• Anonym (Annik­a)
    Sun 19 Jan 2020 16:32
    7177 visningar
    235 svar
    235
    7177

    Lyckligare att flytta utomlands?

    Anonym (Vet inte vad) skrev 2020-01-19 16:26:44 följande:

    Hejsan!

    Jag har tänkt att flytta utomlands till Tyskland. Finns det några som en gång flyttat utomlands? Hur är era erfarenheter, blir vardagen ändå lika trist till sist?

    För er som flyttat hem igen, fanns det någon särskilt anledning till det?

    Vänligen


    Jag har flyttat till Tyskland och avskyr det. Saknar verkligen Sverige och livet där. Flyttade för jobb.
    Känner en familj som flyttat hit från Sverige och de älskar det här.
  • Anonym (Annik­a)
    Sun 19 Jan 2020 18:03
    #10
    Anonym (Vet inte vad) skrev 2020-01-19 16:37:17 följande:
    Hej Annika!

    Tack för ditt svar! Jätte bra input! känner du att det finns vissa skillnader mellan att bo där och i Sverige? I vilken del bor du?

    Vet du varför den svenska familjen älskar att bo där?
    Jag bor i nordvästra Tyskland. Byråkratin är jobbig. En massa pappersformulär att fylla i överallt. Krångligt att registrera sig för saker som den obligatoriska TV-avgiften. Flera gånger har det varit svårt att göra sig förstådd i kontakt med vården och kundtjänst (jag kan inte tyska). Bara att skaffa rätt månadskort var en vetenskap i sig - systemet är jättekrångligt för en oinvigd. Man får ett plastkort från sitt försäkringsbolag, men det blir ogiltigt när man flyttar och man får vänta på att få ett nytt skickat till sig med posten. Har blivit nekad vård en gång då kortet jag hade med mig var för min tidigare adress. Sen kan man inte hämta ut dokument på posten om man inte har ett tyskt ID som ens adress står på eller visum (och man behöver ju inte visum som svensk annars).

    Många tyskar har enligt mig en brysk attityd och om man inte tänker som dem eller visar sig sårbar (i mitt fall hos läkare där jag berättade om nåt jag var orolig över) kan de inta en attityd som att du är dum i huvudet/inte orkar med ens problem. Folk gillar inte att förklara saker för en, men ger mer än gärna kritik. Dessa saker gäller inte alla tyskar förstås, men händer tillräckligt ofta för att vara ett störningsmoment.

    Familjen gillar det mildare klimatet, det tyska skolsystemet och gemenskapen med sina grannar. De bor i hus i en liten by på landet. Jag bor i lägenhet i småstad och ser knappt mina grannar och saknar inte det heller.
  • Anonym (Annik­a)
    Sun 19 Jan 2020 22:35
    #43
    +1
    Anonym (Vet inte vad) skrev 2020-01-19 18:38:47 följande:
    Jädrar i gatan! Detta kommer ju verkligen hamna på minus listan!

    Det är verkligen guld att höra dina erfarenheter. Jag har ingen familj så det dina bekanta känner är inget jag tycker faller in på min prio lista till varför jag tänkt flytta.

    Mentaliteten där låter ju verkligen så långt ifrån det jag föreställt mig, då jag trodde tyskar är väldigt öppna och roliga?

    Jag vet inte om du kommer kunna svara på detta men känns vardagen mer tillfredställande? Är det ett roligare land att bo i förhållandevis till Sverige? Jag menar händer det mer roliga saker där? Är det svårt att lyckas med karriären och bli förmögen? Jag är halvmörk då min pappa är från Marocko, har dem attityd kring utländska personer? Jag flyttar ju isåfall för att lyckas bättre med livet där och bli lycklig och känna mig levande.

    Haha, jag skulle kunna skriva en bok


    Trodde stereotypen snarare var att tyskar är humorbefriade och fyrkantiga.

    Nja, mest är det ensammare här då jag känner färre här och det är en utmaning att förstå hur en massa praktiskt fungerar. Vad är det för sorts saker som du tycker är roliga? För mig är det något svårare att utöva min hobby här t.ex. Men det är festivaler/temadagar i grannstaden då och då. Har inte gått på dem, tycker mest det är jobbigt med högljudda människor som druckit för måna öl.
    Har inte jättekoll på hur mörkare människor upplever det här. Har väl sett ett par historier i en grupp för invandrare om att de blivit nekade inträde på nån klubb, som de upplevde det på grund av sitt utseende/ursprung tyvärr. Vet inte hur vanligt det är.

    Om du är ute efter en er avslappnad mentalitet och social atmosfär kanske Spanien eller Portugal vore nåt för dig? Har inte koll på hur det är att bo där då jag bara varit där ett kortare tag, men det är det intrycket jag fick.


    Se till att göra din research, kanske provåka dit du funderar på att flytta några veckor om du kan innan du fattar beslut.

  • Anonym (Annik­a)
    Mon 20 Jan 2020 13:15
    #82
    Violinisttre skrev 2020-01-20 11:37:20 följande:

    Jag flyttade till Tyskland för min utbildning och jag skulle göra nästan vad som helst för att kunna flytta tillbaka till Sverige. De är så långt efter i allt vad onlinetjänster innebär, allting tar tusen år, kvinnor förväntas bli hemmafruar när de får barn, jag har svårt att "klicka" med tyskar och bli vän med dem. Om du inte lär dig språket kommer det bli väldigt jobbigt, den obligatoriska sjukförsäkringen är dyr och hela landet stannar upp på söndagar, allt är stängt och man kan inte göra någonting. Listan fortsätter och är lång och jag skulle råda dig att verkligen göra din research innan du tar något beslut.


    AndreaBD skrev 2020-01-20 12:59:12 följande:
    Gjorde du inte det, research? Precis så är det om man kommer till ett annat land. Saker är annorlunda. Det behöver inte vara ett stort problem - om man är lite flexibel. Sedan är det alltid jobbigt i början. Jag kommer ihåg när jag kom till Sverige - jag begrep inte att man måste ta en nummerlapp till allt och tyckte det var jättejobbigt. 

    Men hur farligt är det egentligen? Att affärerna har andra öppetider, det är ju egentligen inte så stor grej. Det kan ändra sig här också. Problem har man om man utgår ifrån att bara det som man själv är van vid är "rätt" och bra. Allt annat är konstigt, eller?  Man vänjer sig. 

    Förstår Vilinisttre precis. Det suger.
    Inte kul när man inser att toapappret håller på att ta slut och det är natt mot söndag. Eller får behov att uppsöka ett apotek, men får vänta 1.5 dygn eller planera för längre resa. För att inte tala om all byråkrati.
Svar på tråden Lyckligare att flytta utomlands?