag kan se heller inte upp det.

    En annan fråga som du ställer är om lagstiftningen blr öndras. Om det vore rätt att ändra lagstiftningen eller ej är också svårt att svara på eftersom jag inte vet exakt hur den ser ut nu och inte heller om en sådan ändring skule vara möjlig och i så fall få för konsekvenser. Det är som jag skrev sådant som måste utredas. Det du är inne på nu är ju att lagstiftning kring vissa av de frågor som du lyfter finns men inte efterföljs. Om det stämmer är det kanske andra saker som rutiner och prioriteringar i polisens och socialens arbete som har större effekt än en ändring i lagstiftningen.Det behöver man ju väldigt djupa kunskaper i den aktuella lagstuftningen och tillämpningen av den för att kunna svara på. Och även då lär säkert sakkunniga ha olika åsikter. Ingen lätt fråga.

    Den sista frågan du ställer är om det är ok att ett barn rövas bort av den andre föräldeen. Och det är det givetvis inte.

    Att lägga en värdering på olika barn, att vissa skulle vara mindre fina och därmed mindre skyddsvärda än andra får stå för dig. Väldigt märklig tanke enligt mig.

    Jag har inte på något sätt påstått att diskussionen inte skulle kunna vara intressant. Jag deltar ju själv i den.


    Vårdnadsärenden i domstol har fördubblats. Umgängessabotage ingår i stor sett alltid där. Debattartikeln tar upp det. Ska jag ta reda på mer statistik du kraftigt betvivlar, inte vet och inte söker fakta om?

    Du vet inte heller riktigt hur lagstiftningen om vårdnad ser ut nu och om den bör ändras, som debattörerna tycker? Vill du att jag ska googla lite åt dig så du kan läsa på och se vad du kanske tycker?

    Jag är glad att du inte tycker att barn ska få rövas bort utan lagliga konsekvenser. Det är ju det som sker i Sverige nu och har pågått i flera år, därav debattartikeln. Om det inte var så skulle den inte behövts skrivas. Bra att du även ser detta som en viktig fråga och att barn är lika viktiga oavsett familjesituation, det var inte särskilt tydligt uttryckt i ditt första inlägg.

    Man kan fundera över vem som drar slutsatser och tänker märkliga tankar snabbt. Hade du ens läst länken till artikeln då? Alla är alltid välkomna att debattera här men det hjälper inte om man ger sig in i komplexa dialoger om svåra samhällsproblem utan att jobba med fakta. Det är svårt ändå.
  • Anonym (Bekymrad TS)
    Anonym (mmm) skrev 2020-01-12 08:26:07 följande:

    TS, brister ska givetvis åtgärdas, det anser nog alla. Hur däremot, är en annan fråga.

    I ärenden där ena föräldern anser att den andre saboterar får de ju göra en polisanmälan. Många gör inte det, de kontaktar socialtjänsten som inte kan göra något rent juridiskt, de kan bara säga vad de ser och vad de tycker. Den vägen går alltså inte att få så mycket hjälp när det gått så långt som att någon saboterar på allvar, eftersom socialtjänstens arbete bygger på att föräldrar samarbetar. 

    Om man gör en polisanmälan så vet vi alla att polisen inte har så gott om tid och de prioriterar troligen inte sådana här ärenden, om det inte är känt på annat sätt att den saboterande föräldern begår andra brott som polisen redan är inkopplad på. 

    När ett ärende till slut kommer till rätten, kan det ha gått väldig lång tid och det är nog där problemet ligger. Det skulle behövas en snabbare ärendegång. Men samtidigt kan man heller inte bara lyssna på att en förälder påstår den andre saboterar, och ta ett snabbt beslut utifrån det. Allt måste utredas för att se vilket som faktiskt är sant. Ibland ljuger en förälder, ibland har faktiskt båda rätt i sin beskrivning av situationen, trots att de påstår olika saker. Det är med andra ord inte speciellt enkelt. 


