Forum Barn 1-2 år - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Trött/gravid mamma till 2 åring som vägrar somna..

  Mån 13 jan 19:57 Läst 0 gånger Totalt 21 svar
  Visar endast inlägg av Caacc - Visa alla inlägg
  Mån 13 jan 19:57

  Alltså!! Jag är desperat. Söker runt på nätet. Håller ut. Andas. Och söker igen. Men nu måste jag (!!!) be om hjälp hos andra föräldrar där ute. För jag är en trött mamma till en precis fyllda 2 årig dotter, dessutom är jag gravid (v 13) och energinivån är inte på topp.

  Så.

  Hon har alltid sovit bra, bytte till växasäng i november, funkade superbra i två veckor. Men sen! Nattningarna tar 1,5-3 timmar. Vi är två föräldrar som hjälps åt, men nu kommer min man resa en del med jobbet och jag blir ensam i denna situation.

  Hon vill leka, vägrar slappna av trots att hon är trött. Vi håller i rutiner, vi ligger bredvid henne i sängen, kliar henne i håret (som hon själv ber om), berättar sagor, lyssnar på lugn musik, ljudbok.. vi har testat allt. Dragit ner på dygnsvilan (sover mellan 1-2 timmar på dagen). Hon somnar på kvällen när min man vaggar henne-

  men nu har vi slutat med det eftersom jag inte orkar vagga henne, och hon måste kunna somna i sängen. Hon är så nära på att somna många gånger men då kickar hon igång igen med benen, armarna, börjar prata med gosedjuren. Alltså det är sååååååå tröttsamt. Jag blir så arg att jag måste gå ut ur rummet, stänga dörren och andas. Ibland blir hon ledsen då, ibland blir hon glad och går upp och leker.

  När vi frågar henne på kvällen om hon är trött (när hon gnuggar sig i ögonen) så säger hon alltid nej. Och ?inte sova?. Samsovning har aldrig funkat (från 8 mån ålder). Då ligger hon och pratar med oss osv. Funkar inte att natta henne i vårt sovrum heller tyvärr. Inte i vagnen heller på en promenad, då säger hon att hon vill sova i sängen. Under dagsvilan, både hemma och på förskolan somnar hon direkt! Då springer hon in till sängen, bäddar ner sig själv, får nappflaskan med havredryck och somnar utan vår närvaro. Detta är omöjligt kvällstid.

  Hon vaknar sällan på natten, men när hon väl gör det så lägger vi oss bredvid henne i hennes säng och klappar henne, och hon somnar snabbt.

  Förlåtttttt för långt inlägg! Hoppas några kommer med några genialiska lösningar!!

 • Mån 13 jan 21:51 #5

  Tack för era svar! Men hon brukar bli så trött vid 12-tiden? Men det kanske är en vana, att hon vet att det är dags att sova då? Vi har testat att inte få henne att somna men hon blir så tröttheten gör att hon blir så klumpig, trillar hela tiden, blir ledsen för mkt. Men ni hade ignorerat det och testat ändå?

  På förskolan säger dom att hon är den som sover längst om man inte väcker henne. Nu väcker dom henne efter en timme, men tidigare kunde hon sova nästan tre timmar (i höstas) men trots det somnade snabbt på kvällen och sov hela natten.

  Men ni hade ändå testat att ta bort sovet? Undra hur förskolan reagerar på det? Erfarenheter?

 • Mån 13 jan 22:20 #9

  Nej vi har ingen längre ledighet framför oss nu. Tredagars ledigt nu till helgen, så vi testat då och pratar med dom på förskolan. Dom är väldigt anpassningsbara och är måna om henne såklart, dom vet att vi (dottern) haft det tufft också.. men dom har inte kommit med förslaget att ta bort vilan faktiskt, men det är absolut värt att prova.

  Leka järnet och aktivera hunden ute får bli vår aktivitet hädanefter spännande det här ska bli, ser fram emot helgen!!

 • Tis 14 jan 13:45 #16

  Att hon kommer vara trött på dagen är verkligen något vi räknar med. Vi har ju trott att hon behöver sömnen vid lunchtid (kl 12-13/14) för att ?orka? somna på kvällen. Eftersom vi märkte, när hon var yngre, att desto mindre hon sover på dagen- desto sämre sover hon på natten. Men hon kanske har växt ifrån den fasen nu..

  Problemet nu är att vi kämpar lääänge med att få henne att somna, hon börjar bli trött vid 18:30 så då börjar vi med att läsa bok i sängen, sen somnar hon mellan 20-22 ungefär. De senaste veckorna vaknar hon mellan 05-06... så därför har vi ju känt att hon är tvungen att sova vid lunch för att få ihop sina timmars sömn.

  Men nu har vi pratat med förskolan och redan idag drar dom ner sömnen till max 1 timme. Så i helgen tänker vi att hon kanske får ta en micropaus i vagnen och att hon sen får vara vaken! Så får vi se hur det går :)

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll