Inlägg från: Anonym (Sven) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Sven)

    Folk som frågar om 'de ska ha något med sig'

    camomill skrev 2020-01-17 03:34:22 följande:

    Eftersom jag inte dricker själv brukar jag oftast säga till folk att de får ta med sig vin/öl/sprit själva till middagsbjudningar. Dels för att jag inte har den blekaste aning om vad de gillar för typ av vin eller öl och jag har ingen aning om vad som passar till maten. De får reda på vad det ska bjudas på och sen tar de med egen dricka. Aldrig varit någon som har klagat då mina vänner vet om att jag har varit nykter i flera år.

    När jag blir bortbjuden tar jag alltid med mig en blomma eller en flaska vin till värden/värdinnan. Jag är uppfostrad med att det är något som man gör om man blir bortbjuden. Sambon däremot är inte uppväxt med det och idiotförklarar mig varje gång jag undrar om vi ska köpa med en blomma när vi besöker hans vänner eller släkt.

    Jag tror det har att göra med hur man har blivit uppfostrad och vilken socioekonomisk bakgrund man kommer ifrån. Jag är uppväxt med catering vid högtider, privata baler och att vara uppklädd till tänderna när jag är bortbjuden. Sambon är en vanlig Svensson från medelklassen som kan luncha med sin pappa på stan i hoodietröja.


    Lustigt. Var nyligen på en middag med ett gäng runt 40. Det blev en diskussion om detta med gå bort present och de flesta tyckte att det var en sak som hörde medelklassen till.

    Själv tycker jag inte man behöver ta med sig något på en vanlig middag men blir förvånad när folk inte tar med sig något vid mer speciella tillfällen som nyår eller födelsedagar.
  • Anonym (Sven)
    Anonym (Kajsis) skrev 2020-01-17 06:36:40 följande:

    Skriver någon "ni behöver inte ta med er något" tolkar jag det som "detta är en superavslappnad middag och inget krumbuktande för min skull". Annars tar jag med en liten present som en blomma eller hemkokt marmelad.


    Fast på frågan, ska jag ta med mig något, får du då någonsin svaret, Ja gärna en liten present till mig ?

    Jag skulle känna mig girig av att svara så även om jag verkligen blir glad av att få något.

    En present är något man får utan att be om i min värld. Avtalar man om det så är det en betalning inte en present. Att be gästen ta med sig något till middagen som tillhör middagen är en annan sak, då ber man om hjälp med själva middagen och det är aldrig fel att hjälpas åt.
  • Anonym (Sven)
    Anonym (Hmm) skrev 2020-01-17 08:18:56 följande:

    Brukar alltid fråga om vi ska ha med ngt. Det är av hyfs tycker jag. Sen har vi alltid med en liten present när vi går bort, en flaska vin, en bukett tulpaner eller liknande. Allt annat är otänkbart. Och vi får alltid det av våra vänner när de kommer på middag. Det handlar om att visa lite uppskattning för de som ordnat middag/lunch.


    Får man fråga hur gamla ni är ? Tänker att det här kanske mer är en generationsfråga än en klassfråga
  • Anonym (Sven)
    Anonym (Kajsis) skrev 2020-01-17 08:34:24 följande:

    I min umgängeskrets skriver dolk rätt ärligt. Alltså "ni behöver inte ta med något"= avslappnat. Skrivs inget sånt = inte lika avslappnat och då tar jag med present. Inte svårt.


    Nyfiken på hur ni formulerar er om ni vill att man ska ta med något. Snälla kan inte du skriva ett svar på frågan, Ska jag ta med något ? ,där svaret är att man inte behöver köpa mjölk men gärna en blomma ?

    Vore väldigt spännande att läsa för själv känns det helt omöjligt att få till ett sådant svar på ett trevligt sätt.

    Jag menar inte att ifrågasätta det du skrivit jag är bara genuint intresserad och tycker faktiskt att det är ganska svårt.
  • Anonym (Sven)

    Nja, kommunikation är uppenbarligen svårare än så. För jag förstår tyvärr inte vad du menar.

    Om du får ett sms med frågan, ska jag ta med mig något ? Svarar du verkligen inte då? Min fråga gällde vad ni i er krets svarade på ett sånt sms om ni inte behöver något till middagen men uppskattar att få en blomma eller liknande.

    Du behöver ju naturligtvis inte svara min nyfikna fråga men det verkar som att vi inte riktigt förstår varandra. Jag tycker kommunikation via skrift kan vara knepigt så det är väl jag som är dålig på det. Därför frågar jag


    Anonym (Kajsis) skrev 2020-01-17 11:45:29 följande:

    Jag har redan svarat. Skriver man uttryckligen att inte ta med något = avslappnat, ta alltså inte med något och tänk inte på presenter. Skrivs INGENTING så gäller finare tillställning och man kan ta med present om man vill. Har värden glömt något till middagen skriver denne uttryckligen vad som fattas och ber någon köpa på väg. Inte svårt alls som sagt.


Svar på tråden Folk som frågar om 'de ska ha något med sig'