• Anonym (A)

    Föräldrapenning med andra barnet

    Fröken W skrev 2020-01-22 21:52:31 följande:

    Nja, det stämmer inte riktigt. Jag jobbade 80% och tog ut föräldrapenning 1 dag/vecka för att skydd sgi. Jag planerade att gå på föräldraledighet 2 veckor innan bf med barn 2 och tänkte inte ta ut fp innan bf. Men för att inte riskera något så dubbelkollade jag med försäkringskassan och de sa att jag behövde ta ut föräldrapenning även de två veckorna för att inte bli av med sgi:n. Det lät, och låter fortfarande, jättemärkligt men jag både ringde och skrev till dem och fick, för en gångs skull, samma svar.

    Men ett tips är ju att skriva till dem på Facebook. Man får svar snabbt, Försäkringskassan Förälder.


    Denna situation handlar om dubbla sgi-skydd. 6 månader före bf är ens sgi skyddad förutsatt att man innan dessa 6 månader arbetat heltid. Har man varit föräldraledig så är detta ett sgi-skydd och man har då inte rätt till dubbelt sgi skydd. Alltså inget sgi skydd de 6 sista månaderna föree bf.

    Så ts måste ta föräldrapenning fram till att barn nummer två föds. Annars förstört hon sin sgi. Men from att barnet är fött behöver hon inte ta föräldrapenning och behöver inte heller anmäla detta till försäkringskassan
Svar på tråden Föräldrapenning med andra barnet