    Du poängterar svåra saker. Jag ser också att socisltjänsten och familjerätten inte kan hantera alls när en förälder vägrar samverka. Polisen tar inte ens upp den sortens anmälningar förutom det lilla fåtal som till sist kommer till domstol och där förövaren sedan inte ens döms. Umgängessabotage och ofta bortrövande av barn är i praktiken lagligt o Sverige.

    Frågan är vad man gör åt det. Jag tror kriminalisering är ett nödvändigt steg.
  • Anonym (Bekymrad TS)
    Anonym (K) skrev 2020-01-12 12:31:29 följande:

    Beror på hur man tänkt bevisa att det verkligen gäller umgängessabotage.


    SvD hade artikel idag om den kraftiga ökningen av vårdnadstvister i domstol idag med frågor till Familjerättsjurist som funderade över hur detta kunde förbättras.

  • Anonym (Bekymrad TS)
    Anonym (S) skrev 2020-01-12 14:02:27 följande:

    Nu handlar ju inte artikeln om egenmäktigt förfarande med barn eller umgängessabotage utan mer allmänt om vårdnadstvister, men utifrån vad personen i artikeln säger verkar det ju främst vara eftersträvansvärt med mer förebyggande åtgärder för att förhindra "onödiga" rättstvister. Det föreslogs ju också o den försra artikeln som du länkade till. Jag tror på det generellt, mer förebyggande stöd i olika situationer.


    Vårdnadstvister som får så långt som till domstol skulle jag våga gissa i stort sett alltid innehåller anklagelser, bitterhet, förtal, att hålla barnen som gisslan och således umgängessabotage? Vilken sorts vanliga vårdnadstvister känner du till i domstolarna som sköts rent och vuxet? Jag tror att de psykiskt balanserade och vänligt kloka föräldrarna aldrig hamnar i vårdnadstvist - antingen vinner de genom total dominans och ärendet går aldrig till domstol förutom den lilla andel som nu ökar i antal där den andre föräldern inte ger sig, man vill vara kärleksfull förälder och ta sitt vårdnadsansvar för barnets bästa.

    Jag tror att vi dels behöver lagstiftning, dels utbildning av de nu oerhört naiva myndigheterna som helt misslyckats förebygga och hantera detta. Familjerätter, socialtjänsterna och polisen agerar inte, de saknar kunskap och stärker istället ofta de föräldrar som agerar psykiskt illa. I Sverige är det fritt farm för umgängessabotage för både stora och små barn.
  • Anonym (Bekymrad TS)
    Anonym (I samma sits) skrev 2020-01-12 14:07:58 följande:

    Tyvärr så kan inte polisen göra något heller. Min sambo har blivit nekad att hämta sina barn flertal gånger trots att barnen ska vara hos honom. Polisen gör inte ett skit.

    Den enda gången polisen kan göra något är om socialnämnden eller tingsrätten har stämplat ett umgängesavtal. Men då kan även socialen ingripa.


    Men just det händer oerhört sällan, i de flesta fall är barn och en förälder som utsätts för långvarigt och grymt umgängessabotage helt i förövaren våld, en förälder som borde agera klokt vuxen men som istället håller barnen i nån sorts förtryckt tillvaro utan sin ene kärleksfulla förälder.
  • Anonym (Bekymrad TS)
    Anonym (Förälder) skrev 2020-01-12 17:31:19 följande:

    Tvärtom då också hoppas jag.

    När en umgängesförälder avsäger sig umgänget.

    Det sker också men det är kanske inte lika fel?

    Angående mitt barns umgänge så stod det att Pelle har rätt till umgänge med sin pappa.

    Inte att pappan hade rätt till umgänge med Pelle.


    Det handlar verkligen i Barnkonventionens anda att barn har rätt till umgänge med båda sina goda föräldrar och sina släkter och att ingen ska hindra dem från detta i en vårdnadstvist.

    Att en förälder skulle avsäga sig umgänget är ovanligt och sorgligt - det lagliga vårdnadsansvaret finns där och klassiskt så ser myndigheterna ju till att pengar till försörjning osv fungerar.

