• Anonym (Eh)
    Tue 11 Feb 2020 10:44
    5213 visningar
    144 svar
    +3
    144
    5213

    Beslöjad eller avslöjad?

    KillBill skrev 2020-02-10 21:44:24 följande:
    Ok så du anser att små flickor som bär svensk folkdräkt med slöja bör kyskhetskläder? Snacka om sexualisering!
    För det första
    Svensk folkdräkt, som förövrigt används väldigt sällan, är inte till för att dela in kvinnor i ärbara och icke-ärbara. De är inte till för att visa att kvinnan är kysk. Det finns inget värderingspaket kring den svenska folkdräkten som handlar om att kvinnan ska vara underordnad mannen. Inga flickor och kvinnor misshandlas, hotas eller kallas hora om de vägrar bära folkdräkt.

    För det andra
    Hijab, niqab etc är inte att betrakta som folkdräkter. Genom ditt inlägg visar du att du har enorma kunskapsbrister när det gäller slöjan.
  • Anonym (Eh)
    Tue 11 Feb 2020 10:48
    -1 +3
    KillBill skrev 2020-02-10 22:28:02 följande:
    Jag anser helt enkelt inte att det är staten som ska bestämma vilka kläder flickor och kvinnor ska ha rätt att bära och vilka kläder som ska vara förbjudna.

    Jag tycker att det är självklart att föräldrar tar beslut om piercing, smink etc (helst tillsammans med barnet)
    Fast slöjan är inget klädesplagg utan ett medel för förtryck och en symbol för kvinnans underordning. Visst kan myndiga kvinnor välja detta förtryckarinstrument, men det ska inte användas på omyndiga flickor. På samma sätt kan ju inte lärare och förskollärare tillåtas ha slöja eftersom skolan ska verka för jämställdhet mellan könen.
  • Anonym (Eh)
    Tue 11 Feb 2020 15:07
    -1 +1
    KillBill skrev 2020-02-11 12:03:34 följande:
    Kristna (svenska) kvinnor täker/täckte sitt hår av samma anledning som att muslimska kvinnor täcker sitt hår. Det handlar om religion. Att det bara finns ett hundatal kristna nunnor som täcker sitt hår eller att folkdräkter numera är mindre vanliga innebär inte att symbolvärdet när svenska kvinnor täcker sitt hår  försvinner.  Förbjuder vi slöja så kommer det att begräna religionsutövningen och användandet av svenska folkdräkter i vårt land och Sverige kommer tillsammans med Nordkorea och Saudiarabien, Iran och liknande  totalitära stater inte står upp för fri religionsutövning.  

    https://www.svd.se/slojan-har-en-lang-historia-i-sverige

    Gifta svenska kvinnor dolde i regel sitt hår fram till för drygt 100 år sedan, sedan släpptes det fram bit för bit. Denna historia har länge varit ganska okänd, men en ny doktorsavhandling har nu frilagt utvecklingen där kvinnorna började visa alltmer av sitt hår i takt med sekulariseringen och uppluckringen av gamla normer.


    Synen på kvinnans hår går som så mycket annat inom kristendomen tillbaka till Paulus, inte till Jesus. I första Korintierbrevets elfte kapitel påtalar Paulus att en kvinna drar skam över sitt huvud om hon ber eller profeterar barhuvad. 



    Fel. Ja, svenska GIFTA kvinnor täckte håret. Det är skönt att den seden är borta. Det var viktigt att visa att man var gift och ärbar. Ogifta, unga, kvinnor kunde utan problem gå med utsläppt hår.

    Sverige är tack och lov ett väldigt sekulärt land. Den vuxna kvinna som av 100% fri vilja (dvs inte för att hon annars blir bespottad) väljer slöja ska såklart få ha det, men omyndiga flickor ska slippa. Att slöja sätts på små barn beror på att man vill att de ska vänja sig tidigt så att de inte protesterar den dag de är så gamla att de "måste" ha den.


Svar på tråden Beslöjad eller avslöjad?