• Anonym (Bekym­rad TS)
    Sun 12 Jan 2020 05:36
    2150 visningar
    71 svar
    +1
    71
    2150

    Dags att kriminalisera umgängessabotage?

    Debattartikel om behovet att kriminalisera umgängessabotage för att rädda barn och föräldrar från onödigt och ofta livslångt lidande.

    Barn har rätt till umgänge med alla vuxna som älskar dem. Ingen vuxen ska förtala och lära barnen frysa ut andra nära och kära.

    Vad tycker ni? Är detta en vanlig och växande form av psykisk barnmisshandel eller är det OK att barnen rövas bort av den ene föräldern?

    newsvoice.se/2019/12/kriminalisera-umgangessabotage/

  • Svar på tråden Dags att kriminalisera umgängessabotage?
  • Anonym (Bekym­rad TS) Trådstartaren
    Mon 13 Jan 2020 10:48
    #41
    Anonym (K) skrev 2020-01-12 17:16:12 följande:

    Det framgår inte hur det skulle bevisas att barnen vill inte umgås med föräldern på grund av hur hen beter sig eller om det handlar om umgängessabotage från den andra föräldern.

    Det är vanligt att usla föräldrar skyller på den andra föräldern om barnet vägrar träffa dem.

    Det förekommer såklart umgängessabotage också.

    Men det är svårt för utomstående att avgöra vem har rätt om ord står mot ord.


    Javisst. Instämmer. Mycket svårt för utomstående, man måste sortera bort massor av vaga  eller havsanna anklagelser. Enligt min erfarenhet väljer ofta barnen att våga vägra träffa den bästa föräldern (de vet att den föräldern alltd finns där ändå) medan de kontrolleras och blir stöttande prematurt vuxna med den förälder som int ekan bete sig vuxet utan i förtroende ältar sin bitterhet över barnets andre förälder. Vem är det som då är den usla föräldern?

    www.aftonbladet.se/debatt/a/VRJWAp/barn-ska-inte-tvingas-valja-en-av-foraldrarna
  • Anonym (Bekym­rad TS) Trådstartaren
    Mon 13 Jan 2020 10:51
    #42
    PompaDou skrev 2020-01-13 10:20:43 följande:
    Det är ju den allvarligaste formen av umgängessabotage och det första man bör ta tag i. Det finns lagstiftning men den följs uppenbarligen inte. Polisen och åklagaren borde få sig ett knäpp uppifrån att de inte fullföljer sitt uppdrag och att de ska skärpa sig.
    Instämmer. Intressant att det inte sker, i alla fall inget som är offentligt.

    Möjligen är det så att vårdnadstvister är så geggiga att myndigheterna helst inte vill ta tag i detta. Sedan 1960-talet överlåts detta på föräldrar och svaga kommunala myndigheter och förutsätter god vilja och klokt vuxenskap hos båda samverkande föräldrar.

    Så är ju tyvärr sällan fallet i verkligheten, v döma av det ökande antal tvisterna.
  • Mon 13 Jan 2020 10:55
    #43
    +1
    Anonym (Bekymrad TS) skrev 2020-01-13 10:40:30 följande:
    Är inte det helt självklart? Lagstiftningen utgår helt naivt från att föräldrar kan samverka vuxet. Lagstiftningen förbjuder umgängesbotage och egenmäktighet med barn men i praktiken gör myndigheterna kanppt något åt det.
    Jag är på riktigt. Vad menar du på riktigt?
    Ett problem är att föräldrar ofta väntar för länge med att ta till de mer kraftfulla metoder som trots allt finns tillgängliga. När de till sist börjar göra saker är det ofta för sent. Barnen är t ex förankrat på ny ort med skola, vänner, boende, fritidsintressen mm.

    Om fler föräldrar snabbt skulle driva frågan om fastställt umgänge, yrka på interimistiska beslut, ta proffshjälp, vända sig till domstol vid problem så skulle mera allvarliga senare problem bli kvävda i sin linda.

     
  • Anonym (L)
    Mon 13 Jan 2020 10:59
    #44
    Anonym (Familjerätt) skrev 2020-01-12 09:27:19 följande:

    Nej. Däremot så behöver socialtjänst, familjerätt och framförallt domstolarna (som är väldigt förlegade) bli mycket mycket bättre på att skydda barn som inte bör träffa en förälder/förövare. Så att den andre föräldern inte måste ta saken i egna händer.

    Idag utfärdas absurda domar som tvingar barn att träffa sin förövare. Några fall har ni läst om i pressen, men dessa bisarra domar utfärdas varje vecka men når aldrig allmänheten.


    Håller med! Tycker det är sjukt att en förälder som slagit sitt barn minsann ska ha umgänge för föräldern har ju förändrats nu. Sånt ska inte förlåtas! I sådana fall borde det automatiskt bli barnens beslut om de vill träffa sin förövare eller ej. Säger de uttryckligen nej att de inte vill så ska man inte tvinga de!
  • Mon 13 Jan 2020 11:04
    #45
    Anonym (Bekymrad TS) skrev 2020-01-13 10:37:44 följande:

    Jag är rätt säker på att Sverige tyvärr inte är en förebild längre just pga att vi inte klarar av det ökanda antal ärenden där inte föräldrarna samverkar klokt och vuxet.

    Staten New York, Storbrittanien, Israel, Rumänien, Tyskland och även Danmark och Norge har kommit längre med att skydda barnen från dne här sortens okloka föräldrabeteende med sabotage.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Parental_alienation#Legal_issues


    Jag är själv från Tyskland och har ju kontakt dit. Där lider barnen hemskt, i onödan, för att folk inte har upptäckt än att växelvis boende kan vara en bra idé. Några har börjat göra det, men många är väldigt tveksamma. Jag brukar vara på tyska forum, och det är stor drama vid skilsmässa. Det är verkligen stor skillnad och så mycket bättre i Sverige. 

