• maskbo

    Klarar inte livet - hjälp, snälla...

    Jag börjar med att be om ursäkt, för det här kommer nog att bli ett långt och spretigt inlägg... Jag hoppas ändå av hela mitt hjärta att det finns nån här inne som kan hjälpa mig.  

    Saken är den att jag klarar inte av ett normalt liv. Med "normalt liv" menar jag ett liv där man fungerar i samhället, med allt vad det innebär av rättigheter så väl som skyldigheter. I perioder går jag in i djupa depressioner, och då funkar jag inte öht, men även däremellan är jag mestadels bara rädd för livet. Jag klarar inte av allt ansvar, alla beslut som måste tas, alla saker som man förväntas klara som en självklar del av vardagen. Det är inte det att jag inte GÖR allt det där man förväntas göra; när jag inte är i en depression ser det utåt sett ut som om jag fixar allt - jobb, familj, hem, vänner... - men jag lever med en ständig, överväldigande oro, och en ständig trötthet. Jag känner mig aldrig lugn och harmonisk; bara... rädd. Rädd för vad? Jag vet inte riktigt... men för typ allt. Det suger musten ur mig, och jag tänker allt oftare (även när jag inte är i en depression) att det hade varit så skönt om jag bara kunde få somna och aldrig vakna igen. 

    Jag har gått i typ tusen olika behandlingar och provat tusen olika mediciner, men ingenting funkar. Utom en sak: att vara inlagd. De perioder jag är inlagd släpper äntligen ångesten och rädslan, och jag kan äntligen känna mig lycklig och lugn. Att inte behöva tänka, inte behöva fatta några egna beslut, att alltid ha nån som talar om för en vad man ska göra, att ha strikta regler som måste följas, att ha fasta rutiner som ser exakt likadana ut dag efter dag efter dag... och, framför allt: att inte ha något ansvar för någonting öht, utan bara behöva göra som man blir tillsagd - det verkar vara det enda som funkar för mig. Nu är ju problemet bara det att man inte kan vara inlagd resten av livet... så fort man visar tecken på att man mår bättre igen så åker man ju ut.

    Nu undrar jag om det finns nån annan här inne som känner igen sig i detta, och/eller som har några tankar om hur man kan hantera det?  

    Stort, stort tack på förhand <3

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2020-01-14 14:28
    Tilläggskommentar efter att ha läst inlägg #7:

    Om det finns någon som har idéer om alternativa levnadssätt för dem av oss som inte orkar med det ansvar och den stress som ett "vanligt" liv innebär så please: kom med allt ni har!

  • Svar på tråden Klarar inte livet - hjälp, snälla...
  • maskbo
    Anonym (op) skrev 2020-01-15 14:53:30 följande:
    Jag tror faktiskt att det är så. Mina starkaste intressen under hela min uppväxt har varit att läsa böcker och att skriva. På ett direkt nördigt sätt. Allt när det gäller muntlig kontakt har jag dock fått öva in och lära mig genom att se hur andra gör, men helst har jag skött allt i skriftlig form då det varit möjligt.

    Sedan upplevde jag min utredning som väldigt inriktad på män och lite manligare intressen och stereotyper. 

    Tror ibland folk misstar sig med anledning av hur jag ser ut också. Det låter kanske konstigt, men det intrycket får jag.
    Haha vi är nästan skrämmande lika...
  • maskbo
    louisa83 skrev 2020-01-15 15:19:45 följande:

