Forum Sex & Sånt - Sex & samlevnad
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Porr - Era tankar?

  Ons 15 jan 09:42 Läst 0 gånger Totalt 3 svar
  Anonym (Anony­m (Man))
  Visa endast
  Ons 15 jan 09:42 +1

  Efter att ha tittat på en miniserier om Mammor som gör porr på kanal 7 vill jag dels delge mina tankar om porr dels höra vad ni andra tänker och tycker om porr.


   


  Bakgrunden till att mammorna vill göra en egen porrfilm är att det blivit förfärade över att det finns porr med sexuella handlingar och könsroller som de inte gillar och som deras barn lätt kan titta på. Därför vill mammorna göra en ?fin? porrfilm som visar mer acceptabelt sex.


   


  I grunden är jag positiv till att det produceras porr som syftar till att skildra ömsesidig njutning och jag tycker det är problematiskt när porren skildrar att någon blir utnyttjad och att njutningen inte är ömsesidig. Man ska dock förstå att porren är skådespeleri och att aktörerna följer ett manus. I en vanlig film förekommer ofta våld som vi aldrig skulle acceptera om det var på riktigt. På samma sätt kan porren skildra fantasier som inte är avsedda att förverkligas.


   


  Porr spelar en mycket stor roll i dagens samhälle. Trots att i stort sett alla vet detta och att de flesta dessutom konsumerar porr i en eller annan form talas det sällan eller aldrig om porr i andra sammanhang än hur problematisk porren är med exempel på hur individer utnyttjas och far illa.


   


  Redan ordet porr är starkt laddat av olika moraliska uppfattningar. Det är knappast socialt accepterat att tala öppet och positivt om sin egen porrkonsumtion. Att vara kritisk är lättare då det anses som mer moraliskt och att man därigenom framstår som en bättre människa.


   


  Porr är ett samlingsnamn på olika skildringar av sexuella aktiviteter som syftar till att tillfredsställa konsumentens preferenser. Det finns så otroligt många olika varianter att det knappast är seriöst att tala om porr som en homogen produkt.


   


  Jag vill försöka intellektualisera synen på porr genom att jämföra porrmarknaden med andra marknader.


   


  Helt krasst borde porr kunna jämställas med t.ex livsmedel.


   


  Det finns mängder av olika livsmedel som olika konsumenter köper för sina behov och efter sina preferenser. Alla gillar inte allt men om produkten finns att köpa i butiken finns det någon som gillar den. Alla är inte nyttiga men de förväntas vara rimligt ofarliga om det konsumeras med måtta.. Därför finns det mängder av regler och kontroller som ska uppfyllas. Det finns även krav på innehållsförteckning så att man kan avgöra om man vill köpa produkten eller inte. Vissa produkter blir förbjudna då de inte anses vara acceptabla ur olika aspekter t.ex innehåller förbjudna ingredienser eller tillverkas på ett förbjudet sätt. 


   


  Det finns vissa personer som har åsikter om vad andra köper, t.ex djurrättsaktivister som tycker att kött är mord. Vissa produkter får bara säljas om köparen har uppnått en viss ålder t.ex öl, tobak mm. För alkoholstarkare drycker finns ett statligt monopol.


   


  Jag skulle önska att porrdebatten handlade mer om hur porr ska produceras, varudeklareras och tillhandahållas för att vi inte ska få medborgare som blir sjuka eller begå brott mm. Däremot tycker jag  inte att debatten ska handla om att porr skulle vara en homogen produkt som borde förbjudas i sin helhet. Porr finns för att den triggar mänsklighetens mest grundläggande behov och drivkraft ? Vår behov att föröka oss. Det är helt orealistiskt att tro att den skulle gå att förbjuda.


   


  Era tankar?

 • Ons 15 jan 17:35 #1

  Jag instämmer, blir så trött när någon vill förbjuda porr. Frågar man varför så kommer genast formuleringar om våldsporr, om utnyttjade kvinnor etc. Tänk om vi pratade så om vin, att det borde förbjudas för det leder till att man super ihjäl sig.

  Pornografi är helt enkel avbildningar av sexuella situationer, som syftar till att göra betraktaren upphetsad. Erotiska teckningar och noveller hör också dit, och både högst frivilliga amatörfilmer och prostituerade som misshandlas i Thailand.

  Om vi kunde slippa förbudsmoralismen så skulle det vara möjligt att diskutera kvalitet, respekt, utveckling, djup, känslor och allt annat som vi kan prata om när det gäller skönlitteratur, biofilm eller viner.

 • Anonym (6milj­oner)
  Visa endast
  Ons 15 jan 18:21 #2
 • Tor 16 jan 08:12 #3

  Jag håller med om det du skriver. "Porr" är ett alldeles för stort begrepp, och folk skapar sina egna betydelser. De gillar inte porr på film, men "gärna sex", kanske. Var den gränsen går är ju inte självklar, och inte heller vad "sex" kan innebära.

  Och "det är förskräckligt" när porr visar kvinnor som smiskas, det är per definition förnedrande - men när någon kvinna då skriver här på FL att hon njuter av smisk, då är det ändå okej hos många, för det är ju inte film. Eller något ditåt.

  Det är ju inget lätt ämne. I någon annan tråd här pratades om användandet av ord, som "bitch", "whore" och liknande, när framför allt korta filmsnuttar beskrivs, och det tycker jag också är klart negativt. Även om det finns kvinnor som gillar att bli kallade det. Som sagt, ett svårt ämne.


Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll