• Anonym (Jag)

    Sambo kräver studier under föräldraledighet

    Vi har en bebis på 7mån som jag är föräldraledig med.

    Jag har ganska dålig fp då den baseras på min halvtid som jag hade förut. Under graviditeten studerade jag och gjorde ett uppehåll med studierna när bebisen föddes.

    Nu har sambon börjar klaga på att jag får ut så lite pengar och han säger att nu måste jag ta upp studierna på heltid igen (på distans) så jag får mer pengar.

    Det stressar mig enormt, jag vill vara föräldraledig och få njuta av det och jag vet inte heller när jag ska hinna och orka studera på heltid samtidigt som jag ska ta hand om vår bebis. Han kommer inte att vara föräldraledig utan säger att jag får sköta studierna på kvällar och helger när han är hemma.

    Jag har nu ansökt om att återuppta studierna men jag får bara ont i magen över det. Är det jag som är lat eller egoistisk som känner att jag verkligen inte vill eller orkar det här nu?

  • Svar på tråden Sambo kräver studier under föräldraledighet
  • Anonym (Jag)

    Vi har inte råd att leva som innan vi fick barn men vi går runt. Försökte kontra med att om han ville ha in extrapengar så får väl han söka sig ett extrajobb men det gick inte för han jobbar ju redan. Med alla barnen har han alltid tyckt att jag går hemma och drar benen efter mig när jag varit föräldraledig men trodde han fått en annan syn sedan de andra var små (mååånga år sedan vi hade småbarn sist) då vi pratat mycket om det men i slutänden så hade han nog samma inställning

  • Anonym (Jag)
    Anonym (Rut) skrev 2020-02-07 06:54:45 följande:

    Du har ansökt om att studera igen. När kan studierna börja? Till hösten?


    Eftersom jag läser på distans så här jag inga såna terminer utan har ansökt om att börja på måndag
  • Anonym (Jag)

    Har försökt svara hela dagen men det blir bara error hoppas det går bättre nu.

    Jag läser på distans och har då inga förbestämda terminer utan har sökt från och med mån.

    Vi har ut ca 30-35000kr nu och har utgifter på mellan ca 18-20000kr beroende på om det är kvartalsräkningar den månaden. Jag ammar bebisen fortfarande och hon äter inga hela portioner ännu så just nu är det svårt att vara ifrån henne men om någon månad kanske.

    Varför jag lever med honom och skaffar fler barn med honom är för att han har fler bra sidor ön dåliga. Men att behöva börja plugga igen nu stressar mig enormt då jag dels verkligen inte vill, jag vill kunna ägna all min tid till vår bebis och hur jag ska hinna med studierna också. Hon är en nöjd bebis men sover bara korta stunder dagen.

  • Anonym (Jag)
    Anonym (Hej) skrev 2020-02-08 08:14:00 följande:

    Jag kan inte förstå rimligheten i att du ska behöva låna pengar för att han ska kunna spara mer. För det är ju precis det som händer. För jag antar att han inte är så sniken att det bara är de cirka 3000 du kommer få i bidrag han vill åt? Utan också själva lönedelen av csn?

    Du ska alltså ha hand om erat barn på heltid och sedan sätta dig i studieskuld för att han ska kunna spara mer av sin lön?

    Visst att du ändå ska låna pengar senare när du ska studera, men du förstår kanske ändå andemeningen i det jag nu skriver?


    Det är bidrag han vill åt tar inga lån (än) Dock är det studiestartstöd jag får som är betydligt mer än 3000kr.
  • Anonym (Jag)
    Anonym (Mammaledig) skrev 2020-02-08 09:06:28 följande:

    Vad pluggar du till? Ganska väsentligt.

    (Personligen har jag arbetat 20-50% hemifrån under mina föräldraledigheter, inte alltid optimalt men jag förstår din mans oro för ekonomi och din karriär.)


    Jag pluggar gymnasiekurser på komvux för att få behörighet att söka in på universitetet
  • Anonym (Jag)

    Vi har 3 barn var av ett småbarn.

