Forum Föräldraskap - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Förhör ni era skolbarn inför prov?

  Mån 20 jan 12:57 Läst 0 gånger Totalt 37 svar
  Visar endast inlägg av Anonym (Q) - Visa alla inlägg
 • Anonym (Q)
  Återställ
  Mån 20 jan 12:57 #12

  Ja vi förhör ofta innan prov eller hjälper till att gå igenom något klurigt koncept. Ibland hjälper vi även till att rent praktiskt plugga in saker (fakta, glosor, minnesregler). Vi använder oftast andra källor än de som skolan tillhandahåller - särskilt inom vetenskapliga ämnen och matte. Jag tror att det fördjupar kunskaperna att hämta information från olika källor och kvaliteten på de stenciler de får hem är emellanåt bristfällig. De har inte haft alltför många läroböcker i tidigare årskurser, men äldste sonen i nian har nu en rätt ok biologibok och kemibok. Matteboken är inte direkt min favorit, men det verkar inte hans mattelärare heller tycka med tanke på hur lite de använder sig av den.

 • Anonym (Q)
  Återställ
  Mån 20 jan 13:58 #15
  Limajo skrev 2020-01-20 13:33:20 följande:
  Är skolan ok med andra svar än textbokens? Jag brukar nämligen ofta prata generellt med honom om de ämnen han läser just då och i höstas hände det att han inte fick rätt på en fråga då min beskrivning inte stämde med skolbokens... I matte finns ju också problemet att metoderna de lär sig inte alltid är samma som jag lärt mig eller följer sonens logiska tänk. Han är hyfsat begåvad och gör mycket efter eget huvud. :)
  Hittills har det gått bra. Visserligen har jag en bakgrund inom naturvetenskap så jag kan uppskatta kvaliteten på de källor som vi väljer. Vad gäller matten så ser jag till att använda samma metoder som skolan använder sig av i första hand men ser inget fel i att visa även andra metoder som backup och fördjupning. Säkert så har sonen missat någon poäng på något prov någon gång för att han inte gjorde precis som boken eller läraren ville just den gången, men oftast när han har får avdrag så är det för att han har gjort ett fel och jag tycker att han lärare har gjort korrekta bedömningar.

  När din förklaring inte stämde med skolbokens vad var det som var fel? Var förklaringen oriktig, ofullständig, på för låg nivå eller bara annorlunda? Kunde din son argumentera för sitt svar?
 • Anonym (Q)
  Återställ
  Mån 20 jan 21:02 #25
  Bibbidi skrev 2020-01-20 20:18:37 följande:
  Förstår att det kanske inte går att skicka hem boken om det inte finns tillräckligt många böcker, men läraren kanske kan kopiera de sidor som förhöret kommer vara på och skicka hem dem istället? 
  Min sons lärare tar ibland foton på sidorna i boken och lägger upp i google classroom, men det är ju mest när det bara handlar om några sidor matte eller så och inte hela kapitel.
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll