• Anonym (Förba­nnad)
    Mon 13 Jan 2020 15:05
    1009 visningar
    54 svar
    54
    1009

    Får dagens barn inte lära sig hyfs?

    Igår var jag på middagsbjudning hos min bror. Det är sällan vi har middagsbjudning inom familjen/släkten men när vi har det tycker jag det är ganska trevligt förutom barnens ouppfostrade bordsskick. Vi var några styckna, dvs jag, min man, min bror (såklart) hans fru och deras 3 barn i åldrarna 6, 8 och 11, min syster och hennes 2 barn i åldrarna 5 och 9, samt mamma, pappa och min och mina syskons mormor. När vi skulle äta chockades jag utav barnens uppförande. Det blev buffé, kallskuret och jag tycker man låter de äldre ta först. Men barnen tävlade om vem som var först, trängdes och roffade åt sig. Som ni ser är inte barnen speciellt små och borde veta bättre enligt mig. När de sedan satte sig vid bordet började de äta direkt utan en tanke på att man ska vänta till alla har satt sig och började bete sig ohyffsat och det äldsta barnet bad mycket otrevligt om dricka och sa inte ens tack. Inget av barnen tackade för maten och de höll på att konstant avbryta oss vuxna med diverse konstiga frågor. När det serverades efterrätt, glass, var det samma sak där. Barnen roffade åt sig först och var inte direkt blyga med att ta för sig. Sedan började de äta med en gång och alla vuxna hann knappt ta första gången efterrätt innan 2 av barnen rusade fram till glassen igen. Till slut sa jag ifrån att alla måste få ta först innan de roffar åt sig allt. Detta var det värsta jag sett, att de gör vissa små mindre trevliga saker (tex börjar äta innan alla satt sig) kan jag leva med. Men detta? Nej totalt oacceptabelt beteende. Och föräldrarna säger ingenting? Jag var förbannad igår när jag åkte därifrån kan jag säga...jag ber om ursäkt för generaliserande rubrik men är mina syskonbarn extrema eller är det ett ganska vanligt beteende? Har barn/ungdomar ingen respekt för äldre människor längre? Vad är era tankar/åsikter kring detta? Är jag löljlig som blir förbannad? Jag och mina syskon är uppfostrade med bland annat att man säger tack, man börjar inte äta innan alla har satt sig vid bordet samt man låter de äldre börja.

  • Svar på tråden Får dagens barn inte lära sig hyfs?
  • Mon 13 Jan 2020 16:32
    #20
    -1 +2

    Jag har aldrig hört på maken. Barnen ska självklart ta mat först, alla dagar i veckan. Det finns liksom inga alternativ. Jag skulle tycka att en vuxen person var oerhört ohyfsad om denne tog mat innan barnen.

  • Anonym (Blä)
    Mon 13 Jan 2020 16:37
    #22

    Fan vad själviskt att som vuxen ta mat före små barn. Hur tänkte du där? I övrigt låter barnen väldigt normala och du framstår som en självisk gnällspik.

  • Anonym (H)
    Mon 13 Jan 2020 16:42
    #24

    Håller med om om det mesta utom att vuxna ska ta mat före barnen. Låter som ett arv från 100 år sedan. Att härja i en buffé eller ta över alla konversationen vid en middag är självklart inte ok. Föräldrarna måste styra upp det. Hos oss får barnen ta först, för det är lugnast så. Är vi så många som 8 får de börja äta innan alla satt sig. De minsta barnen får hjälp av en förälder att ta.

    Det där med att ?respektera? äldre har gått i absurdum bland några i min släkt. De äldre vet alltid bäst. Så är man 50 år och en 70-åring finns i sällskapet får man inte säga emot eller ifrågasätta den äldres åsikter. Även fast den äldre är helt bakom flötet (även som ung) och inte har det minsta koll på något. Att bli äldre behöver verkligen inte betyda att bli klokare.

  • Anonym (Hej)
    Mon 13 Jan 2020 16:45
    #25

    Jag har också haft funderingar kring det där, och dåligt samvete. Ska förklara. Jag tror dom säger att familjer idag äter allt mer sällan tillsammans. Är det inte så? Om det stämmer, så tror jag att det är detta som i största grad påverkat barns bordsskick. För jag tycker också att barn har sämre bordsskick idag än vad de (vi) hade förr.