    Även inom intakta familjer kan det ju vara si och så med umgänget - om t ex en förälder är psykiskt sjuk eller jobbar mycket.
  • Anonym (Bekymrad TS)
    Anonym (S) skrev 2020-01-13 08:49:50 följande:
    Umgängessavitage och egenmäktighet är två olika saker. TS har länkat till en debattartikel nån stans i tråden som handlar om egenmäktighet med barn.

    För umgängessabotage kan vite utkrövas och det kan också leda till att vårdnaden helt förs över på den andra föräldern (utifrån vad jag förstår). Men om jag förstår debattartikeln som länkas till i trådstarten vill författaren att det ska införas som ett brott i brottsbalken. Men det står i princip inget om detta i artikeln, vad det skulle inneböra, hur det skulle gå till, vilka konsekvenser han menar att det skulle få osv. De lösningar som tas upp i artikeln verkar mer handla om stödjande insatser i ett tidigt skede för att motverka större konflikter och för att snabba upp processen.
    Umgängesabotage, egenmäktighet, förtal, psykisk misshandel, bristande samverkan, onödig avskildhet, triangulering, parentifiering och parental alienation  osv är naturligtvis olika begrepp och kan ses enskilt och separat som t ex olika delar av en elefant.

    I verkligheten är dessa ofta delar i en helhet som barn, föräldrar och övrig närstående måste hantera. Destruktiva beteenden uppstår.

    I praktiken dömer domstol i stort sett aldrig till vite trots alla dessa fall av umgängessabotage. Så viten är i verkligheten närapå hypotetiska. Först ska du gå via familjerätt/socialtjänst men det fungerar inte att få samverknsavtal (utan viten) där om den ena föräldern vägrar vara där. Om man mot förmodan lyckats få ett samverkansvtal (utan vite) och tar upp detta i domstol (om barnen är under 12 år) kan domstolen döma att nytt eller gammalt samverkansavtalet ska hållas, eventuellt med olika villkor men fortfarande utan viten. Om sedan inte samverkansavtalet hålls kan man gå tillbaka till domstolen och begära att viten kompletteras. Sedan kan viten begäras om domstolen dömer till detta. 

    Processen är såpass långsam, ineffektiv och tröttsam att umgängesabotaget hinner pågå i många år. Hinner barnen blir tolv år tar myndigheterna och avsäger sig all inblandning i praktiken för så stora barn kan inte påverkas eller manipuleras och vill de inte träffa sin andre förälder eller dennes släkt så är det barnets kloka åsikt som ska efterlevas enligt svenska myndigheter.

    Så ser tyvärr verkligheten ut. Egenmäktighet med barn och umgängesabotage är i praktiken nästan helt riskfritt at tbedriva pga slumrande myndigheter och en omgivning som gärna blindar för dessa övergrepp på barn.

    Här finns förslag och kommande specificeringar på myndighetsförbättringar från ideell organisation. Myndigheterna borde utnyttjat sina resurser och tagit sitt ansvar och utvecklat detta själva för flera årtionden sedna. Så mycket onödigt lidande som orsakatas pga av att my´ndigheter inte analyserar sin verksamhet och ser till barnens bästa:

    www.pappabarn.se/sv-SE/v%C3%A5rt-arbete/flerpunktersprogram-35488753
  • Anonym (Bekymrad TS)
    PompaDou skrev 2020-01-13 08:39:41 följande:

    Det är redan brottsligt att röva bort barn från förälder enligt brottsbalken och det kallas för egenmäktighet med barn. Man hör aldrig att föräldrar åtalas för det så misstänker att problemet är att det inte är någon prioriterat brott hos polisen och åklagare.


    Det stämmer precis. Det är förbjudet i lag men i praktiken är det närapå riskfritt. Myndigheterna blundar medvetet. 

    www.dagensjuridik.se/debatt/i-sverige-ar-det-riskfritt-att-rova-barn-mindre-an-en-procent-av-alla-brott-falls-trots-bevisning/
Svar på tråden Dags att kriminalisera umgängessabotage?