• Mon 3 Feb 2020 06:09
    5083 visningar
    144 svar
    144
    5083

    Beslöjad eller avslöjad?

    Anonym (Alli) skrev 2020-02-03 03:11:22 följande:

    Jag tror också att det är för problematiskt att ta in någon slags alltäckande förbud.

    På allmän plats tycker jag inte att man ska få dölja hela sitt ansikte- rånarluva, niqab eöler vad det än är, om det inte finns anledning så som att det blåser eller är för jäkla kallt. Och jag vill inte vara den som formulerar gränsen där! Men jag tycker att det är viktigt att man ska kunna veta vem det är som går i skolan, ansöker om en id-handling, ansöker om bidrag, bibliotekskort osv.

    Gällande barn tycker jag det är ännu svårare. Ingen skulle ju tvinga en 1-åring som skolas in på föris att ha slöja, men ponera att föräldrarna önskade det. Är det rimligt att förskolepersonalen ser till att den är på och sitter rätt över tiden, även om barnet själv skulle dra av den när den lekte? Kanske inte.

    Om det är upp till barnet själv då? Fortf. svårt... redan i tioårsåldern finns det säkerligen både de som känner sig tvingade hemifrån att bära det, och skulle önska sig ett slöjförbud i skolan, och de som inte är tvingade hemma, men som vill ha det och skulle bli väldigt arga om det fanns ett förbud emot det.

    Personligen skulle jag önska att alla barn fick vänta ett tag innan de kunde bekänna sig till en religion. Med det menar jag inte att de inte får fira påsk eller ramadan... men de kanske inte ska fasta, be fem gånger om dagen, gå i julottan eller följa andra mer påträngande religiösa regler eller seder, och inte heller bära stora symboler. Litet kors, liten davidsstjärna eller liten fatimas hand som halsband skulle kunna gå bra, men inte kippor, turbaner, slöjor eller annat som dessutom kan försvåra lek och aktivitet? Väder ska såklart spela in som alltid. Mössa ok ut, mössa inte ok inne-principen.


    Det ska bli intressant att se hur förskolor och fritids kommer hantera att stå mitt emellan Barnkonventionen och föräldrar som kräver att slöjan är på, vill styra lekar och umgänge och rotar igenom dock- och legolådor i jakt på osedlighet.
    #inteensamaldrigglömd
  • Mon 3 Feb 2020 09:08
    #14
    Mortiscia80 skrev 2020-02-03 08:58:09 följande:

    Ja det finns onekligen många skilda situationer att ta ställning till! Jag tror däremot att riktigt små flickor inte behöver bära slöja idag, det är från skolåldern någonstans som det börjar gälla så fsk slipper åtminstone den biten


    Nej, inte alls, slöjtvång och instruktioner till personal från föräldrar om hur de ska utöva det och instruktioner om acceptabla lekar är verklighet för ett antal barn.
    #inteensamaldrigglömd
  • Mon 3 Feb 2020 09:36
    #16
    Mortiscia80 skrev 2020-02-03 09:19:38 följande:

    Jag arbetar inte inom förskolan så mitt uttalande rör sig om sådant som jag hört eller läst om. Jag har svårt att se hur man praktiskt kan få en ettåring eller liknande att ha slöja på plats hela dagen men antar att det blir väldigt många justeringar under dagen.


    Ja det blir det på små barn. Här har du en artikel som rör hedersförtryck överlag i förskolan och hur man försöker motverka det. Den tar bland annat upp pojkars övervakande roll över systrar redan i förskolan, och även exemplet att en femårig pojke inte får gå till förskolan för han ska övervaka mammans läkarbesök. Jag arbetar inte heller i förskolan men jag arbetar med frågan och träffar både experter på HRV och personal i olika verksamheter.
    #inteensamaldrigglömd
  • Mon 3 Feb 2020 12:11
    #18
    Mortiscia80 skrev 2020-02-03 10:18:02 följande:

    Du glömde länken! Försök igen är du snäll :)


    Oj, förlåt!