    Vi kan ta mig själv som exempel. När jag var liten åt vi alltid tillsammans hela familjen varje dag och jag lärde mig bordsskick. Men mina egna barn har jag inte kunnat lära bordsskick i samma grad för vi kan inte äta tillsammans på vardagarna...jag slutar jobbet sent och de är hungriga innan så de kan inte vänta på mig. Deras pappa serverar dom maten men äter inte med dom för han är inte hungrig just då pga konstiga arbetstider och äter konstiga tider. Att han skulle sitta med dom och låtsasäta bara för att lära dom bordsskick kan jag bara drömma om, han är från ett annat land där man skiter i bordsskick och förstår inte grejen med det, han själv har inte vuxit upp så. Hur som helst, när de nu äter själva fem dagar i veckan, vem finns det att vänta på tills de får börja äta? Ingen. Vem finns det att säga "kan jag gå från bordet?". De går när de är klara.

    Ska jobba mer med dom på helgerna sanningen är att jag varit lite lat också på helgerna de är bara tre år men ska verkligen lära dom att säga tack för maten iallafall.

    Även om jag vet att jag gör saker fel och kunde ha jobbat mer med det, så vet jag också att jag inte har samma förutsättningar som mina föräldrar när jag växte upp, eftersom då kunde vi träna på vårt bordsskick varje dag. Och jag känner att det är många familjer som har det så som jag har det idag.

    Dock håller jag inte med om att de äldre ska ta först, det var ju typ på 50-talet (tänker på den där Pippiscenen när Tommy och Annikas mamma hade kafferep) Idag är väl de flesta överens om att det är bäst att barnen tar först, så får man lugn och ro då de har minst tålamod. ELLER när man har gäster hemma hos sig, då tycker jag att det är hövligt att gästerna tar först. Då får man lära barnen att vänta.

    Sen får man väl kanske räkna med att man inte lär barnen samma grejer som man lärde barn för 30 år sedan. Det där ändras ju vad man tycker är viktigt. Förr i tiden var det viktigtast att barn var tysta och lydiga när de åt sin negerboll, idag tycker man kanske att det är viktigare att fokusera på att lära ut att alla är lika mycket värda och att man behandlar alla lika och att det inte gör så mycket om man pratar i munnen på nån eller tar för sig först. Regler som såna blir ju i samhället färre på alla områden, tycker jag det verkar som iaf. Man är lite mer "avslappnad" i samhället idag. Om du frågar mig, så tycker jag personligen att det är något bra. Även om jag tycker just att det där med att lära mina barn att säga tack för maten är viktigt, då jag tycker man ska lära barnen att vara tacksamma och inte se allt som en rättighet i livet. Men jag tror att vi alla tycker olika på den punkten.

  • Anonym (Curli­ng)
    Mon 13 Jan 2020 16:49
    #26
    +1

    Jag tror de flesta föräldrar är curling föräldrar idag ..barnen styr gärna över föräldrarna oxå ..sett det mkt

  • Anonym (Oj)
    Mon 13 Jan 2020 16:49
    #27

    Varför skulle vuxna få ta först? Varför ska man inte få börja äta innan alla tagit mat? Du låter otroligt gammal och som någon som inte kan tänka för sig själv utan bara gör och tänker utefter vad du lärt dig en gång. Lär dig ifrågasätta inlärt beteende och fundera på vilken påverkar dessa saker som drev dig galen egentligen har. Det är ingen rimlig reaktion.

  • Anonym (H)
    Mon 13 Jan 2020 16:53
    #28

    ... och hur roliga var uppstyltade middagar för typ 40 år sedan? Jag minns det med fasa. Barnen var typ livrädda för gästerna för de var tydligen så mycket mer värda. Barnen fick bara prata om de blev tilltalade. Inget barnen sa var intressant. Nu behöver det inte spilla över åt andra hållet med anarki och kaos för det.

    Vi har också haft olika arbetstider, aktiviteter etc och har inte haft gemensamma middagar på vardagar där samtliga varit samlade öht. Vi gjorde sånt på helgen. Att tacka för maten och inte härja kan man lära sig ändå.

  • Mon 13 Jan 2020 16:54
    #29

    I vår familj serveras barnen först. Jag brukar ta en tallrik och gå och hämta till min son först och till mig själv efteråt när vi har buffé. Detta för att barn ofta äter snabbt och vill lämna bordet och umgås med varandra medan vi vuxna gärna sitter kvar en stund och pratar om ditten och datten. 

    Just det är väl inget att stressa över? Eller var du utsvulten? 

    Att barnen inte säger tack för maten och avbryter folk har mer med dina syskon/barnens föräldrar att göra än med barnen själva. Barnen kan ju inte uppfostra sig själva, så bli inte arg på dem. 

    Jag har ibland på skoj "finmiddag" hemma där vi övar hur man äter och beter sig vid finare middagar och om han glömmer att säga tack för maten ibland så ropar jag honom till mig och ber honom gå till den som ordnat kalaset och säga tack. Det är med andra ord föräldrarnas jobb att se till att barnen beter sig trevligt. 

  • Mon 13 Jan 2020 17:07
    #30

    Har nog aldrig varit med om något annat än att barnen tar först. Och att de kommer och tar efterrätt för andra gången innan alla tagit första, trängde de sig då? För det är såklart inte ok, men om de kommer före för att visa vuxna segar så är det en annan sak.

    Däremot håller jag med om att det är irriterande när barn inte låter det vuxna ha sina vuxensamtal.

  • Anonym (Vett och etiket­t)
    Mon 13 Jan 2020 22:31
    #29
    Anonym (Förbannad) skrev 2020-01-13 15:05:08 följande:

    Igår var jag på middagsbjudning hos min bror. Det är sällan vi har middagsbjudning inom familjen/släkten men när vi har det tycker jag det är ganska trevligt förutom barnens ouppfostrade bordsskick. Vi var några styckna, dvs jag, min man, min bror (såklart) hans fru och deras 3 barn i åldrarna 6, 8 och 11, min syster och hennes 2 barn i åldrarna 5 och 9, samt mamma, pappa och min och mina syskons mormor. När vi skulle äta chockades jag utav barnens uppförande. Det blev buffé, kallskuret och jag tycker man låter de äldre ta först. Men barnen tävlade om vem som var först, trängdes och roffade åt sig. Som ni ser är inte barnen speciellt små och borde veta bättre enligt mig. När de sedan satte sig vid bordet började de äta direkt utan en tanke på att man ska vänta till alla har satt sig och började bete sig ohyffsat och det äldsta barnet bad mycket otrevligt om dricka och sa inte ens tack. Inget av barnen tackade för maten och de höll på att konstant avbryta oss vuxna med diverse konstiga frågor. När det serverades efterrätt, glass, var det samma sak där. Barnen roffade åt sig först och var inte direkt blyga med att ta för sig. Sedan började de äta med en gång och alla vuxna hann knappt ta första gången efterrätt innan 2 av barnen rusade fram till glassen igen. Till slut sa jag ifrån att alla måste få ta först innan de roffar åt sig allt. Detta var det värsta jag sett, att de gör vissa små mindre trevliga saker (tex börjar äta innan alla satt sig) kan jag leva med. Men detta? Nej totalt oacceptabelt beteende. Och föräldrarna säger ingenting? Jag var förbannad igår när jag åkte därifrån kan jag säga...jag ber om ursäkt för generaliserande rubrik men är mina syskonbarn extrema eller är det ett ganska vanligt beteende? Har barn/ungdomar ingen respekt för äldre människor längre? Vad är era tankar/åsikter kring detta? Är jag löljlig som blir förbannad? Jag och mina syskon är uppfostrade med bland annat att man säger tack, man börjar inte äta innan alla har satt sig vid bordet samt man låter de äldre börja.


    1: när det är buffé är det lättare att barnen tar först så de kan äta upp först och sedan få gå från bordet så de vuxna kan prata ostört. Tycker det är det enda vettiga att låta barnen ta maten först.


    2: Vett och etikett säger att du får börja äta när du satt dig när det är buffé eller direkt när du fått maten om det är mer än 8 personer vid bordet... Du verkar inte vara så väluppfostrad själv om du inte vet det.... 


    Sen så såklart skall föräldrarna överse så barnen inte roffar åt sig allt för mycket av en maträtt och att man tar en andra portion först när alla fått en första portion. Samt så klart att de inte sitter och avbryter andra. 


     

Svar på tråden Får dagens barn inte lära sig hyfs?