    Precis som du säger så är det nog vanligt att också folk som på olika grunder vill fly undan det vanliga livet söker sig till kloster, inte bara troende. Vissa kanske bara får de andra där att tro att man är troende, eller så kanske de också själva försöker inbilla sig att de är det. Här i Grekland där jag bor finns det ett stort område som heter Agios Oros, som säger sig vara heligt och är stängt för allmänheten (förutom en väldigt liten del). Det fungerar lite som en autonom stat, ungefär som vatikanen, och där bor det bara munkar, endast män, kvinnor är förbjudna. Munkarna tar sig aldrig därifrån och de är förbjudna att kommunicera med den yttre världen, dvs även sin fd familj om de har någon. Det finns många historier om dom som har beslutat sig för att lämna sitt tidigare liv bakom sig för att bo där. I många fall tyder det på att det har funnits män som är homosexuella som inte kunnat leva ut sin sexualitet, eller kanske skäms för det, som beslutat sig för att fly omvärlden och försöka glömma bort det dom är eller det dom inte är, och försöka koncentrera sig på något helt annat. Grekland har hittills varit väldigt traditonellt vad gäller könsroller och sexuell läggning, speciellt förr i tiden vad det absolut inte accepterat i samhället att vara homosexuell och en stor synd, och många hade det som en hemlighet hela livet.


    Andra försökte komma ifrån dåliga familjeförhållanden. De kanske hade en hemsk uppväxt med våld inblandat, eller så hade de inga föräldrar, eller så var de fattiga och hade inga pengar.


    Det är säkerligen långtifrån alla som beslutar sig för att bo i kloster som verkligen är troende.


    Med det sagt så tycker jag du ska tänka på andra alternativ först. Speciellt Sverige är ett land där samhället ställer väldigt höga krav på en. Till och med en sån liten grej som en flytt till Grekland gjorde för mig att jag kände mycket mindre press. Och jag har stött på andra, både svenskar och greker, som i Sverige kände en stor psykisk påfrestning och led av depressioner och stress, men som upptäckte att längre perioder i Grekland gjorde susen. Och man kunde verkligen se hur mycket lyckligare de ser ut här. Vissa flyttade hit för gott. Skillnaden (förutom solen) är bland annat att alla har mycket lägre krav på allt här. Här handlar det till exempel inte så mycket om att göra karriär, utan här handlar det om att skaffa ett jobb som man kan behålla. Eftersom ekonomin är så dålig här, så är man glad bara man har ett jobb. ?Inget jobb är skam?, är ett grekiskt ordspråk. Och det är det ju lite i Sverige. Eftersom det är vanligt här att ens ekonomi inte är på topp, så finns det heller ingen press på att man måste ha det perfekta huset, den perfekta bilen, åka på långa resor. Därefter finns det också väldigt höga krav i svenska samhället som man måste uppfylla som förälder. Man måste vara den perfekta föräldern som aldrig skriker och som sysselsätter barnen och som klarar allting själv utan hjälp. I Grekland känner jag att man tillåts vara lite mer människa, vilket betyder att man kan slappna av lite. Och sen får de flesta väldigt mycket hjälp från mor och farföräldrar här med sina barn. Det är liksom ingen skam att be om hjälp, eller man behöver inte ens be om hjälp, man bara får den som att det är något självklart, något naturligt.


    Jag säger inte att du borde flytta till just Grekland, men det jag menar är att det kan ju vara just Sverige som är problemet för dig, vilket det har varit för många. Och alla dessa mörka dagar, det är ju som bäddat för depression. Jag klarade inte av dom höll på att bli galen.


    Sen har du funderat över hur det skulle vara att åka till ett annat land och jobba voluntärt? Där har jag också hört att många ?vilsna? människor har hittat en plats. De fokuserar så mycket på människorna de hjälper (kan vara svält eller krig) så de inte hinner tänka på sig själva överhuvudtaget. Så man hjälper människor samtidigt som man blir hjälpt själv. Något att fundera på kanske?


    Säger som op i #37: vilket bra inlägg!! Och väldigt tänkvärt. Jag har faktiskt funderat mycket på det där också - på att helt enkelt fly Sverige och flytta till Sydeuropa, där klimatet är bättre, och attityden till saker och ting ofta är annorlunda. Men det är ju en stor omställning, och bara tanken på allt man skulle behöva ordna för att det skulle funka skrämmer mig... Samma sak med volontärarbete - jag har funderat mycket på det, och hade jättegärna gjort det, men är rädd för alla praktiska saker som måste ordnas... Fantastiskt bra tankar och tips i alla fall - och helt fantastiskt att få konkreta "bevis" på att idén med flytt faktiskt funkar för många <3 
  • maskbo
    Anonym (.) skrev 2020-01-15 17:24:54 följande:

    Kloster kanske? Även om man inte är djupt religiös kan man ju prova på att åka på retreat?


