Forum Föräldraskap - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Förhör ni era skolbarn inför prov?

  Mån 20 jan 08:42 Läst 0 gånger Totalt 37 svar
  Visar endast inlägg av Kjell2 - Visa alla inlägg
 • Mån 20 jan 08:42 #4

  Utgå från frågor/svar i Google Classroom
  Lyssna själv på inlästa böcker

  Vända på diskussionen. Be barnen berätta om ämnet, själv ta fram frågor. Ställ frågor som "Varför blev det så?", "Kunde det blivit annorlunda?", "Hur var det för X?", "Vad innebar det för Y?"

 • Mån 20 jan 08:43 #5

  Mera:
  Läs igenom kursplan, kursplanering, kriterier, mål mm innan så du vet vad som förväntas.

 • Mån 20 jan 13:41 #14 +2
  Limajo skrev 2020-01-20 13:33:20 följande:
  Är skolan ok med andra svar än textbokens? Jag brukar nämligen ofta prata generellt med honom om de ämnen han läser just då och i höstas hände det att han inte fick rätt på en fråga då min beskrivning inte stämde med skolbokens... I matte finns ju också problemet att metoderna de lär sig inte alltid är samma som jag lärt mig eller följer sonens logiska tänk. Han är hyfsat begåvad och gör mycket efter eget huvud. :)
  Undvik att lära ut andra metoder och begrepp i matte än de som används i skolan, framförallt fram till och med Matte 2. Skapar oftast mer förvirring än det hjälper. Det är inte ovanligt att metoder och begrepp kommer tillbaka och vidareutvecklas i framtida moment och då är igenkänningsfaktorn viktig.

  Det finns massor av resurser på nätet där du kan stämma av begrepp och metoder som används idag. Är du fortfarande osäker fråga läraren.


 • Tis 21 jan 09:03 #26
  Limajo skrev 2020-01-20 15:53:42 följande:
  Jag lär inte ut andra metoder. Det var bara ett exempel där det är problematiskt att hjälpa till när jag inte får tillgång till skolans material.
  På något sätt får du reda på hur de räknar och jobbar i matten så problemet är nog lösbart. Ett förslag är att låta sonen först visa hur det ska räkna.

  På sidan www.matteboken.se finns det en hel del hjälp.


 • Tis 21 jan 13:06 #33 +1
  Limajo skrev 2020-01-20 20:05:16 följande:
  Som jag skrev ovan så är det inte alltid skolan accepterat svar som inte är fel men som inte är vad de frågar efter. Därför vore det så himla mycket enklare om man bara fick ta hem boken så jag kan se vad skolan är ute efter. Sen måste det ju finnas någon rimlighet i hur mycket tid jag själv lägger ned för att förbereda mig för att hjälpa honom. Jag har en del annat att göra också om dagarna.

  Frågor är bra att jobba med, när han skrivit rätt svar i alla fall... ;) Vi kanske får jobba vidare med dem.
  Om detta att du inte har tillgång till böckerna är ett stort hinder så kan en lösning vara att du själv köper in böckerna. Kanske surt men en väg framåt.


 • Tis 21 jan 16:42 #37
  Limajo skrev 2020-01-21 15:50:49 följande:
  Det är inte ett stort problem. Han klarar ännena galant än så länge. Jag ville mest få inspiration kring hur andra föräldrar gör då det som funkade när jag var ung är svårt när jag inte får tillgång till böckerna. Jag vill försöka hitta sätt för honom att träna på olika inlärningstekniker helst innan skolan börjar bli en utmaning för honom. Att köpa böcker känns lite väl i detta skede. Men tack igen för tipsen. :)
  Då vi har tillgång till läroböckerna så är har vi inte motsvarade problem. Men upplägget är mycket: läs på kursplaner, mål och kursupplägg, ha en dialog med läraren, läs och lyssna på det material som finns, jobba med de övningar och uppgifter som eleverna blir tilldelade. 
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll