Inlägg från: illendria |Visa alla inlägg
  • illendria

    Druvbörd

    Hej!
    Det finns både partiell (dvs delvis druvbörd med foster) och komplett (inget foster) mola. Jag hade partiell mola. Innebär att det bildas en mängd blåsor som ser ut som små druvor ungefär. Det är ovanligt att få det (ca 0,5%), men det händer ju som sagt. Har man haft det en gång blir det lite, lite, lite lättare att få det igen, ca 1% risk, men det är fortfarande väldigt ovanligt. Vi fick graviditetsförbud i ett halvår, och jag lämnade HCG varje månad för att se att det sjönk och inte kom tillbaka, vilket det kan göra även om man skrapats.
    Det var inte roligt, men allt gick bra. Det kom inte tillbaka och allt såg normalt ut.
    HOppas du blev lite klokare.
    Kram!

  • illendria

    Hej igen!
    På mitt VUL såg man en fostersäck och en liten vit prick, som var fostret. Fostret slutar oftast växa i v. 6-8 när det gäller mola, och efter ett tag tillbakabildas det (skrumpnar ihop). På mig visste de dock inte att det var partiell mola förrän skrapresterna analyserats, men tydligen kan de ibland se det på ultraljud. Hur vet du att det är mola då? Sa de det?

  • illendria

    Hej igen!
    Nä, pricken de såg betyder inte att det är mola, det kan vara ett vanligt MA (men roligt är det ju inte i alla fall). Jag var i v.12, men fostret hade stannat av i v.6-7. Det kan ju vara så att ditt lilla foster stannat i utvecklingen, och det innebär inte i sig att det är mola. Min kropp fattade inte att det inte skulle bli något barn (vilket i sig gör att HCG fortsätter att stiga tror jag), och dessutom gör molan sitt också, men som sagt, du får vänta och se vad läkarna säger. Det är ändå rätt ovanligt med mola.

    Jag gjorde först ett VUL där de såg att det var väldigt litet jämfört med hur det skulle ha varit. De kunde konstatera direkt att det inte var vid liv. Fick komma tillbaka efter en vecka och gjorde nytt VUL, och ingen förändring hade skett. Skrapades samma dag, för tror inte jag hade orkat vänta, vilket ju var tur eftersom det var mola.

    Som Lini skrev så kan det vara svårt att upptäcka partiell mola, och i mitt fall tog det två månader då analysen av skrapresterna tog tid. Fick inte tillverka något på 6 månader, och fick som sagt mäta hcg lika länge.

    När vårt förbud tog slut blev jag gravid direkt, men det gick inte vägen denna gång heller, men mola var det definitivt inte och det hände väldigt tidigt. Det är sånt som händer, och vi tar nu nya tag. Man får aldrig ge upp. Även om du skulle få ett förbud och det känns tungt, så är det ju för din egen skull. Det är ju för att man ska bli garanterat frisk, och det är väl positivt. Skrapades 30 april i år, och har fått tillverka sedan slutet av oktober.

    Ta det lugnt och be att få prata med din läkare så att du får veta vad som gäller i just din situation, jag tycker att det verkar som om du behöver lite konkreta svar. Hör av dig om hur det går.

    Många kramar/Illendria

Svar på tråden Druvbörd