• Mon 13 Jan 2020 23:05
    1504 visningar
    52 svar
    52
    1504

    Går det att fly sina problem?

    Hej!

    Jag är en kille som är 32 år gammal. När jag var 19 år så kom jag till Sverige från Mellanöstern. Jag har sedan ung ålder varit hårt hållen hemma och fått till mig att jag ska jobba. Precis när jag kommer till Sverige så börjar jag gymnasiet vilket jag precis hade blivit klar med i mitt hemland. Inriktningen jag gick föll mig inte i smaken men det var ändå en bra tid på gymnasiet och jag gick ut med bra betyg. Jag har alltid haft tankar att jag kommer bli glad när jag är klar med skolan och tänkte att jag skulle Även trivas på universitetet vilket jag inte gjorde.. Jag hoppade av sista terminen för jag klarade inte sista tentorna. Jag har även alltid varit upptagen med jobb och liknande under lång tid då jag sällan fick koppla av hemma. På helgerna så jobbade jag också. Jag har en svensk flickvän sedan 12 år tillbaka som är det finaste som finns, hon är världens mest varmhjärtade person och vårt förhållande var aldrig något jag velat skada. Min flickvän och jag har alltid haft en känsla att det är den personen som jag vill leva med men vi har alltid haft motgångar .. vi har haft kulturkrockar då samt så har hon och jag försökt flytta ihop flertalet gånger men det inte gått, även på varsitt håll så har vi alltid haft massa problem som hindrar oss att leva tillsammans i lugn och ro.

    Efter universitetet så tog jag jobb som folk avrådde mig från då de menade att det inte är bra betalt eller att jag skulle trivas.. Jag lyssnade inte och tog jobbet .. Problemet var att det inte alls var så som jag trodde.. Jag trivdes inte riktigt och jag fick aldrig fast tjänst heller. Allt i mitt liv började kännas väldigt mörkt och dystert. Kändes som jag aldrig kommer få ro eller lyckas med någonting. Jag kände att jag aldrig varit glad. Jag har troligtvis hamnat i en depression och ångest då jag orkar inte prata med folk eller umgås med dem.. Jag kände att allt är dåligt och började även tappa känslor för min flickvän som var det allra värsta jag gått igenom.. än idag tänker jag på saken och mår dåligt inombords att det är så jag känner (Vet inte om det är mitt mående som påverkat känslan för henne?) Jag vet inte heller om känslorna kommer komma tillbaka...

    Jag började inte känna igen mig själv u något och känner mig kvävd. Jag känner inte att jag är mig själv längre. Jag var tvungen att göra något så jag stack och är nu i Tyskland för att jag kunde inte andas och tänka på allt i mitt liv. Jag har haft självmordstankar också som inte gjorde det lättare.. nu är jag som sagt här och saker känns lite lättare än sålänge och jag har varit här i ett enstaka par veckor. Dock förföljer känslan av ångest och min depression mig? Så fort jag tänker på att återvända till Sverige så tar det emot och jag knappt kan andas. Jag får ångest av tanken på min flickvän och har därför försökt bryta kontakten.

    Kommer jag kunna fly mina känslor? Hur hade ni tänkt om ni var i mina skor? Gör jag ett bra val?

    Tacksam för svar

  • Svar på tråden Går det att fly sina problem?
  • Anonym (Linus­)
    Tue 14 Jan 2020 00:05
    #11
    Lote223 skrev 2020-01-13 23:48:55 följande:

    Linus..

    Jag gick hos psykolog en gång men kände direkt att hon var för på, jag fick ännu mer ångest och mådde dåligt. Jag har aldrig varit hos psykolog innan men det känns som jag inte vågar heller.. Jag tänker att min lösning är att fly? Vet inte om det är effektivt för jag ger även upp allting


