Inlägg från: Anonym (Undrar) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Undrar)

    Kan jag sälja saker jag betalat för utan att mitt ex godkänner?

    Det är slut mellan mig och mitt ex. Vi är inte gifta och har aldrig varit utan var sambo. Kan jag ta barnvagn, bilstol, kläder osv och sälja utan att hon godkänner det eller är det straffbart? Det är jag som betalat för det.

  • Svar på tråden Kan jag sälja saker jag betalat för utan att mitt ex godkänner?
  • Anonym (Undrar)
    Kjell2 skrev 2020-01-15 12:48:42 följande:

    Äger du sakerna och prylarna inte är " möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet. " så är sakerna dina och du kan sälja.

    Beroende på vilken relation du vill ha till dina barns mor i framtiden så kan det vara bra att stämma av innan du säljer.


    Bra. Det tolkar jag som att jag lagligt kan sälja det? Det är barnprylar, inget till hemmet.

    Vi kommer ej ha en relation överhuvudtaget i framtiden så det är irrelevant.
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (A) skrev 2020-01-15 12:49:39 följande:

    Normalt sett så tar man det man betalt för och sedan får man göra vad man vill med det, undantag för personliga saker.

    Om barnet inte behöver det, så är det väl OK att sälja sakerna.


    Vad räknas som personliga saker? Kan grejer till barnet räknas som dens personliga saker? Om barnet behöver sakerna då, kan man sälja ändå?
  • Anonym (Undrar)
    Kjell2 skrev 2020-01-15 12:57:11 följande:

    Om barnen äger sakerna får du inte sälja. Kan räknas som egenmäktigt förfarande. 


    Men räknas barnet som att äga saker som barnvagn, bilstol, badbalja, leksaker, kläder osv? Det är en bebis det handlar om.
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (A) skrev 2020-01-15 13:13:16 följande:

    Självklart äger inte bebisen sakerna. Men varför sälja dessa saker, bebisen behöver väl dom?


    För att det inte är mitt barn utan hon har medvetet lurat mig för att jävlas för något som hände för några år sedan och jag vill nu ha tillbaka i alla fall del av de 30 tusen som jag lagt ut på grejerna. Jag har även sålt mitt hus men det kommer jag ju tyvärr inte få tillbaka.
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (A) skrev 2020-01-15 13:29:56 följande:

    Så barnet ska straffas. Vad har barnet gjort dig?


    Det är inte mitt fel att barnet har en kass mor. Hon eller barnets far får köpa nya grejer, det skiter jag i hur hon löser. Det är också irrelevant. Jag undrar bara om jag kan sälja sakerna utan att begå något brott för jag tvivlar inte på att hon skulle ta chansen att sätta dit mig om hon fick den.
  • Anonym (Undrar)
    Kjell2 skrev 2020-01-15 13:43:33 följande:

    Är du rädd för att hon drar ärendet till domstol bör du nog vara försiktig. Även om det kommer fram till att du har rätt kommer processen ta tid, pengar och energi för dig. Tryggare att avvaktat till bodelningen och begära saker då. Kommer ni inte överens så gå till tingsrätten. Då riskerar du inget brottmål.

    Vilka summor rör det sig om, vad räknar du få in på försäljningen? Begagnade barnsaker har ett rätt varierande andrahandsvärde.


    Det kommer inte bli en bodelning. Jag flyttade in hos henne och allt är hennes. Jag har redan flyttat och ska bara tillbaka och lämna nycklarna senare i veckan. Då tänkte jag om jag kunde ta med grejerna jag köpt och sedan sälja.
  • Anonym (Undrar)
    Aniiee skrev 2020-01-15 13:44:20 följande:

    Så ni har alltså gjort ett faderskapstest och konstaterat att barnet inte är ditt?

    Rent teoretiskt kan hon väl hävda att sakerna du köpt varit gåvor till henne eller till barnet, och överlämnade gåvor (använda skulle jag kalla överlämnade) ägs av mottagaren. Om du då säljer dem kan det kanske räknas som stöld? Och därmed även häleri? Spånar bara.


    Nej hon har berättat det.

    Varför skulle det vara gåvor till henne? Det var till oss att ha åt barnet inget specifikt till henne.
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (A) skrev 2020-01-15 13:57:45 följande:

    Och nu har du inte barnet längre, varför inte bara låta sakerna stanna med barnet då? Du köpte det ju till barnet, och barnet har inte lurat dig.

    Var den större personen nu, och bara släpp det.


    För att jag vill ha tillbaka mina pengar, vad är det du inte förstår? Jag tänker inte betala för någon annans unge som hon medvetet lurat mig är min och fått mig att sälja mitt hus med sjötomt för att flytta in hos henne i en annan stad. Aldrig att jag släpper det. Kan du inte svara på frågeställningen behöver du inte svara alls.
  • Anonym (Undrar)
    Kjell2 skrev 2020-01-15 13:57:47 följande:

    Tja, nu har du krånglat till det för dig. I och med att du flyttat och lämnat sakerna skulle en domstol kunna se det som att bodelningen är genomförd och att du lämnat prylarna till henne och barnen.

    Kan vara bättre om du istället går till tingsrätten och begär en bodelningen och att sakerna är dina. Jag antar att du har kvitton på allt så att inte bevisläget blir för krångligt för dig.


    Ok. Jag kontaktar en advokat. Det blir lättast och säkrast så.
Svar på tråden Kan jag sälja saker jag betalat för utan att mitt ex godkänner?