• möjligt

    Kan man lämna barn på förskolan och ta ut föräldrapenning?

    Var har ni mellanbarnet? Är det också på förskolan? För isf har ni ju ingen rätt till att lämna på förskolan alls i de flesta kommuner om mannen är hemma.

    Är det en väldigt specifik förskolan ni vill ha? Annars ska man ju erbjudas plats baserat på när man anger att man har behov oavsett när det är på året, sålänge man ansöker minst 4 mån innan

  • möjligt
    SweetJune skrev 2020-01-24 11:27:23 följande:

    Vi lämnar på en privat förskola då det är mindre barngrupper där jämfört med de andra förskolorna.

    I vår kommun får man lämna 25 tim per vecka om man är föräldraledig.


    Fast du har ju rätt till förskola för de barnen du INTE är föräldraledig med. Annars skulle du ju kunna vara hemma 40 h och ha förskola för samma barn 25 h, hade ju varit jättekonstigt.

    I de allra flesta kommuner har du rätt till förskola tiden du arbetar plus resor till och från arbete. Undantaget för barn äldre än 3 år som har rätt till 15 h per vecka men oftast specifika tider
  • möjligt

    Så för att sätta minsta på förskolan behöver ni jobba/resa de timmarna barnet är på förskola.

    Hur det blir för mellanbarnet när ni slutar vara föräldralediga vet jag inte, kanske har ni rätt till samma 25 h ändå

  • möjligt

    Ett alternativ för att kringgå är att börja plugga distans på halvtid. Det ger er då rätt till förskola

  • möjligt
    SweetJune skrev 2020-01-24 12:32:34 följande:

    Ok jag förstår men om minstingen går tex 9-14 på måndagar. Kan man vara föräldraledig för honom den dagen o ta ut en dag på lägsta nivå för att skydda sgi?


    Fast som jag skrev, i de flesta kommuner så får du inte lov att ha ett så litet barn i förskolan alls om du bara är hemma.

    Undantaget är inskolningen
  • möjligt
    SweetJune skrev 2020-01-24 13:36:22 följande:

    Tack för svaren

    Men hur fungerar det vid inskolningen? Det är nya regler och läste igenom dem men det är svårt att veta om en inskolning tar 2 v eller 3 veckor.

    Nu på försäkringskassans hemsida fyller man i "inskolning" istället för att "ta hand om barn".. måste man dela upp det som tex 2 tim inskolning och sedan ta hand om barn på en dag? Blir ju väldigt meckigt och det kan man inte göra i förhand. Kanske en fråga i annat forum ?


    Tror man fyller i 100% inskolning under inskolningsdagarna, man kan väl dela dagen i flera olika anledningar men finns väl ingen egentlig anledning.
Svar på tråden Kan man lämna barn på förskolan och ta ut föräldrapenning?