• Anonym (Förbannad)

    Får dagens barn inte lära sig hyfs?

    Igår var jag på middagsbjudning hos min bror. Det är sällan vi har middagsbjudning inom familjen/släkten men när vi har det tycker jag det är ganska trevligt förutom barnens ouppfostrade bordsskick. Vi var några styckna, dvs jag, min man, min bror (såklart) hans fru och deras 3 barn i åldrarna 6, 8 och 11, min syster och hennes 2 barn i åldrarna 5 och 9, samt mamma, pappa och min och mina syskons mormor. När vi skulle äta chockades jag utav barnens uppförande. Det blev buffé, kallskuret och jag tycker man låter de äldre ta först. Men barnen tävlade om vem som var först, trängdes och roffade åt sig. Som ni ser är inte barnen speciellt små och borde veta bättre enligt mig. När de sedan satte sig vid bordet började de äta direkt utan en tanke på att man ska vänta till alla har satt sig och började bete sig ohyffsat och det äldsta barnet bad mycket otrevligt om dricka och sa inte ens tack. Inget av barnen tackade för maten och de höll på att konstant avbryta oss vuxna med diverse konstiga frågor. När det serverades efterrätt, glass, var det samma sak där. Barnen roffade åt sig först och var inte direkt blyga med att ta för sig. Sedan började de äta med en gång och alla vuxna hann knappt ta första gången efterrätt innan 2 av barnen rusade fram till glassen igen. Till slut sa jag ifrån att alla måste få ta först innan de roffar åt sig allt. Detta var det värsta jag sett, att de gör vissa små mindre trevliga saker (tex börjar äta innan alla satt sig) kan jag leva med. Men detta? Nej totalt oacceptabelt beteende. Och föräldrarna säger ingenting? Jag var förbannad igår när jag åkte därifrån kan jag säga...jag ber om ursäkt för generaliserande rubrik men är mina syskonbarn extrema eller är det ett ganska vanligt beteende? Har barn/ungdomar ingen respekt för äldre människor längre? Vad är era tankar/åsikter kring detta? Är jag löljlig som blir förbannad? Jag och mina syskon är uppfostrade med bland annat att man säger tack, man börjar inte äta innan alla har satt sig vid bordet samt man låter de äldre börja.

  • Svar på tråden Får dagens barn inte lära sig hyfs?
  • Elsis

    Jag, som var barn på 70-/80-tal växte upp med att farmors man, som var född på 1910-talet, alltid förklarade att barnen skulle ha först. Mina föräldrar som är i 75-årsåldern säger det samma. Under en semester i Frankrike i somras lade vi förresten märke till att barnen så gott som alltid fick in sin mat snabbt, och före oss vuxna, på de olika restauranger vi besökte. Och franska barn anses väl i allmänhet vara rätt väluppfostrade.

    Sedan måste jag säga att i min familj blir barnen rätt uppspelta och glada av att träffa sina släktingar, och pratar glatt med alla. Barnen utgår från att de vuxna vill träffa dem också och prata. Varför är det självklart att de vuxna ska prata bara med varandra? När jag umgås med mina syskon är barnen med, både mina och deras och jag vill prata med deras barn också.

  • Anonym (mu)

    Jag förstår inte varför det skulle vara viktigt att barnen följer ett gäng godtyckliga regler om vem som ska hämta mat först eller att man måste vänta med att äta tills alla sitter vid bordet. Särskilt inte på en familjemiddag som ju brukar vara en mer avslappnad tillställning. Det där med att de äldre ska ta först har jag aldrig ens hört talas om. Det låter väldigt omodernt och går inte riktigt ihop med det faktum att barn har sämre tålamod än vuxna.

    I min familj brukar barnen ta mat först (jag har inga egna, men en hel drös syskonbarn) och de brukar ha ätit klart långt innan oss andra, och springer sedan iväg och leker i ett annat rum medan vi vuxna sitter kvar tills det är dags att åka hem. Alla, såväl barn som vuxna, brukar lämna middagarna glada och belåtna.

    Vad menar du med att barnen avbröt er med "diverse konstiga frågor"? Kan det inte bara ha varit så att de ville delta i samtalen också, istället för att bara sitta tysta och lyssna på er vuxna? Försökte ni inkludera dem i samtalen? Vände ni er till dem med frågor? Svarade ni på deras frågor? 

    Att de inte tackade för maten var ju lite ouppfostrat, det håller jag med om. Det är nog lätt hänt att ett barn glömmer att göra det men i det läget borde väl en förälder fråga typ "och vad säger man efter maten?" eller något i den stilen. Och jag tycker inte att du gjorde fel som sa till när de försökte ta glass två gånger innan alla andra hade hunnit ta en gång (men seriöst, hur långsamma var ni vuxna som inte hann ta en gång fast de han ta, sätta sig, äta upp och komma tillbaka igen?) Men jag tycker att det är lite konstigt att du är så upprörd över barnens beteende att du skriver en så ilsken tråd här på familjeliv om det. Jag tycker inte att det låter som att dina syskonbarn är dåliga barn på något sätt. 

     

  • Anonym (A)
    Vinterankan skrev 2020-01-13 17:07:46 följande:
    Har nog aldrig varit med om något annat än att barnen tar först. Och att de kommer och tar efterrätt för andra gången innan alla tagit första, trängde de sig då? För det är såklart inte ok, men om de kommer före för att visa vuxna segar så är det en annan sak.

    Däremot håller jag med om att det är irriterande när barn inte låter det vuxna ha sina vuxensamtal.
    Samma här
  • elmadumle

    Ge barnen mat först har vi alltid gjort så kan de börja äta, när de är klara kan de gå iväg och göra något annat om de vill istället för att sitta och lyssna på vuxna som pratar. Vänta på att äta tills alla satt sig? när jag tagit mat vill jag inte vänta på alla andra, man börjar äta när man satt sig. 

  • IceKitten

    Fast du får kanske sortera lite och inse att barn trots allt är barn inte små vuxna.

    Att äldre ska ta först är en väldigt gammal idé som jag inte skulle förvänta mig att de flesta föräldrar lägger minsta energi på. Så den förväntningen hade jag helt lagt på hyllan. Jag kommer definitivt aldrig lära ut det, äldre är inte viktigare och förtjänar inte mer respekt endast för sin ålder (så vidare det inte är rent fysiska skillnader som kryckor i bussen osv).

    Trängde sig osv? Jag hade bett dem lugna ner sig då vilket de säkerligen hade gjort då du verkar vara en relativt främmande vuxen person.

    Började äta med en gång? Eh what's the big deal? Skiljer antagligen i olika familjer om folk tycker det är viktigt att vänta eller ej. Men är man många personer så blir det ganska drygt för barn att vänta även om jag själv brukar lära ut det.

    Roffade åt sig? Hade ni ont om mat så att inte alla kunde få? Annars ser jag inte varför barnen inte skulle få äta sig mätta.

    Ingen sa tack? Jo det borde de har gjort, om de glömde det (fullt förståeligt) så borde föräldrarna ha påmint.

    Diverse konstiga frågor? De är barn. Barn ställer konstiga frågor, de måste få göra det för att växa och utveckla sina tankar. Och de har precis lika stor rätt att uttrycka sig som de vuxna har.

    Sedan, barnen var hemma med sin närmsta släkt, antagligen kände de sig ganska avslappnade och glada. De hade säkerligen uppfört sig annorlunda någonstans.

    Överlag så tror jag att barnen är lite mer ohyfsada än medelbarnet men även att du är känsligare än den medelvuxna med vissa väldigt gamla och ogrundade idéer. Pga det och din växande irritation så målade du upp en katastrofmiddag som de andra i sällskapet antagligen inte skulle hålla med om.

  • Bästkusten

    Synnerligen usla föräldrar till dom barnen! Men jag har också stött på familjer med ungar som inte kan bete sej.
    Dock tror jag att det är stor skillnad på oss som var barn på 60-70 talet och dagens barn när det gäller att kunna föra sej.

  • Bästkusten
    Bästkusten skrev 2020-01-14 20:01:49 följande:

    Synnerligen usla föräldrar till dom barnen! Men jag har också stött på familjer med ungar som inte kan bete sej.
    Dock tror jag att det är stor skillnad på oss som var barn på 60-70 talet och dagens barn när det gäller att kunna föra sej.


    Jag menar då deras sätt att uttrycka sej samt inte tacka. Att mat först är mer praktiskt för alla!  Sedan nämnde också någon att man INTE behöver vänta på andra att ära om det är buffé
  • Anonym (Korrekt etikett)
    Anonym (Vett och etikett) skrev 2020-01-13 22:31:00 följande:

     


    2: Vett och etikett säger att du får börja äta när du satt dig när det är buffé eller direkt när du fått maten om det är mer än 8 personer vid bordet... Du verkar inte vara så väluppfostrad själv om du inte vet det.... 


    Det där med att man "får" börja äta direkt om det är fler än 8 (eller 10, eller 12, eller 144) vid bordet är önsketänkande från somliga. Man börjar äta när alla har fått mat, om inte värden/värdinnan säger annat - är man många kan det vara lämpligt att uppmana gästerna att hugga in direkt de blivit serverade, så att inte maten kallnar.

    Lite missriktat att antyda att någon inte är väluppfostrad när du själv inte har koll.
  • Anonym (I)

    Som många andra här så har jag svårt att förstå varför du tycker att de vuxna ska ta först. För mig är det en självklarhet att man ser till att barnen får mat först innan de vuxna tar. Som förälder har jag ett ansvar för att mina barn får mat och det skulle kännas egoistiskt att själv ta mat före barnen.

  • Anonym (Josefine)

    Men gud. Snacka om att du överdriver. Låter precis som att det där skulle vara våra tre barn om vi hade folk här och det skulle ätas. Tycker inte ålder spelar någon stor roll, låt barnen ta först?! Vi är vuxna människor och det är fortfarande BARA barn....

Svar på tråden Får dagens barn inte lära sig hyfs?