    Det är läskigt prata känslor med någon okänd person som exempelvis en psykolog om du aldrig gjort det innan. Allting som är ovant innan tar tid lära sig och vänja sig. Du kan ju säga till psykologen eller den du pratar med, att du känner att du får mer ångest. Man kan tyvärr aldrig fly från sina problem. Även om det känns skönt få ett miljöombyte till ett nytt land som Tyskland så fort du är ensam eller tänker för mycket, så kommer alla jobbiga ångest-känslor upp igen. Livet är långt och då förtjänar man att må bra under tiden man lever sitt liv också. Att prata känslor och minnen med en psykolog kan enbart precis i stunden när minnena kommer upp på yta igen, kännas jobbiga. Men sen bearbetar man dom och de blir bättre. Många män har svårt prata känslor och våga gråta exempelvis. Men det är bara kulturella skillnader. Alla har rätt visa känslor, man blir starkare våga möta sina rädslor. Du är forfarande ung, du förtjänar må bra! Träffa en psykolog som kan ditt hemspråk så du kan kommunicera lättare, våga säg till om du får obekväma frågor, du måste unna dig att må bra! Kram och lycka till!
  • Tue 14 Jan 2020 00:12
    #12

    Ni är helt underbara som hjälper mig tänka!

    Såg även på de videon som du nämnde (been there) vilket verkligen gav en hel del tankar! Jag ska se dem ett par gånger till så det sätter sig på hjärnan.

    Jag har min flickvän som har varit till stor hjälp som är väldigt duktig.. Men jag känner att eftersom hon är en av mina ångestproblem så är det svårt för mig att prata med henne. Tror ni jag endast gjort en tillfällig lösning? Jag känner att det ni säger är väldigt klokt. Jag har svårt att gå tillbaka till allt jag känner jag misslyckats med.

  • Tue 14 Jan 2020 00:14
    #13

    Just nu försöker jag undvika all kontakt och tankar på Sverige. Vet inte om tankarna på allt jag har där kommer dyka upp som även ni nämner.. just nu andas jag men jag har aldrig gjort såhär förut.

  • Tue 14 Jan 2020 00:20
    #14

    Kommer jag känna lycka i livet med detta i bagaget? Eller måste jag konfrontera mina problem för att kunna bli lycklig här?

  • Tue 14 Jan 2020 00:21
    #15

    Ni är verkligen super kloka! Jag uppskattar varje bokstav ni skriver

  • Tue 14 Jan 2020 00:22
    #16

    Jag tänker att jag misslyckats med allt hemma.. Jag tänker att jag kanske bör börja om på nytt och lyckas här?

  • Tue 14 Jan 2020 03:36
    #17
    +1

    Be läkare om hjälp om du har riktig depression.

    Annars kanske forsok vända på saken, och se det du faktist HAR lyckats med;

    Gymnasiet med bra betyg
    Bara några kurser kvar på hogskolan - tycker du ska kämpa dig igenom och ta din examen
    En hel del arbetslivserfarenhet som det verkar
    En flickvän som trots allt inte gjort slut med dig

  • Anonym (Något­)
    Tue 14 Jan 2020 03:47
    #18

    Jag flydde som du liknande när jag var yngre, men till slut märkte jag att lyckan (och olyckan) bor inom mig, så det har ingen betydelse var i världen man befinner sig, dina problem (och din lycka) bor inom dig!!

    Att lära sig att älska sig själv är ett bra första steg, men hur du gör det är individuellt. Jag mådde dåligt av för mycket ensamhet till slut. Försök hitta en balans. Ett bra jobb som får dig att må bättre?

    Lycka till!

  • Anonym (A)
    Tue 14 Jan 2020 13:57
    #19
    Tow2Mater skrev 2020-01-14 03:36:04 följande:
    Be läkare om hjälp om du har riktig depression.

    Annars kanske forsok vända på saken, och se det du faktist HAR lyckats med;

    Gymnasiet med bra betyg
    Bara några kurser kvar på hogskolan - tycker du ska kämpa dig igenom och ta din examen
    En hel del arbetslivserfarenhet som det verkar
    En flickvän som trots allt inte gjort slut med dig
    Håller med
  • Tue 14 Jan 2020 17:53
    #20

    Jättebra allt ni säger.. Jag är jätte tacksam att ni verkligen försöker hjälpa!

    Jag vet inte vad jag ska göra för att kunna känna att jag vill tillbaka till Sverige. Steget är svårt för jag känner att det kommer komma hårt mot mig. Jag funderar på kontakt med psykolog men det känns just nu som det bara är större problem att ens återvända då jag är rädd.

    Ni som flytt problem och allt som ni känner ni misslyckas med, tog det lång tid för er att inse att problemet fanns inom er? Hur gick det sen? Ångra ni er?

    Jag vill bara samla lite erfarenheter så jag förstår vad jag faktiskt håller på med.

Svar på tråden Går det att fly sina problem?