    Sedan kan det hända att de just har hittat bra sätt att åtgärda sån sabotage. Det lär ju förekomma oftare där också, eftersom den föräldern som barnet bor hos, kan tycka att barnet ändå inte har så mycket intresse av den andra föräldern, ofta inte ens har ett rum där, inga vänner där, inget att göra - då blir det ju lättare så att även barnen inte är motiverade.
  • Mon 13 Jan 2020 11:18
    #46
    Anonym (Bekymrad TS) skrev 2020-01-13 10:51:44 följande:
    Instämmer. Intressant att det inte sker, i alla fall inget som är offentligt.

    Möjligen är det så att vårdnadstvister är så geggiga att myndigheterna helst inte vill ta tag i detta. Sedan 1960-talet överlåts detta på föräldrar och svaga kommunala myndigheter och förutsätter god vilja och klokt vuxenskap hos båda samverkande föräldrar.

    Så är ju tyvärr sällan fallet i verkligheten, v döma av det ökande antal tvisterna.
    Myndigheterna har inget val. Drar en part tvisten till domstolen måste domstolen hantera ärendet och i slutändan fatta ett beslut..


  • Anonym (Bekym­rad TS) Trådstartaren
    Mon 13 Jan 2020 13:12
    #47
    Kjell2 skrev 2020-01-13 11:18:14 följande:
    Myndigheterna har inget val. Drar en part tvisten till domstolen måste domstolen hantera ärendet och i slutändan fatta ett beslut..
    Detta kan vara den anledning som gör att det äntligen händer något, kanske till det bättre.  Domstolarna nu värjer sig men måste ta upp ärendet, de har inte helt bra underlag och de fattar domslut som ibland stöttar förövarna, ibland är tandlösa och ofta inte allas gynnar barnens bästa.

    En äldre jurist berättade nyligen att på 1960-talet ändrades lagarna för att minska mängden skilsmässotvister - sådant skulle skötas direkt mellan makarna, familjerätten m fl. Det blev enlare att skiljas och kloka människor skulle inte behöva gå till domstol för sådant. Bidragssystemen byggdes ut för att skydda mot plöstlig misär. Men det förutsatte ju att vuxna människor, familjerätt och socialtjänst kunde bete sig vuxet, kompetent och samarbete. Det har det ju blivit värre med tyvärr genom decennierna. Det är j därför debatten är i gång.

    Tidigare såg lagstiftaren på äktenskapet och barnvårdnad som en sorts kontrakt och domstolen skulle undersöka om skilsmässan var legitim och vems felet var. Hemska krångliga stunder i domstolen där ord stod mot ord och anklagelser haglade. Inte lätt att hantera alls...
  • Anonym (Bekym­rad TS) Trådstartaren
    Mon 13 Jan 2020 13:17
    #48

    Det jag hört om Tyskland är att deras familjerätt har en bra process för att få båda föräldrarna att få till stånd ett samverkansavtal.

    Men det jag söker på om domstolar bekräftar din ledsamma bild: In Germany, one parent may apply to the family court for sole right of custody. The court will agree to such an application if they decide the removal of joint custody and transfer of custody to one parent is in the child's best interests.[20]


     
    Non-married Fathers; To obtain "Shared Custody" (and any real rights concerning children) is possible through marriage or by the mother signing a declaration of shared custody or since May 2013 by applying to the court. Sole custody (for the father) is of course not realistic under the current German family law. The German Supreme Court (Bundesverfassungericht) has decided on 21 July 2010 that the actual Family Law is against the German Constitution Law.[21] For a very detailed explanation of the legal situation, see Wikipedia German web page;[22]
     
    Joint custody can be defeated when the parents do not agree. See Constitutional Court decision 1 BvR 738/01 from March 1, 2004,[23] paragraph II. 1. a) The third sentence is translated into English as: "The joint exercise of parental responsibility presupposes a viable social relationship between the parents and requires a minimal level of agreement between them." If one parent refuses to cooperate, the court changes joint custody to sole custody. The law governing the choice of parent receiving sole custody is based on "best interests of the child" [24] The non-cooperation of a parent is not a factor when determining "best interests of the child" and therefore which parent receives sole custody. A parent can refuse to cooperate in order to force a decision in favor of sole custody and then be eligible to win sole custody after refusing to cooperate with the other parent.
    AndreaBD skrev 2020-01-13 11:04:51 följande:
    Jag är själv från Tyskland och har ju kontakt dit. Där lider barnen hemskt, i onödan, för att folk inte har upptäckt än att växelvis boende kan vara en bra idé. Några har börjat göra det, men många är väldigt tveksamma. Jag brukar vara på tyska forum, och det är stor drama vid skilsmässa. Det är verkligen stor skillnad och så mycket bättre i Sverige. 

    Sedan kan det hända att de just har hittat bra sätt att åtgärda sån sabotage. Det lär ju förekomma oftare där också, eftersom den föräldern som barnet bor hos, kan tycka att barnet ändå inte har så mycket intresse av den andra föräldern, ofta inte ens har ett rum där, inga vänner där, inget att göra - då blir det ju lättare så att även barnen inte är motiverade.
  • Anonym (Bekym­rad TS) Trådstartaren
    Mon 13 Jan 2020 13:24
    #49
    Rätt sorglig läsning

    en.wikipedia.org/wiki/Fathers%27_rights_movement_by_country#Germany

  • Anonym (Bekym­rad TS) Trådstartaren
    Mon 13 Jan 2020 13:25
    #50
    en.wikipedia.org/wiki/Fathers%27_rights_movement
Svar på tråden Dags att kriminalisera umgängessabotage?