    Ja, kloster har vi ju redan avhandlat lite; en retreat nån gång emellanåt skulle däremot inte hjälpa alls, tyvärr. Snarare tvärtom: det skulle bara stressa mig att veta att jag redan inom några dagar måste återvända till det vanliga livet... tack för tanken iaf :)
  • maskbo
    Anonym (Ebba) skrev 2020-01-15 20:01:15 följande:
    Du måste inte skada någon, du kan köpa droger och åka fast för det! Jag tänkte faktiskt också på fängelse som lösning. Vet inte om det finns något annat alternativ i Sverige. Det låter extremt och hade inte fungerat att många använde det som lösning, men tror inte dina problem är så vanliga. 
    Nu var ju detta inte riktat till mig, men jag svarar ändå :) Jag tänker att "skada någon" är ett ganska vitt begrepp; man måste så klart inte nödvändigtvis skada någon direkt, fysiskt, men man måste göra nåt som på något sätt påverkar andra människor negativt. Om det sen är att knivhugga nån, stjäla någons pengar, eller stötta droghandel är ju egentligen av underordnad betydelse. Sen blir det ju inte heller nåt speciellt långt straff för lite droger för personligt bruk; inte ens de allra tyngsta narkotikabrotten ger mer än max 10 år, så...
  • maskbo
    Anonym (En till) skrev 2020-01-15 15:20:20 följande:

    Åh! Det finns fler som jag...jag kan inte med ord beskriva hur det känns att få veta detta. Det är ju inte bara TS, utan flera andra i tråden. Har hela mitt liv känt att det är något fel på mig, för andra verkar ju inte känna som jag. Jag känner igen mig så mycket i det du skriver, TS. Denna ständiga ångest, oro och rädsla för allt ansvar, alla förväntningar och krav. Har aldrig varit inlagd, men förstår PRECIS vad du menar med hur skönt det är att ha en så inrutad och trygg vardag där någon annan fattar alla beslut. Är livrädd att göra fel och göra andra människor besvikna.


    Ååhh Hjärta Lider verkligen med dig... Verkligen glad om den här tråden kan ge lite lättnad, även om det bara är en droppe i havet Hjärta 
  • louisa83
    maskbo skrev 2020-01-15 20:46:26 följande:

    Säger som op i #37: vilket bra inlägg!! Och väldigt tänkvärt. Jag har faktiskt funderat mycket på det där också - på att helt enkelt fly Sverige och flytta till Sydeuropa, där klimatet är bättre, och attityden till saker och ting ofta är annorlunda. Men det är ju en stor omställning, och bara tanken på allt man skulle behöva ordna för att det skulle funka skrämmer mig... Samma sak med volontärarbete - jag har funderat mycket på det, och hade jättegärna gjort det, men är rädd för alla praktiska saker som måste ordnas... Fantastiskt bra tankar och tips i alla fall - och helt fantastiskt att få konkreta "bevis" på att idén med flytt faktiskt funkar för många <3 


    Får jag fråga hur gammal är du? Du har barn sa du? Jag förstår att det är skrämmande men det är för att du inte har någon plan än och inget konkret i huvudet. Men jag tror verkligen att du skulle må mycket bättre av en flytt. Men det är så svårt att tipsa när jag inte vet din situation. Det du jobbar med, är det något du vill hålla på med? Det finns jätteenkla sätt att flytta hit till Aten om man till exempel kan tänka sig att jobba inom customer service där de skriker efter folk från Sverige. Eller på öarna får man lätt jobb på restauranger och hotell. Lönerna är inte så bra, men just nu är inte det viktiga att göra karriär, tvärtom skulle jag vilja säga, att få ner kraven. Sen jobbar man ofta många fler timmar här, men för många har det varit värt det iallafall. Sen finns ju också alternativet att hitta nånting som man kan jobba med hemifrån, gärna för ett svenskt företag så man kan leva på sin lön. Även här finns det mycket customer service jobb och säljarjobb. Men även översättning och transkribering. Transkribering håller jag på med men bara som en extra inkomst. Eller så har du massa pengar så att du inte behöver jobba på ett tag, har ju ingen aning.

    Men sätt finns och om du verkligen funderar på en flytt eller en "trial period" och det funkar med din familj så hjälper jag gärna till.
  • Anonym (En till)
    maskbo skrev 2020-01-15 21:09:54 följande:
    Ååhh Hjärta Lider verkligen med dig... Verkligen glad om den här tråden kan ge lite lättnad, även om det bara är en droppe i havet Hjärta 
    Det gör den absolut <3

    Jag har aldrig sökt hjälp för mina problem, även om jag vet att jag borde. Att jag inte har det beror på att jag skäms så mycket över detta. Jag är alltid orolig för vad andra ska tycka om mig. Dessutom har jag mött många negativa attityder från omgivningen pga att jag alltid undviker saker. Jag upplever att omgivningen, främst mina föräldrar när jag växte upp samt min expartner, inte alls förstår hur mycket rädsla och ångest jag känner, utan de tror att jag är lat och inte bryr mig. Samtidigt har jag aldrig vågat berätta hur jag känner, eftersom jag skäms så mycket. En vuxen ska ju inte vara rädd för alla de här sakerna.

    Vad har du mött för reaktioner från omgivningen? Har du varit öppen med dina problem? Hur har du funnit modet och styrkan att söka hjälp?
  • Anonym (op)
    maskbo skrev 2020-01-15 21:05:13 följande:
    Nu var ju detta inte riktat till mig, men jag svarar ändå :) Jag tänker att "skada någon" är ett ganska vitt begrepp; man måste så klart inte nödvändigtvis skada någon direkt, fysiskt, men man måste göra nåt som på något sätt påverkar andra människor negativt. Om det sen är att knivhugga nån, stjäla någons pengar, eller stötta droghandel är ju egentligen av underordnad betydelse. Sen blir det ju inte heller nåt speciellt långt straff för lite droger för personligt bruk; inte ens de allra tyngsta narkotikabrotten ger mer än max 10 år, så...
    Det vanliga är att elda upp något. Men då kan ju faktiskt folk skadas.
  • Anonym (op)
    maskbo skrev 2020-01-15 20:30:53 följande:
    Haha vi är nästan skrämmande lika...
    Stackare ;)
  • Anonym (Ebba)
    maskbo skrev 2020-01-15 21:05:13 följande:
    Nu var ju detta inte riktat till mig, men jag svarar ändå :) Jag tänker att "skada någon" är ett ganska vitt begrepp; man måste så klart inte nödvändigtvis skada någon direkt, fysiskt, men man måste göra nåt som på något sätt påverkar andra människor negativt. Om det sen är att knivhugga nån, stjäla någons pengar, eller stötta droghandel är ju egentligen av underordnad betydelse. Sen blir det ju inte heller nåt speciellt långt straff för lite droger för personligt bruk; inte ens de allra tyngsta narkotikabrotten ger mer än max 10 år, så...
    Ja, men du kan köpa nya droger när du kommer ut igen. Ja, gängkriminalitet är inte något du vill bidra till. Men tror du kan hitta folk som säljer privat och du sätter dig in lite i det. Jag tycker inte droger borde vara olagligt för privat bruk så tycker verkligen inte det är ett brott som skadar någon, du behöver ju inte ens ta dem. 

    Men nu kom jag på att du har familj, det kanske skulle vara jobbigt för dem att du hamnade i fängelse. Förstår faktiskt inte hur man kan skaffa barn när man mår  som du gör, känns faktiskt inte som ett så ansvarigt beslut. 
Svar på tråden Klarar inte livet - hjälp, snälla...