    Jag har 4 ämnen som jag ska läsa upp på komvux vilket är en termin på heltid. Jag blir ingen miljonär av att vara föräldraledig men jag är ju heller inte alldeles utan så jag tycker faktiskt att jag hjälper till både ekonomiskt även om det inte är så mycket men också genom att ta hand om våra barn.

  • Anonym (Jag)
    Anonym (W) skrev 2020-02-08 15:03:16 följande:

    När ska han vara hemma?


    Det kommer han inte att vara mer än lov och fredagar nu och då men ingen sammanhängande föräldraledighet som jag
  • Anonym (Jag)
    Anonym (Mammaledig) skrev 2020-02-08 19:14:47 följande:

    Du skriver och undrar hur du ska göra. Alla är olika.

    Jag säger hur jag skulle göra. Jag skulle få totalpanik av er ekonomiska situation. 

    Först, överväg vad det är som du ska studera på högskola. Är det värt det?

    En läkarexamen eller kanske upphandlare vad vet jag, det lönar sig. Men är det dietist eller förskollärare eller något sådant så är det knappast värt det.

    Kommer du då fram till att det är värt det så skulle jag läsa in de där ämnena på kvällarna. Det är bara att "put your shit together". Han får ta barnen och natta dem medan du pluggar.


    Hur tänkte du nu, är det mer värt att vara arbetslös då? Jag ska läsa till lärare
  • Anonym (Jag)
    Anonym (Dd) skrev 2020-02-08 17:43:33 följande:

    Kräv att han är hemma mist ett halvår. Ni båda kommer må bra av det. Han kommer få mer förståelse för att det är en del att göra och du får lite lugn och ro på bibliotek med dina studier.

    Om ni inte gör så kommer det bita dig i svansen då han kommer tycka att allting med hem och barn är ditt ansvar även när du jobbar... Han kommer aldrig förstå att det finns arbete kopplat till hem och barn...

    Ni kommer troligen skilja er om några år för att han inte förstår...

    Så för att ni ska öka era chanser att hålla ihop familjen, kräv att han är hemma heltid under många sammanhängande månader och åk iväg och plugga var inte hemma, det kommer inte gå!


    Vi har varit tillsammans i 16år och han tycker inte det är mitt jobb att sköta hemmet inte nu som föräldraledig heller. Men jag hade gärna sett att han varit föräldraledig men tucker han att vi har det för dåligt ställt nu så blir det ju tyvärr inte bättre ställt av att han är hemma
  • Anonym (Jag)
    Anonym (Andra sidan myntet?) skrev 2020-02-09 00:10:18 följande:

    Hoppas att allt löser sig för dig er. Ett råd i all välmening, välj platsförlagda studier när det är dags för universitetsstudier. Dina chanser att faktiskt ta examen, över huvudtaget, och inom tidsramen minskar rejält vid studier på distans.


    Tack så mycket. Jag kommer inte att läsa universitetet på distans
  • Anonym (Jag)
    Anonym (Mammaledig) skrev 2020-02-09 00:13:52 följande:

    Ja, Studenten, du låter driven och klippt och skuren för jobbet. Kul att du trivs!

    För den drivne går det alltid bra. Men med tre barn hemma och utlämnad till få arbetsgivare är det svårare.

    Betvivlar inte att det kan vara roligt att arbeta på förskola, men jobbet är vad det är. 

    Löneutvecklingen är starkt begränsad inom yrket i privat som kommunal regi. Vad ligger slutlönerna på? Att avancera och bli chef för som det ofta är en liten arbetsgrupp med hög personalomsättning och personalbekymmer skulle inte locka mig. Men jag är ju inte förskollärare.


    Har jobbat många år i skola och vet att jag trivs väldigt bra. Här är ingångslönen ca 32000kr för en lärare och jag är nöjd med det. Jag behöver ingen jätte karriär och avancera massor jag är nöjd med ett jobb som jag trivs med
Svar på tråden Sambo kräver studier under föräldraledighet