    Här

    specialpedagogik.se/ser-de-tidiga-tecknen-pa-hedersfortryck/
    #inteensamaldrigglömd
  • Mon 3 Feb 2020 19:30
    #21
    Anonym (svea) skrev 2020-02-03 19:13:53 följande:

    Låt oss säga som så att i Iran så dör kvinnor för rätten att slippa slöja. I Sverige drar batiktanter på sig slöja i "solidaritet" när slöjförbud på barn blur aktuellt.


    Den kulturrelativismen tror jag äntligen blivit ful, men det återstår att se. Sedan vet vi alla att främlingsfientliga bryr sig noll och inget om motsatta rörelser som My Stealthy Freedom, det är feminister som ÄR den rörelsen och det är andra feminister som helhjärtat stöder den.
    #inteensamaldrigglömd
  • Sun 9 Feb 2020 08:55
    #33
    Mortiscia80 skrev 2020-02-09 08:40:58 följande:

    Hur tänker du där i sista stycket, att arbetsgivaren ska kunna bestämma vad man har på sig utanför arbetstid? I vilka sammanhang skulle det vara aktuellt?


    Posera på nätet i nazireplika, islamistuniformerad framför IS-flagga t.ex.
    #inteensamaldrigglömd
  • Sun 9 Feb 2020 09:09
    #35
    Mortiscia80 skrev 2020-02-09 09:05:11 följande:

    Fast sådant är ju redan olagligt, iaf nazistklädsel. Nu har jag inte sett IS-flaggan men det kanske blir aktuellt i en lagstiftning snart också.

    Generellt anser jag att en ag inte har att göra med vad man har på sig på fritiden och här diskuterar vi just slöjor i olika former. Där ska en ag inte alls uttala sig om vad som händer utanför arbetstiden.


    "Bestämma" i meningen "bli av med jobbet" eller på förhand villkora vad som gäller för att inte bli av med det, tänkte jag i så fall. De flesta ag kan ju inte lägga ytterligare en konsekvens på det som rättssystemet hanterar.
    #inteensamaldrigglömd
  • Sun 9 Feb 2020 09:19
    #37
    Mortiscia80 skrev 2020-02-09 09:17:15 följande:

    Men villkora anställningen för att folk har slöja på sin fritid...? Tycker du verkligen att det är rimligt?


    Nej. Jag skrev inte vad jag tyckte var rimligt utan exempel på extremer där ag inte har så mkt att komma med, förutom när det rör yrken där man lämnar registerutdrag.
    #inteensamaldrigglömd
  • Sun 9 Feb 2020 09:33
    #39
    Mortiscia80 skrev 2020-02-09 09:29:47 följande:

    I så fall missförstod jag ditt inlägg. Eftersom ni nu är två som skriver om samma sak blev det lite förvirrat att hålla isär nicken :)

    Men det var alltså nazistutstyrsel och IS-flaggan du menade med andra ord. Hittills har man ju sett att det är svårt för en ag att avskeda pga sådana sympatier iaf. Om det är ett problem i själva arbetet, alltså att man t ex har ett klistermärke av swastikan på insidan av sitt klädskåp på jobbet eller inför kunder avslöjar hur man tänker så kan man säkert göra något av det men däremot inte om man bara "vet" att en person har vissa åsikter som den någon gång låter skina igenom i samtal på rasten osv.


    Ja precis. Jag menade att ge exempel på vad "i vissa fall utanför arbetet" skulle kunna vara.
    #inteensamaldrigglömd
  • Sun 9 Feb 2020 09:55
    #42
    KillBill skrev 2020-02-09 09:46:18 följande:

    Sverige har haft kloster med nunnor (som täcker hår och ibland del av ansiktet) i snart 1000 år och det fins idag ett par hundra kristna nunnor (som frivilligt bär olika typer av slöja). Självklart är detta inget som ska eller kan förbjudas. 


    Hur ser du på de olika frågeställningarna i TS, särskilt de som rör barn (t ex utifrån ålder på barnet och utifrån verksamhetens olika uppdrag)?
    #inteensamaldrigglömd
Svar på tråden Beslöjad eller avslöjad?