• Sun 9 Feb 2020 09:46
    5090 visningar
    144 svar
    144
    5090

    Beslöjad eller avslöjad?

    Sverige har haft kloster med nunnor (som täcker hår och ibland del av ansiktet) i snart 1000 år och det fins idag ett par hundra kristna nunnor (som frivilligt bär olika typer av slöja). Självklart är detta inget som ska eller kan förbjudas. 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Sun 9 Feb 2020 10:15
    #43
    pyssel skrev 2020-02-09 09:55:51 följande:

    Hur ser du på de olika frågeställningarna i TS, särskilt de som rör barn (t ex utifrån ålder på barnet och utifrån verksamhetens olika uppdrag)?


    Jag anser inte att Sverige ska ha lagstiftning som reglerar vilka kläder ett barn får välja (då skulle Sverige agera på samma sätt och lika extremt som talibanerna i Afghanistan. Om barn far illa så finns det annan lagstiftning att ta till.

    En verksamhet tex en arbetsplats kan redan idag instifta förbud mot religösa utryck men förbudet får sjävklart inte vara diskriminerande mot någon särskild religion (det är dock tillåtet att förbjuda alla religösa utryck på en arbetsplats och det kan anses vara befogat).
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Sun 9 Feb 2020 10:25
    #44
    pyssel skrev 2020-02-09 08:55:39 följande:
    Posera på nätet i nazireplika, islamistuniformerad framför IS-flagga t.ex.
    En person med förtroendeuppdrag; chef, lärare, polis  etc. kan inte göra vad som helt på sin fritid och skulle personen på sin fritid uppträda med nasist- eller IS flagga så kan det redan idag vara grund för uppsägning.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Sun 9 Feb 2020 10:50
    #50
    pyssel skrev 2020-02-09 10:31:50 följande:
    Väljer treåringar slöja på förskolan? Väljer treåriga barn att den ska sitta på hela dagen när de försöker ta av den? Väljer föräldrar att den ska sitta på? Väljer en 8-åring burkini i skolans simundervisning för att hon råkar ha den på och ber om den? Lagstiftning och styrdok är överlappande, därav uppstår problem och frågeställningar. Som t.ex när vh:s religionsfrihet att bestämma över barnets religionsutövning går på tvärs av Barnkonventionen, andra mänskliga rättigheter än religionsutövning och jämställdhetsuppdraget som formuleras i Lpfö.

    Ser du det verkligen så enkelt som att barnet får välja: "lagstiftning som reglerar vilka kläder ett barn får välja"?
    I Sverige och andra länder i västvärlden så ar det familjen  inte staten/kyrkan som bestämmer hur små barn ska klä sig. Det är en bra ordning. 

    Det skulle vara extremistiskt/fundamentalistiskt om staten skulle lagstifta om barns klädsel och det är inte en önskvärd utveckling. 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Sun 9 Feb 2020 11:00
    #52
    Liberté skrev 2020-02-09 10:44:03 följande:
    Det är vuxna människor som gör ett val som tar drygt ett årtionde för att fullföljas från att det börjar.

    Det handlar inte om att indoktrinera barn inom en rasistiskt kult med kvinnoförtryck.

    Argumentet med nunnor är skrattretande om något. Nunnorna försöker inte trycka på andra deras ideologi utan tvärt om. De isolerar sig FRÅN samhället utan försöka omvända det.

    Separata Badtider, böneutrop och moralpolis.. definitivt saker som följt o slöjand fotspår.

    Tack S för det Sverige ny byggt.
    Anser du att en kvinna som bär slöja förtrycker andra? 

    Vad är det som är en rasistisk kult?

    Det finns nunnor som inte isolerar sig och i stället lever ute i samhället. 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Sun 9 Feb 2020 11:25
    #53
    pyssel skrev 2020-02-09 10:57:07 följande:
    Är det en bra ordning om föräldrar bestämmer att personalen ska tvinga på treåringen slöjan när hon tar av den när det kliar och hon blir varm under lek på förskolan? Har jag förstått dig rätt? Om jag gjort det, vad är inte fundamentalistiskt och extremt med det förhållningssättet mot barn? Var är barnets religionsfrihet?

    Om jag var förskolelärare/lärare skulle jag svara att jag som pedagog inte kan ansvara för hur barnet bär sin slöja. Det skulle troligen bryta mot skollagen om skolpersonal hjälpte föräldrarna att säkerställa att ett barn i förskola/skola bar religiös klädsel och varför skulle skolpersonalen bryta mot lagen? Varför gör du detta till ett problem?


    Barnens rätt till religionsfrihet är en intressant fråga själv röstar jag på ett parti S som helt vill förbjuda religiösa skolor.


    Anser du i likhet med S, V och MP att religiösa skolor ska förbjudas eller tycker du som SD, M och KD att religiösa skolor ska tillåtas i Sverige?


