• Anonym (Matte2Be)

    Hur överens måste man vara?

    Jag har velat ha hund i många år, min man har hela tiden sagt att det blir när vi köpt hus och äntligen är vi där.

    MEN nu börjar han plötsligt lägga sig i vilken ras vi ska ha. Han kan absolut ingenting om hundar medan jag är uppvuxen med massor av dem och är väldigt säker på vilken ras jag vill ha, men han sätter sig som sagt på tvären.

    Vad tycker ni, han har dikterat alla villkor för när, var och hur vi kan skaffa hund, är det då inte min tur att få välja ras åtminstone?

  • Svar på tråden Hur överens måste man vara?
  • Anonym (D)
    Anonym (Matte2Be) skrev 2020-01-21 09:41:10 följande:
    Nej det är inget ställningskrig.

    Han kommer trivas med den när den väl är här, det vet jag, att han tycker de är för söta är verkligen inget som borde väga in så mycket. Det han inte kommer trivas med är en husky eller dyl för att vi inte på långa vägar kommer att klara av sån ras i längden.

    Jag tror att han tänker för mycket på den pudel min mamma hade, en mellanpudel, och de är ju betydligt mer ?puttinuttiga? än en stor.
    Men kan ni inte bara sätta er ner och spalta upp vilka egenskaper ni vill ha hos en hund? Så kanske han ser att de raserna han tror att han föredrar är för krävande. Sedan kanske du inte ska kräva en pudel heller, om han inte vill ha en. Det finns ju gott om raser med liknande egenskaper.
  • Anonym (Matte2Be)

    Ni får gärna ge tips på ?liknande? raser ifall det är någon jag inte tänkt på. Den ska vara modell större och inte fälla.

  • AndreaBD
    Anonym (Matte2Be) skrev 2020-01-21 09:29:21 följande:
    Hade han inte velat ha hund hade han inte gått med på det. Jag har levt i över tio år utan hund för att han inte velat, men nu har han ändrat sig för att vi inte längre bor i lägenhet.

    Du inser att det finns mer saker att bestämma över än vilken ras man ska ha va? Han har bestämt massa annat, så jag tycker det är helt rimligt att den pålästa har sista ordet.
    Kanske din man är inte som min. MIN man hade gått med på en sån sak om jag verkligen ville det och om det inte vore ett problem för honom (dvs. han går inte med på hund, för att han vill att vi ska resa , och det är förstås ett problem). Men annars....

    Jag förstår absolut att det inte är en bra idé att bara ta någon ras som man tycker ser sött ut. Men du kommer nog att ångra det, om du liksom avgör detta ensamt. Ni måste hitta någon sorts kompromiss. Det skulle ju då antagligen vara att det blir varken pudel eller varghund utan något annat.. Det finns ju pudel-blandningar?  Labradoodle och sånt. Kanske liknar nån av dem lite grann en varghund?
  • Anonym (Andreas)

    Vill du att det ska vara er hund eller din hund?

    Utifrån dina svar så låter det mer som att det ska vara DIN hund eftersom han nu godkänt inköp.

    Kanske just därför han sätter sig på tvären vad gäller ras?

    Backa undan några steg och spalta upp vilka egenskaper ni kan tänka er utifrån ert liv och vad som faktiskt passar utifrån förutsättningarna. Vad vill ni göra med den? Hur mycket jobb är ni båda två beredd på att lägga ner på hunden? Behöver ni anpassa hemmet? Hur mycket reser ni? Etc etc

  • Jemp

    Mer specifikt, vilka egenskaper vill du ha hos hunden och hur har du/ni tänkt aktivera den?

    Softis, schnauzer och portugisisk vattenhund fäller inte.

    Fällfria ser inte ut som vargar, går ju inte att komma ifrån. Lapsk vallhund kräver väl lite mer än pudel (så det beror på hur mycket aktivering som är aktuellt) och fäller men liknar husky.

  • Anonym (Din tur)

    Eftersom det är du som kommer att ha huvudansvaret för hunden och han tills nu dikterat villkoren för hundskaffandet, så tycker jag att din röst väger mycket tyngre än hans. Men om han bara avskyr den ras du vill ha, finns det någon annan du kan tänka dig som han inte ogillar lika mycket?

  • Anonym (Nej)
    AndreaBD skrev 2020-01-21 11:26:59 följande:

    Aussiedoodle - en blandning av pudel och något som ser lite vargaktig ut. :) 


    Njaaa... Nu får väl fröken ta och läsa på.
  • AndreaBD
    Anonym (Nej) skrev 2020-01-21 11:50:17 följande:
    Njaaa... Nu får väl fröken ta och läsa på.
    Det var det närmaste jag kunde hitta så här snabbt, jag hade inte tid att läsa på. Men det kanske finns något ännu bättre om man kollar blandraserna? 
  • Anonym (Matte2Be)
    AndreaBD skrev 2020-01-21 12:03:08 följande:

    Det var det närmaste jag kunde hitta så här snabbt, jag hade inte tid att läsa på. Men det kanske finns något ännu bättre om man kollar blandraserna? 


    Jag vill inte ha en blandras och diverse pudelblandningar brukar dessutom vara extremt dyra. Jag kan acceptera priset om det det är valpar med flera generationer av samma blandning hos båda föräldrarna och av seriösa uppfödare, men inte när det är förstagenerationens á la mamma pudel, pappa labrador.
Svar på tråden Hur överens måste man vara?