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Sun 9 Feb 2020 12:23
    #57
    Liberté skrev 2020-02-09 11:26:29 följande:
    Ja om du arbetat i Mellanöstern / Sahel området i Afrika skulle du lätt förstå vad som menas med den rasism som finns inom religionen. Det förtryck som kommer med dess dygdetiska syn på män och kvinnor.

    Om jag har en SS uniform på mig förtrycker jag inte heller andra. Ändå är det inte ok medan att öppet bära ett plagg som står för folkmord och spridning medelst våld år 2020 är helt ok.

    Nej nunnor lever primärt i kloster eller konvent. Det är själva grunden när de avlägger sitt löfte. Att de kan röra sig i samhället , No shit där.. de är inte bannlysta.

    Din logik haltar betänkligt.


     Rasism finns inom alla religioner, I nazityskland propagerades tex för kristendom  https://sv.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Christen I USA finns kristna grupperingar för fram hatpropaganda mot tex homosexuella.  Menar du att detta är grund för att bannlysa kristendomen ifrån Sverige eller är det bara andra religioner än den kristna som ska bannlysas för vad som sker inom vissa delar av religionen?


    Om du klär dig i en SS uniform så riskerar du självklart att dömas för hets mot folkgrupp. Att en kristen kvinna bär nunnedräkt eller om en muslimsk kvinna täcker sitt hår är i sig självklart inte något brott.


     


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Sun 9 Feb 2020 12:24
    #58
    pyssel skrev 2020-02-09 12:19:37 följande:
    Ja, jag är emot friskolor ö.h.t och det tyngst vägande skälet är att jag är starkt emot religiösa skolor. På andra plats kommer ett antal andra tunga skäl.
    Bra då tycker vi lika. 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Sun 9 Feb 2020 12:34
    #60
    pyssel skrev 2020-02-09 11:58:32 följande:
    För att det ÄR ett problem i förskola och skola. Det är ett stort problem med föräldrar som vill använda personal till slöjkontroller, styrning mot lugn flicklek, umgängeskontroller baserat på kön, vh rotar igenom mtrl på fritids/fsk och använder bröder och kusiner till beteendeövervakning i förskola/fritids/skola, även äldre släktingar på komvux till kontroll av ungdomar, städ- och cafépersonal som fått uppdrag från kollektivet att övervaka och rapportera. Och förstås bestraffningar hemma, och då blir det föremål för åtgärder förstås. Allt det här är lokala problem som rapporterats i mindre städer i mitt län. Källorna är polis, socialtjänst och skolpersonal, och allra mest eleverna själva. Det är ett stort problem med hedersförtryck i skolväsendet och det är inte bara Brottsbalken och Sol på åtgärdsnivå som är lösningen, en mängd proaktiva insatser och skyddande system i linje med barn och ungas rättigheter behövs också. Är du väl insatt i hur det kan se ut på förskolor och skolor? Att även personalens värdegrunder å det grövsta kolliderar?

    Det är förbjudet för förskolelärare/lärare att hindra barn från att ta av sig religiös klädsel. Det är förbjudet för förskolelärare/lärare att tvinga barn att ta på sig religiös klädsel. Om det ändå finns problem med förskolelärare/lärare som hjälper föräldrar att bevaka barnens klädsel så kommer kanske inte y lagstiftningen vara rätt väg att gå utan det som behövs är bättre kontroll på att den lag som redan finns efterföljs. 

    Det är tragiskt att partier som SD, moderaterna och kristdemokraterna stoppar alla försök att förbjuda religiösa skolor (förmodligen är problemen ännu större i denna typ av skolor och kontrollen är ännu sämre)


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Sun 9 Feb 2020 14:25
    #71
    Liberté skrev 2020-02-09 13:27:25 följande:
    Du länkar till något du inte ens förstår eller läst. Grattis kompis testa att ta ett par kurser juridik innan du försöker lägga fram argument.

    Exempelvis har Frankrike också skrivit under men inom ALL offentlig verksamhet samt statligt ägda företag så är det förbjudet att ha några som helst religiösa symboler eller tecken .

    Inget som helst problem med FN då Frankrike är en sekulär stat först.

    Du skulle kunna säga att endast får utöva religion i deras hem och kalla det klart enligt FNs regler så länge du behandlar alla lika.

    Något mer du vill ha förklarat på basnivå?

    Som konstaterats tidigare i tråden så kan det vara tillåtet att förbjuda religiösa symboler i verksamhet i Sverige men ett sådant förbud får inte diskriminera en enskild religion. 


    FN har riktat skarp kritik mot Frankrikes förbud mot heltäckande slöja då man menar att landet därigenom diskriminerar en enskild religion och därför bryter mot mänskliga rättigheter. 

    S, V och MP vill förbjuda alla religiösa skolor men SD, M och KD med stöd av C och L anser tyvärr att den typen av skolor ska ha rätt att verka i landet. Det finns inget parti i riksdagen som vill förbjuda alla religiösa symboler (tex, kristna, judiska och muslimska) 
    i  den Svenska skolan. 


     


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Beslöjad eller avslöjad?